Ásványi anyagok I.: a kalcium
- Dátum: 2013.02.19., 21:13
A kalcium a szervezetben az egyik legnagyobb mennyiségben található ásványi anyag. Különösen fontos szerepet játszik a csontok és a fogak egészségében, valamint a sejtszintű folyamatokban. Az emberi szervezetben nagy részt a csontokban található.
Hiánya
Az alacsony kalciumszint gyakran tünetmentes, de okozhat memóriazavart, viselkedésbeli változásokat és depressziót is. A kalcium szintjének súlyos csökkenése azonban egy jellegzetes tünetegyüttest, tetaniat is kiválthat. Tünetei a nyelvben, az ajakban, az ujjakban, a lábakban jelentkező zsibbadásérzés, a lábak és a kezek izomgörcse, általános izomfájdalom és arcizomgörcs, súlyos esetben a gégeizmok görcse és általános görcsök is felléphetnek.
Ezek azonban tényleg csak súlyos esetekben fordulnak elő, a hétköznapokban leggyakrabban tapasztalható tünet a vádliban érzett izomgörcs.
Kalciumforrások
A legközismertebb kalciumforrás a tej és a tejtermékek, de a búzacsíra, a karalábé, a káposzta, a brokkoli és az olajos magvak is tartalmazzák. Ezen kívül - az egyik legismertebb táplálékkiegészítőként is ismert - spirulina algában is kimutatható. Ez körülbelül annyi kalciumot tartalmaz grammonként, mint a tej.
Egy felnőtt átlagos napi kalciumbevitele 1000 mg. Terhesség ideje alatt ez akár 1200 mg-ra, a menopauza időszakában pedig 1500 mg-ra is emelkedik. A kalcium beépülését a szervezetbe a D-vitamin és a tejcukor segíti, viszont a túl sok zsiradék és koffein gátolja.
Fotó: sxc.hu
Az édesítőszerek rejtett veszélyei – Amit érdemes tudni a káros hatásokról

Az édesítőszereket sokan a cukor egészségesebb alternatívájaként használják, hiszen kalóriamentesek vagy kevesebb energiát tartalmaznak. Azonban egyre több kutatás vizsgálja, hogy valóban olyan ártalmatlanok-e, mint amilyennek gondoljuk.
Ginzeng – Az energiagyökér

A ginzeng egy adaptogén gyógynövény, amely számos jótékony hatással bír, többek között fokozza a fizikai és szellemi teljesítőképességet, csökkenti a stresszt és szorongást, valamint erősíti az immunrendszert. Mit tud ez az energianövényke?
Miért jó az Air Fryer? – Egészségesebb sütés forró levegővel

Az utóbbi években egyre nagyobb népszerűségnek örvendenek az air fryer készülékek – nem véletlenül. Ezek a forrólevegős sütők lehetőséget kínálnak arra, hogy a hagyományos olajban sütéshez képest sokkal kevesebb zsírral készítsünk ropogós, ízletes ételeket. De mitől olyan különleges ez a konyhai eszköz, és miért tartják sokan egészségesebb alternatívának?
A shiitake gomba gyógyhatásai

A shiitake gomba kiemelkedő egészségvédő hatásait Japánban és Kínában több évezreddel ezelőtt felismerték, ezekben az országokban ma is a mindennapi táplálkozás része.
Ne tiltsd, tanítsd

Sokan úgy gondolják, hogy a gyerekek egészséges fejlődésének kulcsa az édességek teljes tiltása. Azonban a szakemberek egyre inkább arra figyelmeztetnek, hogy a tiltás nem feltétlenül vezet jobb eredményhez – sőt, sokszor éppen az ellenkező hatást váltja ki.