Menü

Nőiség, első rész: a lány

A nőiség nagyon szerteágazó létállapot, része a lány, a szerető, az anya és nagyanya szerep. A nő élete során ezek tekinthetőek a nőiség megnyilvánulási formáinak, amelyek nagyon különböző oldaláról világítják meg a női lét mibenlétét, de minőségileg egyenrangúak.

Ezek az úgy nevezett női „formációk” nem feltétlenül lineárisan követik egymást, hiszen egyszerre vannak jelen, az élethelyzet az, ami meghatározza, éppen melyik női szerep kerül előtérbe.

Sorozatunk első részében a lány-létállapot bizonyos részeivel ismerkedünk meg.

A gyerekkorban még a hasonlóság dominál, a nők és férfiak között ilyenkor még nincs különbség, ugyanolyan feladatokkal kell megbirkózniuk. Kamaszkorra a nemi másság felerősödik.
Amikor egy lány túl van az első menstruáción, vagy legalábbis már foglalkoztatja annak bekövetkezése még tini korban van, de már úgy nevezett kezdő nő. A nagylánnyá válás időszaka során a szülők reakciója sokféle lehet. Fontos lenne, hogy a szülők az élet egyik természetességeként kezeljék ezt a helyzetet, káros lehet például olyan megnyilvánulás, ami a menstruációt rossz, fájdalmas dolognak, betegségnek címkézi. Van olyan vélemény is, amely szerint a menstruáció egy speciális jelzőrendszere a nőnek, akár testi, lelki vagy szellemi szinten probléma van, egyaránt jelentkezhet menstruációs zavarként. A saját nőiségünkhöz való érzelmi viszonyulást tükrözi a havi ciklus milyensége. Ezt szemlélteti az a jelenség, hogy annak a divatiránynak köszönhetően, amely a kisfiús nőt idealizálja, sokan anorexiásak lesznek. Mindenáron nagyon vékonyak és laposak szeretnének maradni, ennek és a nőiség tagadásának következménye a meddőség is lehet.

A kamaszokat már nem lehet nevelni, de jó példát mutathatunk például az elfogadásról. A kamaszkor lázadásának egyik célja önmagunk megismerése. Hiszen ilyenkor nagyon sok a bizonytalanságot okozó kérdés, például: hogyan kell viselkedni az első randin és így tovább. Ebben a káoszban önmagunk felfedezésén keresztül vezet az út. Bár ebben a korban a szülők megítélése hangsúlyos, mégis amíg őket nem tudjuk elfogadni a maguk teljességében, önmagunkat sem fogjuk.

A következő hangsúlyossá váló kérdés ebben az időszakban a másság. A másik nem megértése fontos feladat, hiszen felerősödnek a különbségek. A két nem között különbség van az érzelmi kifejezésben, gondolkodásmódban, viselkedésben. A párválasztás célrendszere is nagyon különböző lehet a két nem között. Az első szerelmek kamaszkorban még nem tükrözik a később domináló családalapítási stratégiát, amely meghatározza, hogy milyen férjet választunk.

Már ebben korban fontos az, hogy a lány hogyan éli meg saját nőiségét, ami természetesen az önelfogadás része. Az önismeret alapja lesz a másik nem megértésének és elfogadásának is.

Az idősödés megélése

Minden életszakasz egy krízis, amely az arra a korra jellemző változási pontok pozitív megélésével magában hordozza az új életszakaszba lépés lehetőségét. A szakirodalom
orvosi értelemben 60-65 éves korra teszi az időskor kezdetét.

Az érzelemszabàlyozás módszerei

Például hosszú kihagyás után (és ennek most sokak életében lehet aktualitása) újra emberek közé, társaságba kell mennünk. Akkor is, ha ez sosem ment könnyen, ha mindig is némi szorongás társult hozzá és győzködni kellett magadat például egy szombat esti összejövetel kapcsán, hogy ’érdemes elmenni, jól fogom magam érezni…’.

Longevity, holisztikus szemlélet, egészségtudatosság

A tudatos fogyasztók, életmódváltók egyre nagyobb hangsúlyt fektetnek az egészségtudatos életmódra a hosszú teljes élet, azaz a longevity elérése érdekében, melynek jelenleg az egyik fő kihívása az egészséges étrend kialakítása.

Láthatatlannak lenni - A magányosság egy formája

„Láthatatlannak érzem magam”. Mindig is az voltam: kamaszkoromban a barátaim mellett, az osztályban, a párkapcsolatomban, az egyetemi évek alatt, a szüleim még ma sem értenek meg, talán sosem láttak igazán. Mindenkinek jut egy ilyen burok, ami megvéd a láthatóságtól, ilyenkor pedig csak a közeli ismerősök hangja marad meg. Azonban mit lehet tenni az észrevétlenség ellen, hogyan kapcsolódik ez az emberi közönyhöz?

Cotard-szindróma, amikor azt hiszed, hogy meghaltál

Sajnos nagyon sok pszichiátriai betegséget ismerhetünk, és ezeket csak erősíti a jelenlegi felgyorsult világi élet. Van egy, ami az egyik legritkább betegség, amelyben a beteg azt hiszi, hogy halottak és körülöttük lévő világ nem is létezik.