Citrom – nem csak C-vitamin
- Dátum: 2013.01.29., 20:24
Íme, egy újabb természetes és könnyen beszerezhető, pozitív hatásokban gazdag táplálék kiegészítő.
A citrom legközismertebb jótékony tulajdonsága a C- vitamin tartalmához kapcsolódik, betegségek megelőzésére, immunrendszer erősítésére sokan használják. Valóban hatásosan vethető be vírusok ellen, de lehetőleg ne forró italok formájában fogyasszuk, mert a hőhatás miatt nem megfelelő minőségben tudjuk magunkhoz venni a citromból származó egészséges anyagokat.
Szomjúság csillapító tulajdonsága miatt is kedvelt, e hatása abból adódik, hogy oldja a szervetlen sókat. A citromízesítésű üdítőitalok azonban nem feltétlenül tartalmaznak valódi citromlevet, ráadásul cukortartalmuk miatt nem egészségesek.

A citromlé fogyasztása vízzel elősegíti a méregtelenítést, a salakanyagok kiürítését. Ebből következik, hogy a legjobb zsírégető gyümölcsök között tartják számon. Fogyasztó hatása többoldalú, egyrészről tisztító hatást fejt ki a belekben, valamint magas savtartalmának köszönhetően csökkenti a bevitt szénhidrátok felszívódását. Az éhségérzetet is csökkenti, és bár a gyümölcs citromsavat tartalmaz, mégis emésztése után lúgos hatást fejt ki, ami szintén a fogyást segíti.
Ha tehát méregteleníteni és fogyni szeretnénk, bátran alkalmazzuk a citromkúrát. Többféle kúrát is követhetünk, ezek közös jellemzője, hogy a citromlé fogyasztását étkezések előtt, időben előre haladva egyre nagyobb mennyiségben írják elő. Nem muszáj drága, mesterséges táplálék kiegészítőkhöz nyúlni, hiszen gyakran kéznél van olcsóbb és természetesebb megoldás. A citromkúra néhány kiló leadásában hatékony segítő társunk lehet, ráadásul semmit sem veszthetünk vele, hiszen betegségek megelőzésében is kiváló. Azoknak is hasznára válhat, akik hajlamosak epe-, és vesekőképződésre, a citrom ezen a területen is bevethető.
Fotó: sxc.hu
A legjobb természetes édesítők
A cukorfogyasztás csökkentése manapság egyre többek számára válik a tudatos életmódváltás részévé. Az egészségtudatos emberek nem szeretnének lemondani az édes ízekről, ugyanakkor keresik azokat a megoldásokat, amelyek nemcsak finomak, de a szervezetükre is kedvező hatással vannak. A természetes édesítők pont ezt kínálják: finom alternatívát a hagyományos kristálycukor helyett, hozzáadott értékekkel.
Vörösbor – Egészség a pohárban
Ha kedveli a vörösbort, jó hírem van: nemcsak az íze miatt érdemes élvezni, hanem az egészsége szempontjából is. Ha mértékkel fogyasztja, a vörösbor valóban a mindennapjai hasznos kiegészítőjévé válhat. Nézze csak, mit adhat Önnek egy pohár vörösbor naponta!
Citromhéj, az egészséges és természetes csodaszer
Mindenki ismeri a citromot, mint gyümölcsöt, a nyarak elengedhetetlen kelléke, pedig nem csak a limonádé miatt érdemes fogyasztani, hanem mert nagyon egészséges, még a héja is.
A jód szerepe az emberi szervezetben
Sokfelől hallani, hogy a jód fontos szerepet tölt be a szervezetünk működésének szempontjából, és hogy szükségünk van rá, de vajon miért is? Nézzük a válaszokat.
Az ÚJ Nord étkezés – skandináviai szemlélet a tányéron
Minden nemzet étkezésének meg van az alapja, de itt egy újnak mondható szemlélet, ami a skandináv országokban egyre elterjedtebb.