Menü

Mik azok a flavonoidok?

A flavonoidok a növényvilágban elterjedt gyógyhatású vegyületcsoport. Rengeteg gyógynövény a flavonoidoknak köszönheti az előnyös tulajdonságait. Ezek a vegyületek szobahőmérsékleten szilárd, nem illékony anyagok. A flavonoidokat a polifenolok közé soroljuk, és az egyik legfontosabb csoport. Rákellenes, kardiovaszkuláris, antibakteriális, antifungális és gyulladásgátló hatásuk van.

A flavonoidok hatékonyan segítik az antioxidáns vitaminokat és enzimeket a szabadgyökök elleni védelmi rendszer kiépítésében. A flavonoidok a növények által saját maguk védelmére termelt anyagok, melyek elsősorban a káros UV sugárzás és egyéb növényi kórokozókkal szembeni védelmet biztosítják.

A flavonoidok onnan kapták a latin nevüket, hogy a vegyületcsoportba tartozó anyagok nagy része sárga színű, ami latinul flavust jelent. Az UV-fényt elnyelik, így a rovarok számára a virágzat flavonoidtartalma vonzó hatású.

A flavonoid vegyületcsoportot Nobel-díjas tudósunk, Szent-Györgyi Albert fedezte fel 1930-ban és munkatársaival együtt kutatásuk során megállapította, hogy a flavonoidokkal kombinált C-vitamin jelentős érfalvédő hatással rendelkezik, de a legtöbb flavonoid antioxidáns vitaminokkal együttesen fejti ki hatását, azok hatását erősíti.

A szervezet számára nagyon hasznos anyagokról beszélünk, hiszen nagyon egészséges a fogyasztásuk, rengeteg ásványi anyagot és vitamint tartalmaznak, legtöbbször alacsony kalóriatartalommal.

A flavonoidokat tartalmazó zöldségeket és gyümölcsöket naponta többször érdemes beiktatni az étrendbe. Vannak olyan betegségek, melyek esetén különösen javasolt fogyasztásuk, mint például a visszérbetegség, az aranyér, hajszálerek betegségei.

Legjobb, ha természetes formában fogyasztjuk a flavonoidokat, melyek legjobb forrásai a citrusfélék, a bogyós gyümölcsök, a zöld tea, az étcsokoládé.

Tudni kell, hogy a tej meggátolja a flavonoidok felszívódását, tehát a cukros tejcsokoládé nem a megfelelő választás.

A flavonoidok jelen vannak az olyan gyógynövényekben, mint a kamilla, körömvirág, aranyvesszőfű, orbáncfű és a máriatövis.

A flavonoidok bizonyított erős antioxidáns hatással is rendelkeznek, mely megvéd a stressz ellen, megkötik a szabadgyököket, csökkentik a gyulladásokat.

Eddig is sokat hangsúlyoztuk a gyümölcsök és zöldségek rendszeres fogyasztásának fontosságát, azonban a fentiek tudatában könnyen belátható, hogy milyen nagy szükség van a vitaminok mellett a flavonoidok, antioxidánsok bevitelére is, melyeket mind egy helyen megtalálhatunk a zöldségeinkben és gyümölcseinkben.

A szuperélelmiszerek pozitív hatásai

A szuperélelmiszerek tényleg szuper hatással vannak a szervezetünkre. Ezek a nyersanyagok az átlagosnál is több, az immunrendszerünkre pozitívan ható vitamint és antioxidánst tartalmaznak. Lehet, hogy nem is tudsz róla, de te is minden nap fogyasztod ezeket!

Egy új trend, a Brecka-diéta

Rengeteg diétát ismerünk, mindenki azt választaj, ami egyénileg hatásos, vagy amire szüksége van. A TikTokon az év elején egy újabb trend ütötte fel a fejét, ez a Brecka-diéta.

Elsősegélymódszerek, amiket érdemes megtanítani a gyerekeknek

Az elsősegélymódszerek elsajátítását nem lehet elég korán kezdeni, vannak módszerek, amiket érdemes megtanítani a kicsiknek is. Mely elsősegélynyújtási módszerek megtanulása fontos már gyerekkorban is?

Fecskementés

Sajnos nagy bajban vannak a fecskék, országos szinten. Az utóbbi napokban hazánk számos pontján tapasztalható volt a fecskék tömeges megjelenése, ennek oka, hogy szinte egyik napról a másikra 35 fok helyett 10 fok vagy azalatti hőmérséklet köszöntött be, ez pedig nehéz próba elé állítja a természetben élő állatokat, madarakat, köztük a fecskéket is.

A narancs jótékony hatásai

Ha a narancs előnyeiről van szó, mindenkinek az ugrik be, hogy ez az élénk színű gyümölcs remek C-vitamin-forrás. Pedig számtalan pozitív egészségügyi hatása van még, amiért érdemes gyakrabban fogyasztani. Mutatjuk, melyek ezek.