Menü

Söprés innen!

  • Dátum: 2013.02.16., 09:26

Ugyan a farsangi szezon már a tavasz első előjele, azonban az ablakon kinézve látjuk, még várnunk kell az enyhébb évszakra, hiszen mindent fehér hólepel borít be. Új sorozatunkban olyan különleges téli sportágakat mutatunk be, amely nekünk, magyaroknak még valamelyest új, kevésbé ismert, s nem sokan űzik itthon. Első sportágunk a curling.

A curlinget, magyarul csúszókorongot, két négy fős csapat játssza egy 45,5 méter hosszú jégpályán. A feladat, hogy a felváltva gurító alakulatok minél több korongot jutassanak el a pálya végén elhelyezkedő házban. A csúszás különböző korrekcióit (például gyorsítás, vagy kanyarba irányítás, lassítás) a többi csapattag söpréssel végzi, de úgy, hogy nem érhetnek a koronghoz. A söpréssel nem is a jég megtisztítása a cél, hanem inkább bizonyos hő biztosítása a jégfelületen, amivel a korong sebességét és irányát befolyásolhatják. Egy-egy korong egyenként 19 kilogrammot nyom és mindegyik skóciai gránitból készül.

Tudni kell még, hogy egy mérkőzés tíz endből áll, de az összjátékidő nem haladhatja meg a 73 percet. Egy menetben (endben) nyolc-nyolc kő elcsúsztatására van lehetőség. Az end győztese az, akinek a köve(i) legközelebb állnak a ház, a célterülethez. A csapat annyi pontot kap, ahány korong van közelebb a középponthoz.

Érdekesség, hogy a curlingpálya általában fedett és desztillált vizet használnak a készítéséhez. A játékosok cipőjük talpán csúszásgátló, teflonbevonatú réteget viselnek. Hazánkban az első curling csarnokot 2005-ben avatták fel a fővárosi Kamaraerdőben.

A curling eredetét sokan Skóciába vezetik vissza, azonban feltehetően először Hollandiában játszották ezt a játékot: Pieter Bruegel is megörökítette egyik festményén. Az első írásos emlék viszont Skóciából származik, 1540-ből.
Az első hivatalos curling klubot Edinburghben alapították 1838-ban.  A tengeren túlra már 1807-ben eljutott, Kanadában igen hamar hallatlan népszerűségre tett szert és már abban az évben megalapították az első egyesületet.

A téli olimpiai játékokon 1924-ben mutatkozott be a sportág. Első győztese a brit férfi csapat volt. Ezután 1998-ig nem rendeztek curling versenyeket az ötkarikás játékokon, akkor Naganoban újra felkerült a programba és már a nők is összemérhették tudásukat.

Hazánkban a curling egyik éllovasa Béres Alexandra, fitnesz világbajnok.

Fotó: sxc.hu

A visszahízás okai

A fogyókúrázók klasszikus, 22-es csapdája előbb-utóbb minden fogyni vágyót utolér. A jelenség maga arra utal, hogy a diétázók eleinte gyors fogyásnak indulnak, majd - a fogyókúra abbahagyását követően - visszatérnek eredeti súlyukhoz. (Vagy rosszabb esetben akár plusz kilókkal is gyarapodhatnak.)

Jelek, hogy nem mozogsz eleget

Mozogsz eleget a hétköznapokban? Mikor néztél rá utoljára a telefon lépésszámlálójára? Meglepetten tapasztalhatod, hogy akár még a néhány ezer lépést sem éri el a napi teljesítményed, nemhogy a szakemberek által javasolt minimum 10 ezer lépést. Mi a helyzet a testmozgással? Van olyan edzésforma, amit szívesen végzel?

Mire utalhat a hirtelen fogyás?

Manapság nagyon sok ember túlsúllyal küzd, és minden vágya az, hogy gyorsan lefogyjon. A nagyon gyors súlyvesztés még akkor sem jó, ha ezt akarattal tesszük karcsúságunk érdekében. Sokkal nagyobb lehet azonban a baj, ha a fogyás akaratunktól függetlenül, változatlan étrend mellett következik be.

4 tipp gyors fogyáshoz

Nyaralásra vagy különleges eseményekre, mint esküvőre, esetleg egy versenyre bizony előfordulhat, hogy kevés idő alatt kell leadni néhány felesleges kilót. Ugyanakkor a gyors fogyás nem feltétlenül a legjobb módja a súlyvesztésnek, ha valóban tartós eredményt szeretnél elérni, hiszen ezek a diéták tápanyaghiányra apellálnak, amit a szervezet később visszakövetel.

Testzsír csökkentés okosan - Erre figyelj!

Testünk az energiát alapvetően zsírban vagyis testzsírban tárolja. Így kijelenthető, hogy a magas testzsírarány vagyis testzsírszázalék, krónikus energiatöbbletet jelent. Ennek oka, hogy több energiát viszünk be, mint amennyit testünk felhasznál, eléget. Ezt érdemes tovább fejtegetni, mivel ilyenkor jön az egyél kevesebbet, mozogj többet javaslat, ami nem mindig célravezető. Van ugyanis aki ehet bármennyit, nem hízik, míg más akkor is hízik, ha ránéz az ételre, pedig még mozog is.