Menü

Mák: gyógyít és pusztít

  • Dátum: 2013.02.15., 19:43

Vannak azok a típusú növények, amelyekről nehéz eldöntetni, hogy az emberiség történetét tekintve összességében pozitív, vagy negatív hatásúak.

Ezen csoport tipikus példája a mák. A kerti mákban - annak számos áldásos hatása mellett – az emberiség „sikeresen” megtalálta saját démonját, így e növény közvetve rengeteg ember szenvedéséért, haláláért felelős. Hangsúlyozzuk, közvetve. A hosszú évezredek óta fogyasztott mák ugyanis a legkevésbé tehet arról, hogy a gubója falából kinyert nedv egy remekül jövedelmező, és igencsak káros biznisz, a kábítószer kereskedelem egyik kedvelt alapanyaga.

Az érés utolsó szakaszában keletkező fehér, tejszerű nedv megszárítva (ópium) remek nyugtató, altató és fájdalomcsillapító hatással bír. Erre már az ókorban rájöttek, és széles körben igénybe vették a Közép-Ázsiában őshonos növény „szolgáltatásait”. Európában csak jóval később a középkor végén kezdett elterjedni. A mákgubó több mint húszféle alkaloidjából először a morfint sikerült kivonni, amelyet ma sem tudnak mesterségesen előállítani, viszont a heroint belőle szintetizálták. Utóbbi komoly mértékű függőséget okoz, és a 19. század végétől, Ázsiától egészen Amerikáig komoly társadalmi probléma forrása.

A mák azonban még a heroin előállítását megelőzően is bőven okozott galibát. A néhány országban kialakult széleskörű függőség és a 19. századi ópiumháborúk, amelyek során Nagy-Britannia térdre kényszerítette Kínát, megszerezve az ázsiai birodalom kikötőinek kereskedelme feletti ellenőrzést, rengeteg szenvedést és áldozatot hoztak.

Összességében ez a növény nagyon sok mindent adott az emberiségnek, hiszen az orvostudomány ma is előszeretettel használja a mákból kinyert szerek görcsoldó, köhögéscsillapító és egyéb jótékony hatását, ezzel párhuzamosan kiváló gyógyszeralapanyag, nem mellesleg fontos élelmiszernek számít. Sajnos egészségkárosító származékai legalább ennyire népszerűek.

Kapcsolódó cikkünk:
Kicsit másképp: a mákos zserbó

Fotó: sxc.hu

Az édesítőszerek rejtett veszélyei – Amit érdemes tudni a káros hatásokról

Az édesítőszereket sokan a cukor egészségesebb alternatívájaként használják, hiszen kalóriamentesek vagy kevesebb energiát tartalmaznak. Azonban egyre több kutatás vizsgálja, hogy valóban olyan ártalmatlanok-e, mint amilyennek gondoljuk.

Ginzeng – Az energiagyökér

A ginzeng egy adaptogén gyógynövény, amely számos jótékony hatással bír, többek között fokozza a fizikai és szellemi teljesítőképességet, csökkenti a stresszt és szorongást, valamint erősíti az immunrendszert. Mit tud ez az energianövényke?

Miért jó az Air Fryer? – Egészségesebb sütés forró levegővel

Az utóbbi években egyre nagyobb népszerűségnek örvendenek az air fryer készülékek – nem véletlenül. Ezek a forrólevegős sütők lehetőséget kínálnak arra, hogy a hagyományos olajban sütéshez képest sokkal kevesebb zsírral készítsünk ropogós, ízletes ételeket. De mitől olyan különleges ez a konyhai eszköz, és miért tartják sokan egészségesebb alternatívának?

A shiitake gomba gyógyhatásai

A shiitake gomba kiemelkedő egészségvédő hatásait Japánban és Kínában több évezreddel ezelőtt felismerték, ezekben az országokban ma is a mindennapi táplálkozás része.

Ne tiltsd, tanítsd

Sokan úgy gondolják, hogy a gyerekek egészséges fejlődésének kulcsa az édességek teljes tiltása. Azonban a szakemberek egyre inkább arra figyelmeztetnek, hogy a tiltás nem feltétlenül vezet jobb eredményhez – sőt, sokszor éppen az ellenkező hatást váltja ki.