Csontritkulást okozhat a kóla
- Dátum: 2013.01.12., 14:56
- Németh Attila
A legnépszerűbb szénsavas üdítőital koffein- és foszforsavtartalma lehet a felelős az oszteoporózis kialakulásának.
Több kutatási eredmény is napvilágot látott már a témában, a szakemberek még nem tudják a biztos magyarázatot a csontritkulás kialakulására. A kólafogyasztás azonban egyre több kutatás szerint előidézője, de legalább rizikófaktora a csontritkulásnak.
A kólát fogyasztó emberek étrendjében a kóla pont a kalciumot tartalmazó italokat, az ásványvizet, a gyümölcsleveket és a tejet helyettesítik. A kólában található koffein és foszforsav is felelős lehet a csontritkulás kialakulásában. Tévhit, hogy a light kolák nem vezethetnek csontritkuláshoz, ugyanis a cukormentes kolák ugyanúgy tartalmaznak koffeint és foszforsavat.

A kólafogyasztás okozta csontritkulás elsősorban a nőket érinti, legalábbis a férfiak esetében még nem találtak összefüggést e tekintetben. Az idősebb nőknek különösen fontos odafigyelni a kólafogyasztásra, ugyanis a menopauza után lévő nők esetében felgyorsul a csontszövet csökkenése. Éppen ezért fontos a megfelelő mennyiségű kalcium fogyasztása.
Az oszteoporózis leginkább azért veszélyes betegség, mert hosszú ideig tünetmentes, ezért későn veszik észre, és késik a szakszerű segítség is. A derék- és hátfájás az első komoly jel, amellyel jó eséllyel orvoshoz fordul a beteg, de nem ritka a csonttörés sem, ami a kisebb végtagtörésektől egészen a mozgáskorlátozottságot eredményező törésekig terjedhet. Súlyosabb eset a csigolyák összecsúszása és a hátgörbület is.
A csontritkulás megelőzéséhez a legfontosabb a megfelelő mennyiségű ásványi anyag – elsősorban kalcium – bevitele, amit legkönnyebben a tejtermékek fogyasztásával tudunk megoldani. Emellett a kalcium felszívódását segítő D-vitamin bevitelére kell odafigyelnünk, , amit nyáron a napsugarak segítségével a legkönnyebb biztosítani, télen pedig jó minőségű táplálékkiegészítők fogyasztásával.
Bár a csontritkulás leginkább a nőket veszélyezteti, a férfiak esetében is előfordul, leginkább az alkoholista férfiaknál, ugyanis a helytelen táplálkozás és mozgásszegény életmód is okozhat oszteoporózist.
Fotó: sxc.hu
A legjobb természetes édesítők
A cukorfogyasztás csökkentése manapság egyre többek számára válik a tudatos életmódváltás részévé. Az egészségtudatos emberek nem szeretnének lemondani az édes ízekről, ugyanakkor keresik azokat a megoldásokat, amelyek nemcsak finomak, de a szervezetükre is kedvező hatással vannak. A természetes édesítők pont ezt kínálják: finom alternatívát a hagyományos kristálycukor helyett, hozzáadott értékekkel.
Vörösbor – Egészség a pohárban
Ha kedveli a vörösbort, jó hírem van: nemcsak az íze miatt érdemes élvezni, hanem az egészsége szempontjából is. Ha mértékkel fogyasztja, a vörösbor valóban a mindennapjai hasznos kiegészítőjévé válhat. Nézze csak, mit adhat Önnek egy pohár vörösbor naponta!
Citromhéj, az egészséges és természetes csodaszer
Mindenki ismeri a citromot, mint gyümölcsöt, a nyarak elengedhetetlen kelléke, pedig nem csak a limonádé miatt érdemes fogyasztani, hanem mert nagyon egészséges, még a héja is.
A jód szerepe az emberi szervezetben
Sokfelől hallani, hogy a jód fontos szerepet tölt be a szervezetünk működésének szempontjából, és hogy szükségünk van rá, de vajon miért is? Nézzük a válaszokat.
Az ÚJ Nord étkezés – skandináviai szemlélet a tányéron
Minden nemzet étkezésének meg van az alapja, de itt egy újnak mondható szemlélet, ami a skandináv országokban egyre elterjedtebb.