Menü

Segítsük az állatmenhelyeket!

  • Dátum: 2023.02.16., 08:00
  • Martinka Dia
  • képek:pixabay.com

Régóta kongatják a vészharangot a magyar állatmentők. Segítség nélkül nem tudnak tovább létezni, pedig munkájukra nagy szükség van!

Elképesztő méreteket ölt a kóbor állatok száma Magyarországon. A menhelyek megteltek, bajban vannak az állatvédők, segélykiáltásaikat kevesen hallják meg, a felelős állattartásról pedig számos gazdinak sajnos fogalma sincs.

Sok állatvédelmi szervezet nem jogosult az adó 1%-ára és nem kap más támogatást sem. Sokszor segítenek magánszemélyek és adományaikkal támogatják a menhelyek működését, azonban ez nem bizonyul elegendőnek, ezért próbáljuk ebben a cikkben felhívni a figyelmet a felelős állattartásra és lehetőségeikhez mérten az állatmenhelyek megsegítésére.

A menhelyek sok esetben csak a jóérzésű emberek adományaira számíthatnak, nekik köszönhetően tudják ellátni feladataikat napról napra.

Sajnos örökbefogadónak egyre kevesebben jelentkeznek, részben a mostanság megnövekvő költségek és elszegényedés miatt, részben, mert akik tudtak befogadni már megtették, s nem egy esetben ők azok, akik akár 2-3 kutyának is otthon biztosítanak.

Nem egy állatvédő ismerősöm saját erején és pénzén a saját otthonába menti a kóbor állatokat, legtöbbször feláldozva szabadidejüket, otthonukat, munkáikat. A jó hír azonban az, hogy bárki tud segíteni, amennyiben úgy dönt, hogy megteszi.

A menhelyek elfogadják az Önök támogatását, mely lehet: pénzadomány, örökbefogadás, ideiglenes befogadás, önkéntes munka, tárgyi adományok, élelmiszer, illetve az állatok fuvarozása.

Több menhely munkatársaival is beszélgettem a cikk írásakor, és mindenki azt mondta, hogy folyamatosan küzdeniük kell azért, hogy fenn tudjanak maradni. Sok menhely már létszámstopot is hirdetett.

El kell mondani, hogy az állatvédők nem adják örökbe mindenáron az állatokat, egyáltalán nem mindegy kinek adják át a kóborkutyusokat. Sok helyen szabály, hogy egy érdeklődőnek többször is találkoznia kell az állattal, hogy lehetőséget kapjon az örökbefogadásra és többféle feltételnek is meg kell felelnie.

A hazai menhelyeken nagyon sok feladatot önkéntesek látnak el, s ezt legtöbbször elhivatottságból, fizetés nélkül, lelkiismeretesen végzik. Támogassuk, segítsük őket! Nagy szükségük lenne ránk! A világhálón megtalálhatóak az állatotthonok címei, elérhetőségei, keressük őket bátran!

Hibák, amiket elkövetünk állásinterjún

Ismerős a szitu, amikor szempár szegeződik ránk, remeg a hangunk, izzad a tenyerünk, dadogunk, bakikat ejtünk, pedig egy állásinterjún a lehető legtöbbet szeretnénk kihozni magunkból.

Elsősegélymódszerek, amiket érdemes megtanítani a gyerekeknek

Az elsősegélymódszerek elsajátítását nem lehet elég korán kezdeni, vannak módszerek, amiket érdemes megtanítani a kicsiknek is. Mely elsősegélynyújtási módszerek megtanulása fontos már gyerekkorban is?

Távoli munkavégzés: mit jelent és hogyan csináljuk?

Remote, azaz távoli munkavégzés. Nem kifejezetten home office, de nem is távmunka. Munka Amerikában, az Egyesült Királyságban? Miről van szó, hogyan csináljuk jól a gyakorlatban, és milyen háttere van ennek a munkavégzésnek?

Fecskementés

Sajnos nagy bajban vannak a fecskék, országos szinten. Az utóbbi napokban hazánk számos pontján tapasztalható volt a fecskék tömeges megjelenése, ennek oka, hogy szinte egyik napról a másikra 35 fok helyett 10 fok vagy azalatti hőmérséklet köszöntött be, ez pedig nehéz próba elé állítja a természetben élő állatokat, madarakat, köztük a fecskéket is.

Allergia ősszel

Az allergiás tünetek jó néhány ember számára ősszel sem múlnak el. Bár a legtöbb allergén növény már nem virágzik ilyenkor, a nedves idő hatására megjelennek a poratkák és a penészgombák. Ezek olyan tünetek hátterében állhatnak, amikről nem is hinnénk, hogy ez az oka, így érdemes odafigyelni rájuk!