Menü

D-vitamint mindenkinek!

  • Dátum: 2013.02.09., 20:55

A legújabb kutatások szerint a magyar lakosság legalább hetven százaléka D-vitamin hiányos a téli időszakban. A pótlása azért is nagyon fontos, mert a kutatók bebizonyították, hogy a hiánya több betegség kockázatát is növeli.

A D-vitamin valójában nem is vitamin, hanem egy hormonszerű anyag, amely hozzájárul az aktív D-hormon termelődéséhez. A D-vitamint másképpen, tudományosan kolekalciferolnak nevezik, amely mind a kalcium, mind a foszfát, mind a citromsav anyagcserét szabályozza.

Természetes D-vitamin a bőrben keletkezik, elsődleges forrása a napfény. Épp ezért a késő őszi, téli időszakban pótolni kell, különben a hiánya megnöveli több betegség kialakulásának lehetőségét is.

Még tavaly, a magyar orvostársadalom példátlan összefogásának eredményeképp megszületett egy szakmai ajánlás, amely a napi D-vitamin szükségletet az eddigiek tízszeresére emeli. Ez azt jelenti, hogy napi 2000 nemzetközi egységnek megfelelő D-vitamint kellene szednie egy átlagos felnőtt embernek abban az időszakban, amikor kevesebbet süt a nap és a szervezetet nem éri elegendő sugárzás az UV-B spektrumból.

A kutatások szerint D-vitamin hiányos állapotban néhány hétig akár 50 ezer egységet is szedni kellene, de a túlsúlyosoknak, vagy a betegeknek is az ajánlott mennyiség sokszorosát kellene bejuttatnia a szervezetükbe. Például egy daganatos betegnek akár napi 15-20 ezernyi egység is ajánlott.
D-vitamint bármilyen bioboltban beszerezhetünk, de akár receptre is felírathatunk, így sokkal olcsóbban juthatunk a készítményhez. Különböző kiszerelésekben kapható: 400 NE, 1000 NE, 2000 NE és 10 000 NE. Receptre egy havi adag nagyjából 700 forintba kerül, míg a bioboltban a 2000-es vitaminért közel 3000 forintot is elkérnek.

Ahogy említettük, sok betegség kialakulásának kockázatát növeli a D-vitamin hiány. A legközismertebb betegség a D-vitamin hiányos állapotban a csontritkulás, a csontvesztés. De nagy szerepet játszhat a reumás, ízületi gyulladások, az inzulinfüggő cukorbetegségek és a sclerosis multiplex kialakulásában is. A kutatások szerint az emlőrák és vastagbélrák kialakulása és lefolyása szempontjából is rizikó faktor a D-vitamin hiánya. Kedvezőtlenül befolyásolja a teherbe esést, sőt, növeli a felnőttkorban kialakuló, úgynevezett 2-es típusú cukorbetegség kialakulásának lehetőségét. Vesebetegség esetén is fokozottan oda kell figyelni a D-vitamin pótlására. A szívelégtelenség kockázatát is rejti a D-vitamin hiánya, valamint megnöveli a magas vérnyomás és érelmeszesedés kockázatát is.

D-vitamin a napi élelmiszerekben is megtalálható, azonban képtelenség ezekből annyit fogyasztani, ami fedezné az ajánlott mennyiséget. Érdemes viszont rásegítésként ezekből többet fogyasztani a téli időszakban, ilyen például a tengeri hal, a lazac, a tojás, a tejtermékek, a növényi zsírok, az olajos magvak, vagy a máj.

Fotó: sxc.hu

Longevity, holisztikus szemlélet, egészségtudatosság

A tudatos fogyasztók, életmódváltók egyre nagyobb hangsúlyt fektetnek az egészségtudatos életmódra a hosszú teljes élet, azaz a longevity elérése érdekében, melynek jelenleg az egyik fő kihívása az egészséges étrend kialakítása.

Vízkúra, a japánok ezt is mesterfokon űzik

Rengeteg egészséges módszert leshetünk el a japánoktól, mindezt az életmódjuk, étkezésük, nézeteik és kultúrájuk teszi lehetővé. A víz fogyasztása alapfeltétele létünknek, a japánok viszont ezt is tökélyre fejlesztették.

Dolgok, amik a fehérjeszegény diéta hatásai

30 éves korunkig a szervezet gyorsan regenerálja önmagát, 30 év után azonban sokkal könnyebben törnek a csontok, mint gyógyulnak. Hogy erősítheted meg tested vázát? Természetesen kalciummal, amelynek a fehérje a legjobb forrása.

Sör a női és férfi szépségért és fiatalságért

Hogyan fiatalít, szépít? Jótékony az alvásra és az intelligenciára. Hogyan használjuk a sört külsőleg? Kutatási eredmények a sör hatásáról.

Az 5 leghatásosabb méregtelenítő étel

A helytelen táplálkozás miatt a testünkben sok salakanyag, a kötőszövetekben pedig sok felesleges víz halmozódhat fel. Ám akadnak ételek, amelyekkel könnyedén elkerülheted ezeket a problémákat!