Menü

Téli sportok veszélyei

A téli sportok szépségeit nem lehet vitatni. Van, aki kifejezetten várja, hogy beköszöntsön a hideg, s leessen a hó. A téli sportok bármely életkorban elvégezhetőek, többféle sporttevékenység közül is választhatunk, nem kell lemondani a mozgás öröméről a hideg évszakban sem, azonban nem árt betartani néhány szabályt a sérülésmentesség érdekében. Hiszen nem szeretnénk a szép tavaszi sportolást a télen elkövetett hibákból adódó sérülések miatt kényszerpihenővel kezdeni! Tapasztalatból tudom...

Manapság egyre népszerűbb téli sport a síelés, aki csak teheti, már az első hóesés alkalmával lécet csatol. A korcsolyázás is rendkívül népszerű, hogy a szánkózásról ne is beszéljünk! A síelés, vagy a korcsolyázás olyan dinamikus sporttevékenység, amely szinte az összes izomcsoportunkat megdolgoztatja, ugyanakkor számtalan veszélyt is hordoz magában.

A futás szerelmesei általában télen is hódolnak kedvenc sportjuknak, s megfelelő télies futóöltözetre, cipőre beruházva, a téli hónapokban is élvezhetik a lefutott kilométereket, azonban is itt érdemes jó néhány dologra odafigyelni!

A sportbalesetek és sérülések többsége azért következik be, mert nem melegítünk be, vagy nem alaposan, ezzel pedig növelhetjük a sérülések kialakulását. A leggyakoribb sérülések a térd, comb, boka, váll sérülései, izomhúzódások, szakadások, rosszabb esetben törések.

Síeléskor legtöbben esés vagy ütközés miatt sérülnek meg, de a nagy hideg is okozhat komoly gondokat. A téli időjárással együtt járó baleseti forrás az utak, járdák síkossága. Téli futásnál, de akár gyaloglásnál, sétánál is, külön figyelmet fordítsunk a megfelelő lábbeli használatára, jeges, ónos időben pedig inkább maradjunk otthon és tartsunk pihenőnapot.

Téli sportolás alkalmával nem lehet elégszer kihangsúlyozni a megfelelő védőöltözetet, meleg aláöltözőket, kesztyűt, sálat, sapkát, ám a túlöltözést is feltétlen kerülni kell, s ügyeljünk arra, hogy orron át vegyük a levegőt. Futás közben télen figyeljünk arra, hogy kimelegedve, kiizzadva ne álljunk meg beszélgetni, a sport befejeztével pedig mielőbb vegyük le a vizes ruházatot, s vegyünk meleg fürdőt, igyunk forró teát, levest.

Hasznos és praktikus kiegészítői a téli mozgásnak a különböző melegítő zselék és krémek, edzés utáni regeneráló készítmények, lazító-és masszázskrémek, ezeket is érdemes kipróbálni!

Sporttevékenység után, legyen az bármilyen típusú mozgás, elengedhetetlen a testünk és izmaink megfelelő nyújtása, nyújtógyakorlatok vagy akár henger segítségével.

Még a legnagyobb hidegben se fogyasszunk alkoholt a téli edzés előtt, és vegyük komolyan a test jelzéseit, fáradtságot, sérülésre utaló jeleket, fájdalmat vagy meghúzódást.

Semmi máshoz nem hasonlítható élmény télen sportolni, a havas tájakon futni, síelni, gyönyörű befagyott tavakon korcsolyázni, azonban ahogy a nyári sportszezonnak, úgy a télinek is megvannak a maga feltételei, betartandó szabályai. Ha ezekre odafigyelünk, sérülésmentesen élvezhetjük kedvenc sportjainkat, téli edzéseinket!

Jelek, hogy nem mozogsz eleget

Mozogsz eleget a hétköznapokban? Mikor néztél rá utoljára a telefon lépésszámlálójára? Meglepetten tapasztalhatod, hogy akár még a néhány ezer lépést sem éri el a napi teljesítményed, nemhogy a szakemberek által javasolt minimum 10 ezer lépést. Mi a helyzet a testmozgással? Van olyan edzésforma, amit szívesen végzel?

Mire utalhat a hirtelen fogyás?

Manapság nagyon sok ember túlsúllyal küzd, és minden vágya az, hogy gyorsan lefogyjon. A nagyon gyors súlyvesztés még akkor sem jó, ha ezt akarattal tesszük karcsúságunk érdekében. Sokkal nagyobb lehet azonban a baj, ha a fogyás akaratunktól függetlenül, változatlan étrend mellett következik be.

4 tipp gyors fogyáshoz

Nyaralásra vagy különleges eseményekre, mint esküvőre, esetleg egy versenyre bizony előfordulhat, hogy kevés idő alatt kell leadni néhány felesleges kilót. Ugyanakkor a gyors fogyás nem feltétlenül a legjobb módja a súlyvesztésnek, ha valóban tartós eredményt szeretnél elérni, hiszen ezek a diéták tápanyaghiányra apellálnak, amit a szervezet később visszakövetel.

Testzsír csökkentés okosan - Erre figyelj!

Testünk az energiát alapvetően zsírban vagyis testzsírban tárolja. Így kijelenthető, hogy a magas testzsírarány vagyis testzsírszázalék, krónikus energiatöbbletet jelent. Ennek oka, hogy több energiát viszünk be, mint amennyit testünk felhasznál, eléget. Ezt érdemes tovább fejtegetni, mivel ilyenkor jön az egyél kevesebbet, mozogj többet javaslat, ami nem mindig célravezető. Van ugyanis aki ehet bármennyit, nem hízik, míg más akkor is hízik, ha ránéz az ételre, pedig még mozog is.

Exorexia (kóros sportolás) tünetei és kezelése

Az exorexia súlyos edzésmániát, kóros edzést, egyfajta függőséget jelent. Érintettjei testsúlyukat és alakjukat akarják teljesen kontrollálni, amihez edzéseik számát egyre csak emelik, annak elmaradásakor feszültek és indulatosak lesznek. Olyan szenvedélybetegségről van tehát szó, amelynél az eredetileg egészségesnek induló mozgás válik betegessé, kényszeressé.