Menü

A baba üzletág! Mit vegyünk és mit ne!

Minden, amire a babának és a mamának szüksége van! Általában így hangzik egy bababolt szlogenje. Ez manapság jellemző is, hiszen szeretnénk mindent egy helyen megvásárolni, szeretünk hipermarketekbe és plázákba is járni, hiszen ott egy helyen sok mindent megkaphatunk. Fogyasztói társadalomban élünk, ez éltet minket, a gazdaságot és azt a rengeteg üzletet, amibe minden utcasarkon belebotlunk.

A baba üzletág azonban még több valamivel. Egyértelmű, hogy az ember a legjobbat, a legtöbbet meg szeretné adni gyermekének. És már rá is startoltak a lelkiismeretünkre. A lelkiismeret és a szándék, hogy a gyermekünk ne szenvedjen semmiben sem hiányt. Ez az egyetlen egy törekvés, amire alapozva bármit képesek ránk sózni.
No de lássuk csak, valóban mire volna szüksége egy babának ahhoz, hogy amikor anyukájával végre hazaérkezik, komfortosan érezze magát, és az otthon töltött – jó esetben – 3 éve alatt tényleg ne kelljen nélkülöznie.

Fontos lehet: ágy, pelenkázó asztal és feltét,pelenka és popsitörlő, kis kád, törölköző, ruha, babakocsi (néha ez is felesleges, mert csak üvölt benne szegény kicsi lélek), gyerekülés, stb. Néhány higiéniai termék és ennyi. Ehhez képest képesek vagyunk – mert a legjobbat akarjuk – kisétálni 100 000 Ft értékű cuccal a boltból, amire a babának nincs is valójában szüksége.

Az első és legfontosabb, hogy a babának csak anyára van szüksége és a tejcire. Ennyi. Nincs több igénye. Nem kell neki baldachin, kispárna, zenélő forgó, ágyra szerelhető képességfejlesztő, igény szerinti szoptatás esetén felesleges a mellszívó, és ha szoptatni szeretnénk, akkor felesleges a cumisüveg készlet, a melegítő, a sterilizáló, a termosz, a bimbóvédő és a cumi(ami még cumizavarhoz, esetleg szopási sztrájkhoz is vezethet). Egy hordozókendőnek viszont bőven van helye.


Pici babánk cseperedik. Érdeklődik a világ iránt, és egyre aktívabb is. Ingerekre van szüksége, ami igaz is. Ha biztosítjuk számára a szabad és BIZTONSÁGOS mozgásteret, akkor rengeteg felfedezni valót fog találni otthon. A babatévét inkább mellőzzük. Rengeteg játék kerül elő és ez fontos is, hisz a gyermekek a játékok segítségével tanulják meg a világot. De neki játék egy rizzsel töltött ásványvizes flakon, egy fakanál, vagy egy 300 Ft-os kisebb labda is. Nem kell egy egyéves gyereknek felismernie a színeket és formákat. Ha játékokat válogatunk gyermekünknek, értelmes, izgalmas játékokat válasszunk, ne a legdrágábbakat.

Teljesen felesleges a bébikomp, mely rontja a baba mozgásfejlődését. Hacsak szemünk fénye nem az az „igazán ölelgetős, állatkerttel alszom” baba, akkor nem kell plüssfigurákba sem fektetnünk. Nagyon aranyosak, édesek, puhák, de sok anyuka tapasztalata szerint inkább csak porfogónak jó, és a gyerekek nem igazán vonzódnak hozzájuk.

Nagyon hasznosak és a gyerekek által is értékelt játékok a következők: fa kockák, egyéb építő kockák, kisautók nem csak fiúknak, kirakó, mesekönyv, labda, hinta, kismotor, egymásba/-ra rakható formák. Szeretik még a szituációs játékokhoz sorolható eszközöket is: kicsi konyha, fűrész, kalapács, vasaló, seprű, babakocsi, hangszerek.

A gyerekek nagyon szeretnek alkotni is, ezért nélkülözhetetlen a színes ceruza, zsírkréta, nagyobb gyermekeknek az olló, gyurma, ragasztó. Egészségük megőrzése szempontjából tartózkodjunk nagyon sokat friss levegőn, járjunk játszótérre, ahol jól jöhet egy homokozó szett és valami járgány is.

Véleményem szerint a gyerekeknek leginkább szerető és támogató szülőkre van szüksége, és rengeteg lehetőségre ahhoz, hogy kreativitásukat kiéljék. Hogy kuckót építhessenek, hogy fakanállal és üveggolyókkal biliárdozhassanak, stb. A legtöbbet mégis akkor tesszük értük, ha időt szánunk rájuk és játszunk velük. Minket, szülőket is igazán fel fog tölteni a velük töltött tartalmas, ún. minőségi idő. Csak merjünk újra gyerekek lenni!

Írta: Tóthné Takács Diána
Fotó: sxc.hu

Alvás a gyerekkel – együtt vagy külön?

Együtt vagy külön aludjunk? Legyen-e külön szobája a gyereknek? Gyermeket nevelő szülők körében ez az egyik legmegosztóbb kérdés. Két határozottan elkülönülő tábor áll egymással szemben.

Mi az az SZMK és mit takar az OSZSZ?

Általában az első szülői értekezleten október táján kéri fel az osztályfőnök a szülőket, hogy válasszanak maguk közül SZMK azaz Szülői Munkaközösségi tagokat és ugyanezt teszi az ovónő is az ovis szülőin, amikor OSZSZ (Óvodai Szülői Szervezet) tagokat választ.

Mindent a diszprexiáról

A programozott mozgásokban, melyek a csecsemő idegrendszeri érésétől függnek (pl.: kúszás, mászás), általában még nincsenek feltűnő eltérések. Később a kisdedkorban fejlődik a szenzoros érzékelés és integráció (szenzomotorika: az észlelés és a cselekvés egysége). A fejlődési diszpraxia a szenzoros integráció zavarainak egyfajta megnyilvánulása.

Ártalmatlannak tűnő, ám veszélyes dolgok a kiságyban

Lehet, hogy veszélytelennek, ártalmatlannak tűnő játékok és kiegészítők, ám valójában veszélyes dolgok, amiket feltétlen tartsunk távol a kiságytól, mikor a babánkat letesszük aludni.

Tényleg létezik a középső gyerek szindróma?

Okos elsőszülött vagy elhanyagolt középső esetleg traumatizált legkisebb gyerek? Mit mutatnak a statisztikák a születési sorrendről és a gyermek tulajdonságairól, habitusáról.