Menü

Alternatív gyógymódok

  • Dátum: 2012.01.12., 22:28
  • Vaskó Gábor
  • Kovács Rita

A kérdés, van-e esetleg más megoldás is a beteg számára, mint a tabletták beszedésének rituáléja? Most reggel ebből kell 2 szem, délben amabból 1 és még nincs vége a napnak.

Manapság egyre többször hallani arról, hogy tegyünk az egészségünkért, hisz’ az a legfőbb kincsünk. De valóban a különféle medicinákkal szolgáljuk leginkább szervezetünk védekező rendszerét? Van egy másik út is, a prevenció és az alternatív gyógymódok útja! A nyugati orvoslásban maga a betegség, az alkalmazott gyógyszerek és a szervezet vizsgálata kerül az előtérbe, míg a hagyományos kínai orvoslás a betegségek megelőzésére helyezi a hangsúlyt és az embert egységes egészként kezelve vizsgálja a testi és lelki tüneteket.

A két módszer másként viszonyul nem csak magához a betegséghez, hanem annak feltárásához, kezeléséhez is. A hagyományos kínai orvoslás alapvető jellemzője, hogy az emberi test egyensúlyban tartására és egészséges állapotának megőrzésére helyezi a hangsúlyt. Az emberi szervezet összefüggéseit tárja fel, és a testi, lelki, környezeti adottságokat együttesen vizsgálva keresi a választ a probléma megoldására. A nyugati orvoslás előnye ezzel szemben, hogy a modern tudományos ismeretek birtokában képes a gyógyszerek és a szervezet legelemibb, molekuláris szintű vizsgálatára. A hagyományos kínai orvoslás alapelve, hogy a csi (az energia) áthatja az egész testet és az azt körülvevő környezetet.

A betegségek kezelésére a keleti orvoslás kilenc módszert alkalmaz, úgy mint: meditáció, táplálkozás, testgyakorlatok, masszázs, akupunktúra, gyógynövények, asztrológia, öngyógyítás és a feng shui.
Ezek ismeretében tekintsük hát át röviden, melyek a – ma már – legelterjedtebb alternatív gyógymódok, és mikor érdemes ezeket a módszereket alkalmazni a gyógyszeres kezelésekkel szemben!

Akupunktúra

Alkalmazási terület: Többek között akut vagy krónikus fájdalmak esetén (fejfájás, migrén, hátfájás, asztma stb.)

Hatása: Az akupunktúra a kínai orvoslás filozófiája szerint megszünteti a szervezetben az energiaáramlás zavarait, mivel az energia a meridiánok mentén folyik.

Módszer: A test különböző energiapontjaiba 1-2 cm mélyen vékony tűt (1-15 db) szúrnak.

Aromaterápia és illóolajok

Alkalmazási terület: Belső nyugtalanság, idegi feszültség, hangulatingadozások, de testi tünetek esetén is

Kockázatok, mellékhatások: A túl magas koncentrációjú aromás olajok allergiás panaszokat válthatnak ki. Az illóolajokat gyerekek kezelésére nem ajánlják. Terhes nőknek néhány illóolaj ellenjavallt.

Módszer: Három alkalmazási formája ismert: az illóolaj belélegzése, a bőrbe való belemasszírozása vagy megivása.

Talpmasszázs

Alkalmazási terület: Majdnem mindenfajta fájdalom és feszültség esetén. A talp a különböző reflexpontokon keresztül kapcsolatban áll a belső szervekkel.

Hatása: Mivel a reflexpontok kapcsolatban állnak a belső szervekkel, a pontok aktivizálásával, az ingerület-átvitel javításával jobb lesz a szervek vérellátása; fokozódik a test öngyógyító képessége.

Kockázatok, mellékhatások: Nincs.

Csontkovács

Alkalmazási terület: Izomgörcsök, derékzsába, csont- vagy csigolyaelmozdulások ízületi, könyök és vállproblémák esetén.

Hatása: A csontkovács feloldja az izomban lévő görcsöket, feszültségeket, így megszünteti a mozgási nehézségeket.

Kockázatok, mellékhatások: Nincs.

Módszer: A gerinc egy részét vagy az ízületet egyetlen mozdulattal, vagy nyomásos masszázzsal a helyére rakják.

Gyógynövények

Gyógynövényekből általában teát és teakeverékeket, kenőcsöket, olajokat, illóolajokat, szörpöket, tinktúrákat, friss leveket, illetve borogatásokat, dunsztkötéseket és fürdőket készíthetünk. Általánosságban igaz, hogy a készítményhez szükséges növényadalékokat az előírás szerint, de a kort, a súlyt, a betegség fokát és súlyosságát is figyelembe véve kell alkalmazni. Mérlegelni kell ezen kívül, hogy egyfajta gyógynövényt használunk fel, vagy összetett készítményt alkalmazunk-e.

Általában hatékonyabb, ha többféle, egymást kiegészítő, illetve támogató (szinergizmus) gyógynövényt alkalmazunk egyszerre, az összeállítások maximum 5-7 fajta gyógynövényt tartalmazhatnak. Ügyelni kell a közben szedett gyógyszerek indikációs jellegére is.

Alkalmazási terület: a legtöbb betegség esetén alkalmazhatók

Kockázatok, mellékhatások: nincs

Módszer: a gyógynövény felhasználási formájától függően alkalmazhatjuk inhalálás, borogatás, ülőfürdő, kenőcs és forró tea formájában.

Mit tegyünk éjszakai köhögés ellen?

Az éjszakai köhögés több okból is kialakulhat, lehet szezonális megfázás, arcüreg- vagy mandulagyulladás, esetleg a fűtési szezonra jellemző száraz levegő vagy akár asztma, allergia miatt. Ha a tünetek tartósan fennállnak, orvosi segítséghez kell fordulni.

Az elliptikus tréner több fantasztikus hatása

Sokak számára a mindennapi futás fájdalmakhoz, sérülésekhez vezethet. Ennek megakadályozása érdekében az aktív helyreállítási edzéseket érdemes beépíteni a futóprogramba, ez ugyanis ad egy kis szünetet, kicsit változtat a rutinon, ez pedig segít fenntartani a motivációt.

A szem védelmét szolgáló vitaminok

A mindennapok során számos tényező veszélyeztetheti szemeink egészségét, így a száraz, meleg levegő, a dohányfüst, a huzat és a képernyő előtti munkavégzés, sőt a stressz is. Az ártalmas külső hatásokkal szemben sokat tehetünk, ha odafigyelünk a kiegyensúlyozott táplálkozásra. Melyek azok a vitaminok, nyomelemek, amelyek szemünk egészsége szempontjából nélkülözhetetlenek?

Jelek, melyek vitaminhiányra utalnak

A vitaminhiánynak számtalan jele lehet: hajunk, körmünk, bőrünk mind árulkodhatnak hiánybetegségről. Szerencsére azonban van megoldás. Összeszedtük a leggyakoribb hiányállapotokat, valamint, hogy mit érdemes fogyasztani ilyen esetben.

Tünetek, amik a túl magas vasszintre hívja fel a figyelmet

A szervezetben a ferritin tárolja a vasat, így az alacsony szintje vashiányra, a magas pedig a vasraktárak fokozott telítettségére utalhat.