Menü

Mit jelent a pH érték?

  • Dátum: 2013.02.26., 12:27

Hogy testünk ne csak egy rejtélyes fekete doboz legyen számunkra, néhány alapvető dolgot érdemes megtudnunk róla. A pH érték fogalmát gyakran hallhatjuk reklámokban, és láthatjuk főként kozmetikai termékeken feltüntetve, tehát nem ismeretlen számunkra, mégsem biztos, hogy tisztában vagyunk a jelentésével.

Nem kell szakértőnek lennünk, de szükség van egy kis kémiára. Leegyszerűsítve, a pH érték jelentéséhez alapvető ismeret, hogy az ionok lehetnek pozitív, illetve negatív töltésűek. A különböző oldatok, vizek hatása annak függvényében savas vagy lúgos, hogy milyen arányban tartalmaznak pozitív töltésű ionokat, azaz kationokat, illetve negatív töltésű ionokat, azaz anionokat. Ha ezek száma megegyezik, akkor semleges kémhatásról beszélhetünk.

A pH érték tulajdonképpen a kémhatást jelöli, amit 1-től 14-es értékig szoktak mérni, ezen a skálán az 1-es a legsavasabb, a 14-es pH érték pedig a leglúgosabb. Például az ecet, a narancslé vagy a szénsavas üdítők savas folyadékok. Ha ezeket fogyasztjuk, akkor az elvileg savas hatású, de a folyamat nem ennyire egyszerű, mivel más bevitt anyagokkal vegyülnek, ezek keveréke pedig megint más pH értéket idéz elő.

Az élelmiszerek döntő többsége savas irányba mozdítja el a sejtjeinkben található víz pH értékét, ezért fontos a folyamatos lúgosítás. Ezt megtehetjük például a citromkúra segítségével, ami ellentmondásosnak tűnhet, de fontos tudnunk, hogy bár a citrom savas gyümölcs, mégis emésztéskor lúgos hatást vált ki, ezért tisztító ereje jelentős.

Említettük, hogy a pH érték meghatározására használt skálán az 1-es a legsavasabb, a 14-es pedig a leglúgosabb értéket jelöli. Mindennek lényege és fontossága abban rejlik, hogy az emberi test közel 70%-a víz, melynek optimális esetben 7 körüli a pH értéke, ez pedig semleges kémhatást jelent. Életmódunkkal, táplálkozásunkkal befolyásoljuk a szervezeten belüli sejtekben található víz pH értékét. A semleges érték megőrzése lenne az optimális, ha nem megfelelően táplálkozunk a pH érték csökkenése és növekedése hosszabb távon egészségügyi problémákat okozhat például vesekárosodást.

Fotó: sxc.hu

Illóolajok varázsa az arc- és hajápolásban

Az illóolajok évezredek óta fontos szerepet töltenek be a szépségápolásban, legyen szó bőr- vagy hajápolásról. Természetes összetevőik révén nemcsak kellemes illatot biztosítanak, hanem számos jótékony hatással bírnak a bőr és a haj egészségére is.

Csuklás, a makacs mozdulat, ami az őrületbe kerget

Ki ne ismerné azt a bizonyos „hükk” hangot, amit nem tudunk abbahagyni. Nézzük, mi is ez pontosan.

A nőgyógyászati rákszűrés fontossága

Senki sem szeret orvoshoz járni, különösen nem nőgyógyászati vizsgálatra. Sokan halogatják a rákszűrést, mert kellemetlennek, időigényesnek érzik, pedig valójában egy néhány perces, egyszerű eljárásról van szó, amely életet menthet.

Mi az a hisztaminintolerancia?

A hisztaminintolerancia nem allergia, hanem a hisztamin lebontásának zavara a szervezetben. A bélben termelődő DAO enzim felelős a bevitt hisztamin lebontásáért; ha ez az enzim nem működik megfelelően, a hisztamin felhalmozódik és tüneteket okoz.

A mellrák elleni küzdelemről

Október 1-je világszerte a mellrák elleni küzdelem világnapja volt. Ezen a napon a figyelem azokra a nőkre – és férfiakra – irányul, akik érintettek a betegségben, valamint mindazokra, akik nap mint nap küzdenek a gyógyulásért, a megelőzésért és a tájékoztatásért.