Menü

Energiavámpírok kíméljenek

Volt egy ilyen film. Interjú a vámpírral. Ez jut eszembe némely ismerőssel folytatott beszélgetés után. Energiavámpíroknak hívjuk őket és konkrétan úgy érezzük magunkat távozáskor, mintha mázsás súlyokat raktak volna ránk.

Az energiavámpír fogalma nem ismeretlen fogalom, mindannyian ismerünk ilyen embereket, ők legendabeli rokonaikkal szemben azonban ők nem vérrel, hanem mások energiáival táplálkoznak. Azokat az embereket hívják így, akik a szervezetük működéséhez szükséges energia egy részét másoktól lopják el. Általában önértékelési problémával küzdenek és érzelmileg éretlenek.

Mennyire más olyan emberrel találkozni, aki maga a megtestesült jókedv, vagy nyugalom! Mindig mosolyog, feltölt, felemel, szórakoztat, pozitív élményekről mesél, jó humora van, akkor és annyit beszél, amennyit kell, ragyog az életkedvtől, s szinte repül az idő a társaságában! Mennyire máshogy érezzük magunkat egy ilyen találkozás után! Nagyon szeretem az ilyen embereket és rájöttem, hogy ha több ilyen barátommal ülök le kávézni, több ilyen kollégámmal beszélgetek ebédszünetben, több ilyen szülővel várakozom az iskola előtt, szinte feltöltekezem az energiáikkal és magam is vidámabban érkezem haza.

Az energiavámpírok pont az ellentéteik az energiabombáknak: panaszkodnak, rosszkedvűek, csak negatív dolgok történnek velük, folyton betegek, nincs pénzük, rengeteg a gondjuk, mindenen aggódnak, túlreagálják az apró dolgokat, felnagyítják a problémákat, nincsenek rendben a családi kapcsolataik, tönkrement a házasságuk, rossz a kapcsolatuk a kollégáikkal, szemét a főnökük, tiszteletlen a gyerekük és még sorolhatnánk.

Bármit mesélsz, ő nagyobbat mond, mindent jobban tud, folyton kijavít, saját kisebbségi érzését kompenzálja azzal, hogy a saját szintjére kényszerít másokat.

Egyetlen órányi beszélgetés alatt elmeséli az életét, részletesen panaszkodva, ránk zúdítva mindent. Mentségükre legyen mondva: a legtöbb energiavámpír nem szándékosan cselekszik így, gyakran észre sem veszi magát, ezért ne tekintsük őket ellenségnek, valójában ők is áldozatok. Hogyan menekülhetünk meg az ilyen emberektől, szituációktól? A legendabeli vámpírok ellen fokhagymát alkalmaztak, mi egyszerűen csak azt tehetjük, hogy elkerüljük az ilyen ismerőseinket. Méghozzá jó messzire. Udvariasan, (mert különben még kígyót – békát kiabálnak ránk) de határozottan le kell építeni az ilyen kapcsolatokat, megtartani a távolságot, különben megmérgeznek, és ha egy idő után rosszul érezzük magunkat, akkor elérték céljukat. Álljunk fel és köszönjünk el, nem kell átvennünk mások negatívumait. Nem kell szemetesládának lennünk. Természetesen, ha közeli barátainkról van szó, egyértelmű, hogy meghallgatjuk, segítjük őket, támaszaik vagyunk, ha nehéz helyzetbe kerülnek, őket nem hagyjuk faképnél, de az teljesen más helyzet, mint azoké az érzelmi zsarolóké, akik napi szinten szívják el az energiáinkat.

Azonban nem csak az a legfontosabb, hogy elkerüljük az ilyen embereket, hanem az is, hogy mi magunk se váljunk ilyenné, ne vegyük át a negatív energiákat, ha lenne is rá néha okunk, gondunk, bajunk, attól nem lesz jobb, ha mi is hosszú szemfogakat növesztünk.

10 tanács, hogy közeledjünk a zéro szemetelés felé

Manapság az újrahasznosítás, a felhalmozott szeméthalmunk csökkentése egyre inkább téma. Lássunk most hát pár tippet, hogy közelebb kerüljünk a zero szemeteléshez. Ne feledjük akár 380 kilogramm szemetet is termelünk Magyarországon fejenként évente és ez csökkenthető.

Nyári ételek, amikhez nem kell sütő

A kánikula közepén sem kell feltétlen a konyhában megsülni otthon, csak némi kreativitás kérdése és máris mellőzhetjük a sütőt vagy a tűzhelyet.

Hogy aludjak 30 fokban?

Váratlanul köszöntött be a kánikula, s a számunkra szokatlan hőségben jelentősen romlik az alvásunk minősége. Néhány egyszerű módszerrel azonban újra pihentető lehet az alvás.

Internetes nyomozás – hasznos vagy veszélyes?

Szerencsére a 21. században sokkal egyszerűbb információt gyűjtenünk: az internet okozta előnyök vitathatatlanok. Persze, ha minden tudás rendelkezésünkre áll, annak nagyon gyakran ára van. Például nincs olyan információ, amit örökre kitörölhetnénk a világháló mély útvesztőjéből. Ez pedig olykor jó, máskor viszont kifejezetten előnytelen.

A csirkehús gyakori fogyasztásának veszélye

A hús alapvető emberi élelmiszer. Soha nem volt olyan olcsó, és soha nem fogyasztották olyan nagy mennyiségben, mint napjainkban. Egy kutatás szerint a nagyüzemi csirketartás során néhol arzén tartalmú hozamfokozókat is kapnak az állatok, ami benne marad a csirke húsában, és rákkeltő hatása is lehet.