Menü

Sílécre fel! Tippek síelés előtt állóknak 1. rész: az öltözet

  • Dátum: 2013.01.28., 09:46

A tél és a rengeteg hó, egy-egy romantikus alpesi lejtőre hívogató színes prospektus ajánlata, vagy éppen a baráti társaság lelkes beszámolói adhatnak lendületet a régóta dédelgetett elképzelésnek; meg akarok tanulni síelni!

Gyakran azonban nem lustaságból, hanem félelemből nem mernek belevágni. Tény, hogy ez nem az a sport, ahol öt perc után már magabiztosan száguldozni lehet, és nem is az egyik legveszélytelenebb sportág. Ám ha az alapokat és a mozgás technikáját jól elsajátítjuk, nem lehet baj. (Csak rajtunk kívül álló okokból, például ha fentről elütnek, vagy lavina sodor el…)

De viccet félre téve, az első lépés: a megfelelő ruházat, a felszerelés

Sokan úgy gondolják, csak a méregdrága, több százezer forintért megvásárolt ruházat a megfelelő. Tény, hogy a hideg és az esetleges sérülések ellen a jó minőségű ruházat jobban védhet, és magasabb komfortfokozatot nyújt. Van olyan, aki szerint elsőre, vagy arra az évi egy-két alkalomra nem kell feltétlenül rögtön a márkaboltokba rohanni, és leapasztani a bankkártyánkat, mondván az ráér akkor is, ha már profi vagy. Mások szerint egyszer kell a minőségi felszerelést megvenni, ami aztán évekig is kitart.
A döntés a pénztárcánktól is függ, de elsőre akár egy jó meleg télikabát is megteszi, illetve egy vízállóbb, bélelt nadrág, pulóver. Utóbbi esetében viszont inkább a polárpulóvereket részesítsük előnyben.

Vízállóság és lélegző képesség

Hosszú távon azonban - beleszámítva az esetleges eséseket, zordabb időjárást is – érdemes tényleg erre a célra megfelelő síkabátot beszerezni. Ezek legfőbb tulajdonságai ugyanis a vízállóság és a lélegző képesség. Előbbi a kintről érkező nedvesség ellen nyújt védelmet, utóbbi a mozgás során kialakuló izzadtság és pára ellen. Röviden, hogy kívül-belül szárazon megússzuk a dolgot.   

Aláöltözet: pamutot kevésbé, inkább megfelelő sportruházatot

A síruha/kabát alá – pontosabban legalulra - nem célszerű pamut ruházatot venni, mert nagyon jó a nedvszívó képessége, ezért az izzadás, kimelegedés után könnyű megfázni, pláne a felvonón ülve. Helyette inkább a technikai aláöltözeteket, sportruházatot válasszuk, mert ezek - a pamuttal ellentétben - olyan anyagból készülnek, melyeknek jobb a „nedvességkezelő” és a légáteresztő képességük, így kényelmesebb a viseletük. Ilyen aláöltözetek lehetnek például a futófelsők is, de a kerékpáros pólók is megfelelőek.  

A sínadrágra hasonló elvek érvényesek, mint a síkabátokra. Férfi ismerősök körében gyűjtött válaszok, vélemények alapján azonban kiderült, a sínadrág alá azért jól jöhet egy jó meleg jégeralsó is.

A kiegészítők

A sapka, főként a gyorsan száguldóknak szinte elengedhetetlen, kiválasztásuknál gyakran a szubjektív szempontok döntenek. Nem árt azonban itt is olyat választani, ami kimondottan síeléshez, boardozáshoz készült.

Kesztyű esetén akadnak olyan vélemények, amelyek szerint nem előnyös a kézre teljesen passzolót venni, mert abban jobban fáznak az ujjak.

A zokni minősége sem mellékes a síelésnél, vagy boardozásnál. Érdemes legalább térdig érőt venni, mert így megvédheti a lábat, különösen a sípcsonti részt a síbakancs okozta kidörzsöléstől. Akinek izzadékony a lába, annak ajánlatos szétnéznie, már több izzadásgátló, vagy legalább azt csökkentő típust lehet vásárolni.

Fotó:sxc.hu

A visszahízás okai

A fogyókúrázók klasszikus, 22-es csapdája előbb-utóbb minden fogyni vágyót utolér. A jelenség maga arra utal, hogy a diétázók eleinte gyors fogyásnak indulnak, majd - a fogyókúra abbahagyását követően - visszatérnek eredeti súlyukhoz. (Vagy rosszabb esetben akár plusz kilókkal is gyarapodhatnak.)

Jelek, hogy nem mozogsz eleget

Mozogsz eleget a hétköznapokban? Mikor néztél rá utoljára a telefon lépésszámlálójára? Meglepetten tapasztalhatod, hogy akár még a néhány ezer lépést sem éri el a napi teljesítményed, nemhogy a szakemberek által javasolt minimum 10 ezer lépést. Mi a helyzet a testmozgással? Van olyan edzésforma, amit szívesen végzel?

Mire utalhat a hirtelen fogyás?

Manapság nagyon sok ember túlsúllyal küzd, és minden vágya az, hogy gyorsan lefogyjon. A nagyon gyors súlyvesztés még akkor sem jó, ha ezt akarattal tesszük karcsúságunk érdekében. Sokkal nagyobb lehet azonban a baj, ha a fogyás akaratunktól függetlenül, változatlan étrend mellett következik be.

4 tipp gyors fogyáshoz

Nyaralásra vagy különleges eseményekre, mint esküvőre, esetleg egy versenyre bizony előfordulhat, hogy kevés idő alatt kell leadni néhány felesleges kilót. Ugyanakkor a gyors fogyás nem feltétlenül a legjobb módja a súlyvesztésnek, ha valóban tartós eredményt szeretnél elérni, hiszen ezek a diéták tápanyaghiányra apellálnak, amit a szervezet később visszakövetel.

Testzsír csökkentés okosan - Erre figyelj!

Testünk az energiát alapvetően zsírban vagyis testzsírban tárolja. Így kijelenthető, hogy a magas testzsírarány vagyis testzsírszázalék, krónikus energiatöbbletet jelent. Ennek oka, hogy több energiát viszünk be, mint amennyit testünk felhasznál, eléget. Ezt érdemes tovább fejtegetni, mivel ilyenkor jön az egyél kevesebbet, mozogj többet javaslat, ami nem mindig célravezető. Van ugyanis aki ehet bármennyit, nem hízik, míg más akkor is hízik, ha ránéz az ételre, pedig még mozog is.