Menü

Energiavámpírok kíméljenek

Volt egy ilyen film. Interjú a vámpírral. Ez jut eszembe némely ismerőssel folytatott beszélgetés után. Energiavámpíroknak hívjuk őket és konkrétan úgy érezzük magunkat távozáskor, mintha mázsás súlyokat raktak volna ránk.

Az energiavámpír fogalma nem ismeretlen fogalom, mindannyian ismerünk ilyen embereket, ők legendabeli rokonaikkal szemben azonban ők nem vérrel, hanem mások energiáival táplálkoznak. Azokat az embereket hívják így, akik a szervezetük működéséhez szükséges energia egy részét másoktól lopják el. Általában önértékelési problémával küzdenek és érzelmileg éretlenek.

Mennyire más olyan emberrel találkozni, aki maga a megtestesült jókedv, vagy nyugalom! Mindig mosolyog, feltölt, felemel, szórakoztat, pozitív élményekről mesél, jó humora van, akkor és annyit beszél, amennyit kell, ragyog az életkedvtől, s szinte repül az idő a társaságában! Mennyire máshogy érezzük magunkat egy ilyen találkozás után! Nagyon szeretem az ilyen embereket és rájöttem, hogy ha több ilyen barátommal ülök le kávézni, több ilyen kollégámmal beszélgetek ebédszünetben, több ilyen szülővel várakozom az iskola előtt, szinte feltöltekezem az energiáikkal és magam is vidámabban érkezem haza.

Az energiavámpírok pont az ellentéteik az energiabombáknak: panaszkodnak, rosszkedvűek, csak negatív dolgok történnek velük, folyton betegek, nincs pénzük, rengeteg a gondjuk, mindenen aggódnak, túlreagálják az apró dolgokat, felnagyítják a problémákat, nincsenek rendben a családi kapcsolataik, tönkrement a házasságuk, rossz a kapcsolatuk a kollégáikkal, szemét a főnökük, tiszteletlen a gyerekük és még sorolhatnánk.

Bármit mesélsz, ő nagyobbat mond, mindent jobban tud, folyton kijavít, saját kisebbségi érzését kompenzálja azzal, hogy a saját szintjére kényszerít másokat.

Egyetlen órányi beszélgetés alatt elmeséli az életét, részletesen panaszkodva, ránk zúdítva mindent. Mentségükre legyen mondva: a legtöbb energiavámpír nem szándékosan cselekszik így, gyakran észre sem veszi magát, ezért ne tekintsük őket ellenségnek, valójában ők is áldozatok. Hogyan menekülhetünk meg az ilyen emberektől, szituációktól? A legendabeli vámpírok ellen fokhagymát alkalmaztak, mi egyszerűen csak azt tehetjük, hogy elkerüljük az ilyen ismerőseinket. Méghozzá jó messzire. Udvariasan, (mert különben még kígyót – békát kiabálnak ránk) de határozottan le kell építeni az ilyen kapcsolatokat, megtartani a távolságot, különben megmérgeznek, és ha egy idő után rosszul érezzük magunkat, akkor elérték céljukat. Álljunk fel és köszönjünk el, nem kell átvennünk mások negatívumait. Nem kell szemetesládának lennünk. Természetesen, ha közeli barátainkról van szó, egyértelmű, hogy meghallgatjuk, segítjük őket, támaszaik vagyunk, ha nehéz helyzetbe kerülnek, őket nem hagyjuk faképnél, de az teljesen más helyzet, mint azoké az érzelmi zsarolóké, akik napi szinten szívják el az energiáinkat.

Azonban nem csak az a legfontosabb, hogy elkerüljük az ilyen embereket, hanem az is, hogy mi magunk se váljunk ilyenné, ne vegyük át a negatív energiákat, ha lenne is rá néha okunk, gondunk, bajunk, attól nem lesz jobb, ha mi is hosszú szemfogakat növesztünk.

Márciusban óraátállítás!

A nyári időszámítás március utolsó vasárnapján kezdődik, és október utolsó vasárnapjáig tart, ennek kezdete 2024-ben március 31. vasárnap hajnalban 2:00 órakor 3:00 órára kell előre állítani az órát.

Flegmatikus személyiség jellemzői

A flegmatikus személyiség konfliktuskerülő, nyugalmas, rohanástól és feszültségektől mentes életmódot folytat, s mindent elkövet azért, hogy ezt meg is őrizze. Soha nem száll szembe senkivel, egyszerűen csak úgy alakítja az életét, ahogy az neki jó legyen.

Önmagunk alábecsülése pusztító szokás

A pszichológiában az atelofóbia egyfajta attitűd, amely gyakran előfordul, de szinte mindig nem tulajdonítanak kellő jelentőséget, mert fokozatosan normalizálódik. Ez a szakzsargon jól példázza a folytatás mechanizmusát alábecsüld magad vezet a pusztító szokás ami kóros viselkedéshez vezethet.

Mi az a Rebecca szindróma?

A pszichológiában hívják így azt a jelenséget, amikor a partnerünk vagy házastársunk exével szemben féltékenységet érzünk, ez a Rebecca-szindróma.

A korán érkezett tavasz meghozta a kullancsokat

Az enyhe tél sajnos a vérszívóknak is kedvezett. A tavasz idén korábban köszöntött be és meghozta a kullancsokat. Mit tehetünk és hogyan védekezhetünk a kullancsok ellen, illetve mi a megoldás, ha már megtörtént a baj?