Menü

A pajzsmirigy-betegségekről dióhéjban

Európában a lakosság 6%-a érintett valamilyen pajzsmirigy-betegségben. Az internetnek, közösségi médiának köszönhetően mi is egye többször találkozunk ilyen emberekkel a hozzánk hasonló problémával küzdőket tömörítő tematikus csoportokban, így aztán bennünk is hamarabb felmerül a gyanú, hogy betegek lehetünk. A következőkben áttekintjük a leggyakoribb pajzsmirigybetegségeket, és azt, hogy gyanú esetén hogy érdemes elindulnunk.

A pajzsmirigy a légcső, ill. a gége előtt kétoldalt elhelyezkedő, lebenyekből álló, kb. 30 gramm súlyú hormontermelő szervünk. Állományát kb. 0,3 mm átmérőjű tüszők alkotják, melyek falát borító mirigyhám termeli a pajzsmirigyhormonokat, a tiroxint (T4) és a trijódtironint (T3) A termelődést az agyalapi mirigy hormonja, a Tireoida (pajzsmirigy latin neve) Stimuláló Hormon serkenti. Az agyalapi mirigy érzékeli a vér T4 szintjét, és, ha az alacsony, akkor TSH-t termel, hogy ezzel rábírja a pajzsmirigyet a hormontermelésre. Ezért kapcsolódik az alulműködés (alacsony T4 szint) leggyakrabban magas TSH-val.

A pajzsmirigyhormonok funkciói: fokozzák az anyagcserét, a zsírok, szénhidrátok és fehérjék lebontását. Szükséges a normális növekedéshez, a megfelelő szívfrekvencia és vérnyomás fenntartáshoz. Hatással van a koleszterinszintre, és az érzelmi reakciókra, érdeklődésre. Olyan neuropszichológiai hatásai vannak, hogy hiánya depressziós epizódot is okozhat, de a hangulati életet még a kisebb hiány is befolyásolja.

Alulműködő pajzsmirigy esetén (alacsony hormonszint, hypothyreosis) jellemző tünetek:

- hízás
- hajhullás
- aluszékonyság
- alacsony vérnyomás
- általános lassultság (fizikai és mentális egyaránt)
- bőrszárazság
- koleszterinszint emelkedés
- rossz hidegtűrés (állandóan fázik)

Ezek többségének felismerése nem igényel orvosi műszeres mérést, ezért, ha a tünetek megjelenésekor gondolunk rá, hamarabb juthatunk megfelelő kezeléshez.

Az alulműködés egyik speciális formája a Hashimoto-thyreoiditis, ami egy autoimmun betegség. Ilyenkor a testünk antitesteket termel a pajzsmirigyszövetek ellen, melynek következtében az immunrendszer megtámadja és pusztítani kezdi a pajzsmirigyet, ami pedig a pajzsmirigyhormon mennyiségének csökkenéséhez vezet. Az összes alulműködés 90%-a ilyen típusú. A Hjashimoto kór a leggyakrabban előforduló autoimmun betegség. Kialakulásának pontos okát nem ismerjük, de előfordulása gyakoribb azoknál, akiknek a családjában autoimmun beteg van, tehát némi genetikai komponense biztosan van. A Hashimoto betegség feltűnően gyakori Dánia keleti részén, ahol kifejezetten jódhiányos a vidék, ezért feltételezhetően a jódhiányos táplálkozás is hozzájárul a kialakulásához. Ez a tény azért érdekes, mert a betegség kialakulása után viszont a jód kerülése ajánlott.

Túlműködés esetén az alulműködéssel ellentétes tünetek tapasztalhatóak, úgy, mint

- fogyás
- pulzusszám, vérnyomás emelkedés, szívdobogásérzés, fulladás
- koleszterinszint csökkenés
- gyorsult tempó, álmatlanság
- rossz melegtűrés
- zsírosodó bőr és haj.

Pajzsmirigy-túlműködés az esetek többségében pszichoszomatikus betegség. Emellett az alulműködéshez hasonlóan bizonyos családi örökletes hajlam is megfigyelhető. A probléma hátterében állhat az is, ha a szervezetet egy adott időszakban túl nagy megterhelés éri. Ha a túlműködés átmeneti, akkor kiváltó okként szóba kerülhet a túl magas jódbevitel, pl. sok tengeri hal, vagy jódozott só félkész, portermékek fogyasztásakor, melyek nagy mennyiségben tartalmaznak jódozott sót, de a nagy mennyiségű tej, tejtermékfogyasztás is.

