Menü

Tippek kánikulában

Az elmúlt években egyre szárazabbak és melegebbek nyaraink. Idén sincs ez másképp, a tv-ben és rádióban vezető hír a hőségriadó, a napi hőmérséklet-rekord, és ezek következtében a tűzgyújtási tilalmak. 

A nagy meleg nem csak a gyerekek és idősek szervezetetét viseli meg, ilyenkor mindenkinek egy kicsit jobban kell figyelnie magára, és persze környezetére is. A legjobb, ha a meleg napokat strandon, vízközelben töltjük. Ezt azonban nem mindenki teheti meg. Elviselhetőbbé tehetjük az irodai munkát is egy-egy ventillátorral, emellett figyeljünk a megfelelő folyadékbevitelre is. Közhely, ám valóban ilyenkor a legjobb szomjoltó a víz. Érdemes nem túl hideg vizet fogyasztani, hiszen egyrészt a hidegebb víz lassabban szívódik fel a gyomorban, másrészt 39 fokos kánikulában egy torokgyulladást sokkal rosszabb elviselni, mint máskor. Lehetőleg kerüljük a kávét (erős vízhajtó hatású, ami ilyen időben nem egészséges, és mellőzzük a cukros üdítőitalokat). 

A fizikai munkát végzőknek nem csak a hőmérséklettel kell megbírkóznia, hanem sok esetben a napsugárzással is, így javasolt a megnövelt folyadékbevitel mellett ügyelni a pihenők, szünetek betartására is. 

Aki úton van, tartson az autójában pár palack ásványvizet, lehetőség szerint pedig álljon meg sűrűbben pihenni egy-egy benzinkútnál. Fontos tisztában lenni azzal is, hogy ilyen extrém melegben sokkal figyelmetlenebbek vagyunk, ez pedig az autóvezetőkre is vonatkozik. Legyünk türelmesek és segítőkészek a közúti közlekedésben, figyeljünk egymásra. 

Az otthon maradók számára javasolt a hajnali, kora reggeli alapos szellőztetés, majd sötétítés, így valamennyire hűvösen tarthatjuk lakásunkat, házunkat. 

Délután 5 körül már valamelyest csökken a külső hőmérséklet, ettől az időponttól javasolt újra a szabadba merészkedni. Némi légmozgásra is lehet számítani, így a kora esték meglehetősen üdítőek lehetnek. 

A meleg idő segíti a kórokozók szaporodását, és gyengíti az immunrendszert. A folyadékutánpótlás mellett gondoskodjunk a megfelelő só, kálium és foszfor beviteléről is, és ne feledkezzünk meg a vitaminokról sem: c-vitamin, b2-vitamin és a-vitamin tartalmú ételek fogyasztása javasolt. 

Az 5 leghatásosabb méregtelenítő étel

A helytelen táplálkozás miatt a testünkben sok salakanyag, a kötőszövetekben pedig sok felesleges víz halmozódhat fel. Ám akadnak ételek, amelyekkel könnyedén elkerülheted ezeket a problémákat!

A kígyóuborka meglepő hatásai

A kígyóuborka amellett, hogy sokoldalúan felhasználható a konyhában, a szervezetre is számos jótékony hatással bír, ami messze túlmutat a szem alatti karikák eltüntetésében.

A feldolgozott élelmiszerek káros hatásai

Az egészséges életmóddal foglalkozó szakemberek szerint a cukor, a finomított szénhidrátok után a feldolgozott élelmiszerek fogyasztása miatt van komoly ok az aggodalomra. Egyre több dietetikus, életmódtanácsadó javasolja a feldolgozott élelmiszerek fogyasztásának visszaszorítását. Vajon tisztában vagyunk azzal, melyek ezek az ételek, italok?

Mézbogyó - ültesd, csodáld, termeszd, használd fel

Szeretjük a környezetünkben a bokrokat, amik szép zöldek, de ha még termést is hoznak, ami még ehető is, egészséges is és finom is, akkor az csak egy aduász lehet. Ismerd meg a mézbogyót!

Hogyan kell segítséget kérni a 112-es segélyhívón?

Bármikor kerülhet valaki olyan helyzetbe, hogy segélyhívást kelljen indítania, segítséget kelljen kérnie, vagy nyújtania, ehhez pedig fontos tudni, hogy milyen telefonszámot tárcsázzon és milyen módon kell a segélyhívást lebonyolítani. A 112-es számot és annak tárcsázását pedig már egészen kicsi gyermekeinknek is meg kell tanítanunk.