Menü

Egyetemes egészség

    Az egyetemista életmódhoz (ugyan nem hivatalosan) de legtöbbször hozzá tartozik a különböző káros italok fogyasztása, a dohányzás, a hajnalig tartó „bulizás” és így a kevés alvás is. De mit jelent ez? Milyen hatással van a szervezetünkre ez a megterhelő „néhány” év?

    A XIX. században folyt kutatások eredményei alapján jöttek rá, már csaknem száz éve, hogy a test savasodása számos, manapság általánosnak számító egészségügyi probléma forrása. A test általános PH (potentia hydrogenii) /a hidrogén ereje/ értéke 7,35 és 7,45 közötti tartományban helyezkedik el. A semleges értéket a 7,0-ban határozták meg, ilyen például a desztillált víz, a skálán lefelé mozogva savas, felfelé pedig lúgos kémhatást tapasztalhatunk.

    Az emberi szervezet bázikus anyagokat igényel a savak semlegesítéséhez. Ha testünk semlegesítésre való képessége kimerül, akkor a savak elraktározódnak a kötőszövetekben, az ízületekben és az izmokban, ami számos kóros folyamatot indíthat el.  Az elsavasodás következtében a vér besűrűsödik, így a keringés lelassul, és kevesebb oxigén jut a sejtekhez, de a savlerakódás hatással van a gyomorra és a bélrendszerre is, ami mint tudjuk, testünk védekezőképességének közel 70 százalékáért felelős. A sav semlegesítéséhez a szervezet ásványi anyagokat (kalcium, magnézium, kálium, cink, nátrium) von el elsősorban a csontokból, de a fogakból, a porcból és az izmokból is. A sejtek általában károsodnak és elpusztulnak, de vannak olyan speciális sejtek, amelyek éppen ebben a közegben képesek szaporodni, azonban ezek abnormális (mutáns) sejtekké válnak, képesek végtelen és rendszertelen burjánzásra, mivel már nem reagálnak az agyból érkező impulzusokra, eltérnek attól is, ami a DNS-emlékezetében kódként szerepel. Így keletkeznek például a daganatos betegségek. (forrás: www.mereganyagok.hu)

    Az elsavasodás előidézői lehetnek: a stressz, az idegi túlterheltség, a hibás, helytelen táplálkozás, gyors ételek, édességek, szénsavas italok fogyasztása, túlzott alkohol- és kávéfogyasztás, kevés folyadékfogyasztás, kevés alvás, dohányzás stb. Az elsavasodás  fő tünetei között található az állandósuló fáradtság, koncentrációs és memória zavarok, továbbá csökken a terhelhetőség és a teljesítmény, esendők lehetünk bizonyos betegségekkel szemben, mint például a közönséges nátha és különféle fájdalmak jelentkeznek, például erős fejfájás, gyomorfájás, vagy ízületi bántalmak.

    Már így olvasva is szörnyen hangzik, és valószínűnek tartom, hogy most egy pillanatra mindenki visszagondolt, az elmúlt egy-két évben, hányszor történt vele hasonló, látszólag minden ok nélkül. De ne aggódj, tehetsz ellene!

    Segítsük vesénket a működésében! Megtehetjük a megfelelő folyadékbevitellel, kevesebb só fogyasztásával. Naponta többször együnk friss salátákat, zöldségeket, és kevesebb állati eredetű fehérjével táplálkozzunk! Hagyjuk a sok kávét és alkoholt (akkora amikor tényleg szükséges)!

    Nem nehéz, csak egy kis odafigyelést igényel, így máris jobb lehet a közérzetünk. Próbáld ki, meglátod, az eredménye nem marad el! De ne feledd, az egészségre való törekvés időigényes folyamat, a változás nem fog egy-két napon belül bekövetkezni, ezért fontos, hogy ne add fel az első héten, ha nem tapasztalsz változást! Ezért igazán megéri várni egy kicsit!

Írta: Medve Ákos
fotó: sxc.hu

Mindent a diszprexiáról

A programozott mozgásokban, melyek a csecsemő idegrendszeri érésétől függnek (pl.: kúszás, mászás), általában még nincsenek feltűnő eltérések. Később a kisdedkorban fejlődik a szenzoros érzékelés és integráció (szenzomotorika: az észlelés és a cselekvés egysége). A fejlődési diszpraxia a szenzoros integráció zavarainak egyfajta megnyilvánulása.

Fényvédők, smink, napsütés

A tudatos bőrápolás alapja, hogy már kora tavasszal, az első napsugarak megjelenésekor elkezdjük a fényvédő krémek használatát, azonban mit tegyünk, ha a fényvédelem mellett a sminkről sem szeretnénk lemondani nyáron?

Létezik krónikus napfényhiány

A D-vitamin a bőrön keresztül termelődik, a természetes napsütés hatására. Zsírban oldódik. Márciustól szeptemberig elegendő a napfény ahhoz, hogy elegendő vitaminhoz jussunk, ám a télen a vitaminkészleteink megcsappannak. Mit okoz a napfény hiánya és mit tehetünk ellene egészségünk megőrzéséért?

Mi mindenre jó a CT-vizsgálat, és mikor lehet rá szükséged?

Bizonyos betegségek esetén a röntgen- vagy az ultrahangvizsgálat nem elegendő a diagnózis felállításához. Ilyenkor szükség lehel a komputertomográfia (CT) képalkotó eljárásra, amely háromdimenziós felvételeket készít a test egy adott szegmenséről, így részletesebb képet biztosít a szövetekről, az erekről és a csontokról. Milyen esetekben rendelnek el az orvosok CT-vizsgálatot?

Lúgosításra fel

Jön a jó idő, nem csak a kedvünknek kell jobbnak lennie, hanem a testünknek is ideje kiadni magából a káros anyagokat. Irány a lúgosítás!