D-vitamint mindenkinek!
- Dátum: 2013.02.09., 20:55
A legújabb kutatások szerint a magyar lakosság legalább hetven százaléka D-vitamin hiányos a téli időszakban. A pótlása azért is nagyon fontos, mert a kutatók bebizonyították, hogy a hiánya több betegség kockázatát is növeli.
A D-vitamin valójában nem is vitamin, hanem egy hormonszerű anyag, amely hozzájárul az aktív D-hormon termelődéséhez. A D-vitamint másképpen, tudományosan kolekalciferolnak nevezik, amely mind a kalcium, mind a foszfát, mind a citromsav anyagcserét szabályozza.
Természetes D-vitamin a bőrben keletkezik, elsődleges forrása a napfény. Épp ezért a késő őszi, téli időszakban pótolni kell, különben a hiánya megnöveli több betegség kialakulásának lehetőségét is.
Még tavaly, a magyar orvostársadalom példátlan összefogásának eredményeképp megszületett egy szakmai ajánlás, amely a napi D-vitamin szükségletet az eddigiek tízszeresére emeli. Ez azt jelenti, hogy napi 2000 nemzetközi egységnek megfelelő D-vitamint kellene szednie egy átlagos felnőtt embernek abban az időszakban, amikor kevesebbet süt a nap és a szervezetet nem éri elegendő sugárzás az UV-B spektrumból.
A kutatások szerint D-vitamin hiányos állapotban néhány hétig akár 50 ezer egységet is szedni kellene, de a túlsúlyosoknak, vagy a betegeknek is az ajánlott mennyiség sokszorosát kellene bejuttatnia a szervezetükbe. Például egy daganatos betegnek akár napi 15-20 ezernyi egység is ajánlott.
D-vitamint bármilyen bioboltban beszerezhetünk, de akár receptre is felírathatunk, így sokkal olcsóbban juthatunk a készítményhez. Különböző kiszerelésekben kapható: 400 NE, 1000 NE, 2000 NE és 10 000 NE. Receptre egy havi adag nagyjából 700 forintba kerül, míg a bioboltban a 2000-es vitaminért közel 3000 forintot is elkérnek.
Ahogy említettük, sok betegség kialakulásának kockázatát növeli a D-vitamin hiány. A legközismertebb betegség a D-vitamin hiányos állapotban a csontritkulás, a csontvesztés. De nagy szerepet játszhat a reumás, ízületi gyulladások, az inzulinfüggő cukorbetegségek és a sclerosis multiplex kialakulásában is. A kutatások szerint az emlőrák és vastagbélrák kialakulása és lefolyása szempontjából is rizikó faktor a D-vitamin hiánya. Kedvezőtlenül befolyásolja a teherbe esést, sőt, növeli a felnőttkorban kialakuló, úgynevezett 2-es típusú cukorbetegség kialakulásának lehetőségét. Vesebetegség esetén is fokozottan oda kell figyelni a D-vitamin pótlására. A szívelégtelenség kockázatát is rejti a D-vitamin hiánya, valamint megnöveli a magas vérnyomás és érelmeszesedés kockázatát is.
D-vitamin a napi élelmiszerekben is megtalálható, azonban képtelenség ezekből annyit fogyasztani, ami fedezné az ajánlott mennyiséget. Érdemes viszont rásegítésként ezekből többet fogyasztani a téli időszakban, ilyen például a tengeri hal, a lazac, a tojás, a tejtermékek, a növényi zsírok, az olajos magvak, vagy a máj.
Fotó: sxc.hu
A sokoldalú rozmaring
A rozmaringot legtöbbünk a konyhából ismeri, azonban ez a növény igencsak sokszínűen felhasználható. Azon kívül, hogy isteni fűszerként funkcionál húsokhoz, gyógynövényként is nagyon régóta ismert, belsőleg és külsőleg is alkalmazható sokféle egészségügyi probléma esetén.
Melyik sófajta a legegészségesebb?
Bár fontos a szervezetünknek, nagy mennyiségben mégsem ajánlott a fogyasztása. Miért van ez így, és melyik fajta mire való, melyiket érdemes fogyasztani? Nézzük a legegészségesebb sófajtákat!
Mit kell tudni az inozitról?
Az inozit a B-vitaminok csoportjába tartozik, melynek szorongásoldó hatást tulajdonítanak, és egyes vélemények szerint kiváló altatószer is. Szerepe van az idegek ingerület-továbbításában és a zsírok szervezeten belüli transzportjában. Szöveteinkben, például a májban, a vesében glükózból (szénhidrátból) keletkezik. Nagy mennyiségben tárolja a gerincvelő, az az agyfolyadék, az agy, innen erős leterheltség mellett felhasználásra kerül.
Az acerola jótékony hatásai
Számos makro- és mikrotápanyag forrása, biológiailag aktív fitokemikáliákat tartalmaz, fitonutriensekkel és más antioxidánsokkal van tele, ami elegendő ok arra, hogy fogyasztása a napi rutin részévé váljon.
Ne feledjük: ez a gyümölcs harmadik a sorban a legtöbb természetes C-vitamint tartalmazó növények között.
Mit kell tudnunk a B9 vitaminról?
A B9-vitamin egyik formájaként ismert folsav az élelmiszerekben természetesen előforduló folát szintetikus változata. A folsav fontos a szervezet számára, mivel szabályozza az új, egészséges sejtek, köztük az oxigént szállító vörösvértestek létrehozását. A szervezet nem képes folsavat előállítani, ezért az egészséges táplálkozás vagy a B9-vitamint tartalmazó étrend-kiegészítők szedése segíthet megelőzni a vérszegénység kialakulását. Általában az élet vitaminjaként emlegetik.