Menü

Fogyasszunk zöld teát!

A téli hónapok elhagyhatatlan és kellemes időtöltése a teázás. Maga a teaivás Kínából ered, a legenda szerint Kr. e. 2737-ben Sen-nung császár épp az ivóvizét forralta, amikor a hirtelen feltámadt szél az ágak közül néhány levelet belefújt a forró vízbe.

A legsokoldalúbbnak a zöld tea tekinthető, melynek jótékony hatását régóta ismeri az emberiség. Íme, összegyűjtöttünk néhányat:

A zöld tea többek között élénkít, és ellentétben a kávéval, a benne található koffein fokozatosan szívódik fel, így hosszabban és egyenletesebben fejti ki a hatását.

A zöld tea immunerősítő a benne található magas C-vitamin tartalom mellett polifenol is található benne, ami vírusölő hatással bír.

A zöld teát sokan a legjobb méregtelenítőnek tartják, amit a benne található B2, C, D és K vitamin segítenek elő.

A zöld tea emésztést serkentő és kitűnő zsíroldó. Rendszeres fogyasztása segíthet a fogyásban.

Fotó: sxc.hu

A sokoldalú rozmaring

A rozmaringot legtöbbünk a konyhából ismeri, azonban ez a növény igencsak sokszínűen felhasználható. Azon kívül, hogy isteni fűszerként funkcionál húsokhoz, gyógynövényként is nagyon régóta ismert, belsőleg és külsőleg is alkalmazható sokféle egészségügyi probléma esetén.

Melyik sófajta a legegészségesebb?

Bár fontos a szervezetünknek, nagy mennyiségben mégsem ajánlott a fogyasztása. Miért van ez így, és melyik fajta mire való, melyiket érdemes fogyasztani? Nézzük a legegészségesebb sófajtákat!

Mit kell tudni az inozitról?

Az inozit a B-vitaminok csoportjába tartozik, melynek szorongásoldó hatást tulajdonítanak, és egyes vélemények szerint kiváló altatószer is. Szerepe van az idegek ingerület-továbbításában és a zsírok szervezeten belüli transzportjában. Szöveteinkben, például a májban, a vesében glükózból (szénhidrátból) keletkezik. Nagy mennyiségben tárolja a gerincvelő, az az agyfolyadék, az agy, innen erős leterheltség mellett felhasználásra kerül.

Az acerola jótékony hatásai

Számos makro- és mikrotápanyag forrása, biológiailag aktív fitokemikáliákat tartalmaz, fitonutriensekkel és más antioxidánsokkal van tele, ami elegendő ok arra, hogy fogyasztása a napi rutin részévé váljon.
Ne feledjük: ez a gyümölcs harmadik a sorban a legtöbb természetes C-vitamint tartalmazó növények között.

Mit kell tudnunk a B9 vitaminról?

A B9-vitamin egyik formájaként ismert folsav az élelmiszerekben természetesen előforduló folát szintetikus változata. A folsav fontos a szervezet számára, mivel szabályozza az új, egészséges sejtek, köztük az oxigént szállító vörösvértestek létrehozását. A szervezet nem képes folsavat előállítani, ezért az egészséges táplálkozás vagy a B9-vitamint tartalmazó étrend-kiegészítők szedése segíthet megelőzni a vérszegénység kialakulását. Általában az élet vitaminjaként emlegetik.