D-vitamint mindenkinek!
- Dátum: 2013.02.09., 20:55
A legújabb kutatások szerint a magyar lakosság legalább hetven százaléka D-vitamin hiányos a téli időszakban. A pótlása azért is nagyon fontos, mert a kutatók bebizonyították, hogy a hiánya több betegség kockázatát is növeli.
A D-vitamin valójában nem is vitamin, hanem egy hormonszerű anyag, amely hozzájárul az aktív D-hormon termelődéséhez. A D-vitamint másképpen, tudományosan kolekalciferolnak nevezik, amely mind a kalcium, mind a foszfát, mind a citromsav anyagcserét szabályozza.
Természetes D-vitamin a bőrben keletkezik, elsődleges forrása a napfény. Épp ezért a késő őszi, téli időszakban pótolni kell, különben a hiánya megnöveli több betegség kialakulásának lehetőségét is.
Még tavaly, a magyar orvostársadalom példátlan összefogásának eredményeképp megszületett egy szakmai ajánlás, amely a napi D-vitamin szükségletet az eddigiek tízszeresére emeli. Ez azt jelenti, hogy napi 2000 nemzetközi egységnek megfelelő D-vitamint kellene szednie egy átlagos felnőtt embernek abban az időszakban, amikor kevesebbet süt a nap és a szervezetet nem éri elegendő sugárzás az UV-B spektrumból.
A kutatások szerint D-vitamin hiányos állapotban néhány hétig akár 50 ezer egységet is szedni kellene, de a túlsúlyosoknak, vagy a betegeknek is az ajánlott mennyiség sokszorosát kellene bejuttatnia a szervezetükbe. Például egy daganatos betegnek akár napi 15-20 ezernyi egység is ajánlott.
D-vitamint bármilyen bioboltban beszerezhetünk, de akár receptre is felírathatunk, így sokkal olcsóbban juthatunk a készítményhez. Különböző kiszerelésekben kapható: 400 NE, 1000 NE, 2000 NE és 10 000 NE. Receptre egy havi adag nagyjából 700 forintba kerül, míg a bioboltban a 2000-es vitaminért közel 3000 forintot is elkérnek.
Ahogy említettük, sok betegség kialakulásának kockázatát növeli a D-vitamin hiány. A legközismertebb betegség a D-vitamin hiányos állapotban a csontritkulás, a csontvesztés. De nagy szerepet játszhat a reumás, ízületi gyulladások, az inzulinfüggő cukorbetegségek és a sclerosis multiplex kialakulásában is. A kutatások szerint az emlőrák és vastagbélrák kialakulása és lefolyása szempontjából is rizikó faktor a D-vitamin hiánya. Kedvezőtlenül befolyásolja a teherbe esést, sőt, növeli a felnőttkorban kialakuló, úgynevezett 2-es típusú cukorbetegség kialakulásának lehetőségét. Vesebetegség esetén is fokozottan oda kell figyelni a D-vitamin pótlására. A szívelégtelenség kockázatát is rejti a D-vitamin hiánya, valamint megnöveli a magas vérnyomás és érelmeszesedés kockázatát is.
D-vitamin a napi élelmiszerekben is megtalálható, azonban képtelenség ezekből annyit fogyasztani, ami fedezné az ajánlott mennyiséget. Érdemes viszont rásegítésként ezekből többet fogyasztani a téli időszakban, ilyen például a tengeri hal, a lazac, a tojás, a tejtermékek, a növényi zsírok, az olajos magvak, vagy a máj.
Fotó: sxc.hu
Hűsítő nyári koktélok

Hideg és ízletes smoothiek, könnyű turmixok, hűsítő limonádék, alkoholos és alkoholmentes koktélok – ezek kellenek nekünk nyáron a kánikulában!
Hónapos retek, a nyár egyik vitaminbombája

A hónapos retek nem csak télen hasznos növény, hanem tavasszal, vagy nyár elején már segíthetjük vele egészségünket megőrzését.
Fehérjehiány, te felismered?

Mindenhonnan azt halljuk, hogy mennyire fontos a fehérje a szervezetünk számára, de sokan nem is tudják, hogy mi az, vagy, hogy milyen tünetekkel jár a hiánya.
Amit a citromos víz fogyasztásáról tudni érdemes

Rengeteg sztárdiéta és egészséggel foglalkozó oldal ír a citromos víz fogyasztásának jótékony hatásáról, ezért összeszedtük, amit erről tudni érdemes.
Mit jelent a pH érték?

A pH rövidítése "potentia hydrogenii", azaz a hidrogénionok koncentrációja, a szervezet megfelelő sav-bázis egyensúlya pedig létfontosságú az egészségünk szempontjából. A skála 7-14-ig terjed, a semleges érték 7 (a tiszta vízé), ami alatt savasnak, felette lúgosnak nevezzük az oldatot.