A kivizsgálás orvosi feladat, gyanú esetén a háziorvost keressük fel. A fizikális vizsgálat során az orvos megtapintja a pajzsmirigyet, melynek megnagyobbodása pajzsmirigybetegség esetén gyakori, ugyanakkor hiánya nem zárja ki a betegséget, ezért több tünet együttes fennállása, gyanú esetén korvizsgálatokat ír elő, melynek során vérvétellel vizsgálják a pajzsmirigy hormonok szintjét, ami a diagnózis alapja Az alapellátásban a T3, T4 nem vizsgálható, a háziorvos csak a TSH szint mérését írhatja ki. Amennyiben a TSH szintje nem esik a normál tartományba a háziorvos endokrinológiára ad beutalót, ahol az endokrinológus már részletesebb laborvizsgálatokat végeztet, és a pajzsmirigy ultrahang vizsgálatát is előírja, hogy annak esetlegesen megváltozott szerkezetéről (göbösödés) képet kapjon. További vizsgálatok is szükségesé válhatnak, annak kiderítése, hogy a göbök halmozzák-e a jódot, vagy sem. Ilyenkor radioaktív jód beadása után scintigráfiával nézik, hogy a jelzett jód megjelenik-e a göbben (forró göb), vagy sem. A laborvizsgálatokkal együtt így már nagy biztonsággal felállítható a diagnózis. A pontos diagnózis a megfelelő terápia alapja, ezért a kiírt vizsgálatok mindegyikén célszerű részt venni.

A magas előfordulás miatt megjelentek az alternatív diagnosztikus módszerek. Ezeket a tudományosan nem bizonyított eljárásokat igénybe venni pénzkidobás, nem ad pontos képet a pajzsmirigy állapotáról.

Ha mindenképpen gyorsabban szeretnénk végére járni, miért nem fogyunk, miért vagyunk fáradékonyak, inkább egy endokrinológiai magánrendelésre, és/vagy magánlaborba menjünk. Ennek megvan az az előnye, hogy a TSH változással nem, vagy még nem járó eltérésekre is hamarabb fény derül.

A kezelés alulműködés esetén a hiányzó hormonok pótlásán alapul. Aki nem szeret gyógyszert szedni, annak azt mondanám, hogy ez nem olyan gyógyszer, mint egy fogamzásgátló vagy egy gyulladáscsökkentő, ami beavatkozik a szervezet normál folyamataiba. Itt csupán a hiányzót pótoljuk a normál működés érdekében. Ugye az se fordul meg senki fejében, hogy a nagyobb foghiányra ne rakjunk hidat, hogy megfelelően rághassunk. Nos, ez inkább ahhoz hasonlítható, mint egyéb kémiai gyógyszerekhez. A hormonok pótlása az alábbi hormonkészítményekkel történik: Levothyroxin (azaz T4) tabletta. A Magyarországon forgalmazott készítmények neve: L-Thyroxin, Letrox, Euthyrox . Ezt reggel, éhgyomorra kell bevenni, és bevétel után minimum fél órát kell várni az első étkezéssel az optimális felszívódás érdekében.

A gyógyszer mellett a hormonrendszer, a pajzsmirigy működését segítő táplálék-kiegészítők szedése is hozzájárulhat az egészséges hormonszint kialakulásához. A pajzsmirigyet támogató anyagok a szelén, és a cink. A barátcserje kivonatot ugyan elsősorban menstruációval kapcsolatos panaszok esetén ajánlják, vizsgálatok kimutatták, hogy az autoimmun pajzsmirigy betegség esetén is csökkenti a krónikus gyulladást, ezért kiegészítésként a jól ismert extra szelénbevitel mellett ennek szedése is ajánlható.

Az étrendre is érdemes odafigyelni Alulműködés esetén a hízás miatt sokan extrém alacsony (akár napi 20–30 gr) szénhidrátbevitellel járó diétába kezdenek, amivel sajnos rontanak a betegségükön, ugyanis vizsgálatok igazolták, hogy, napi 50 gramm szénhidrátbevitel alatt csökken a T3 hormon szintje a vérben. A glutén és tejmentesség viszont ajánlható a krónikus gyulladás csökkentésére.. A pajzsmirigybetegnek kerülnie kell a szóját. Szója nagyon sok ételben megtalálható, akár kenyérféléket is dúsítanak vele, ezért mindig olvassuk el az élelmiszerek címkéjét.

Következő cikkünkben a pajzsmirigy betegségek lelki okairól lesz szó, valamint az alternatív kiegészítő kezelési lehetőségekről.

A szénsavas üdítők hatása a szervezetre

A szénsavas üdítők káros hatásáról sok tévhit és valódi adat köztudott. De, vajon hogyan is hat a szervezetre?

Fenntartható egészség– életmódváltás tartósan

Az esetek nagy részében csak elkezdjük az életmódváltást, de valahogy mégsem sikerül fenntartani ezt az állapotot.

A szoláriumról

Vannak, akik esküsznek rá. Vannak, akik szerint az ördögtől való, és minél messzebb kerüljük el, annál jobbat teszünk vele a saját egészségünknek. De mi az igazság? Tényleg minden fekete vagy fehér?

Miért félünk az orvostól?

Szokták mondani, hogy a magyar ember csak akkor megy el orvoshoz, amikor már semmi más megoldást nem lát. De, mi lehet ennek az oka?

Egészségünk megőrzése, fesztivál közben is!

Az egészségünk az év minden napján fontos, bár erről hajlamosak vagyunk megfeledkezni néhány nap erejéig. Ilyen alkalmak a nyári fesztiválok is, ahová fiatalok tízezrei mennek, hogy egy hétig kiszabaduljanak az otthon nyugalmából és felpörgessék az életüket. Pedig, néhány dolgot ott is tehetünk egészségünk megőrzése érdekében.