Menü

Mit jelent a pH érték?

  • Dátum: 2013.02.26., 12:27

Hogy testünk ne csak egy rejtélyes fekete doboz legyen számunkra, néhány alapvető dolgot érdemes megtudnunk róla. A pH érték fogalmát gyakran hallhatjuk reklámokban, és láthatjuk főként kozmetikai termékeken feltüntetve, tehát nem ismeretlen számunkra, mégsem biztos, hogy tisztában vagyunk a jelentésével.

Nem kell szakértőnek lennünk, de szükség van egy kis kémiára. Leegyszerűsítve, a pH érték jelentéséhez alapvető ismeret, hogy az ionok lehetnek pozitív, illetve negatív töltésűek. A különböző oldatok, vizek hatása annak függvényében savas vagy lúgos, hogy milyen arányban tartalmaznak pozitív töltésű ionokat, azaz kationokat, illetve negatív töltésű ionokat, azaz anionokat. Ha ezek száma megegyezik, akkor semleges kémhatásról beszélhetünk.

A pH érték tulajdonképpen a kémhatást jelöli, amit 1-től 14-es értékig szoktak mérni, ezen a skálán az 1-es a legsavasabb, a 14-es pH érték pedig a leglúgosabb. Például az ecet, a narancslé vagy a szénsavas üdítők savas folyadékok. Ha ezeket fogyasztjuk, akkor az elvileg savas hatású, de a folyamat nem ennyire egyszerű, mivel más bevitt anyagokkal vegyülnek, ezek keveréke pedig megint más pH értéket idéz elő.

Az élelmiszerek döntő többsége savas irányba mozdítja el a sejtjeinkben található víz pH értékét, ezért fontos a folyamatos lúgosítás. Ezt megtehetjük például a citromkúra segítségével, ami ellentmondásosnak tűnhet, de fontos tudnunk, hogy bár a citrom savas gyümölcs, mégis emésztéskor lúgos hatást vált ki, ezért tisztító ereje jelentős.

Említettük, hogy a pH érték meghatározására használt skálán az 1-es a legsavasabb, a 14-es pedig a leglúgosabb értéket jelöli. Mindennek lényege és fontossága abban rejlik, hogy az emberi test közel 70%-a víz, melynek optimális esetben 7 körüli a pH értéke, ez pedig semleges kémhatást jelent. Életmódunkkal, táplálkozásunkkal befolyásoljuk a szervezeten belüli sejtekben található víz pH értékét. A semleges érték megőrzése lenne az optimális, ha nem megfelelően táplálkozunk a pH érték csökkenése és növekedése hosszabb távon egészségügyi problémákat okozhat például vesekárosodást.

Fotó: sxc.hu

Ne hagyjunk életet a forró járműben!

Nyáron a hőmérséklet akár percek alatt életveszélyes szintre emelkedhet egy lezárt autó belsejében. Ennek ellenére még mindig előfordul, hogy figyelmetlenségből vagy pillanatnyi döntésből adódóan valaki gyermekét vagy háziállatát az autóban hagyja, amíg gyorsan elintéz valamit. Ez a „csak pár percre” hozzáállás azonban tragikus következményekkel járhat.

Naptej kisokos

A naptej nem csupán a strandon hasznos – egész évben érdemes odafigyelni a fényvédelemre. Tudod, mit jelent az SPF, hogyan kell helyesen alkalmazni a naptejet, és milyen típust válassz a bőrtípusodhoz? Ebben a cikkben minden fontos tudnivalót összegyűjtöttünk, hogy biztonságosan élvezhesd a napsütést.

Miért érint egyre több fiatalt a frontérzékenység?

A klímaváltozás hatásai egyre több területen érezhetők, és az időjárási frontokhoz kapcsolódó panaszok – amelyek korábban főként az idősebb generációkat érintették – egyre gyakrabban jelennek meg már fiatalabb korban is. Melyek ezek a tényezők, és milyen panaszokat okozhatnak?

Fogászati kisokos

Fontos tisztáznunk, hogy a fog ápolásának a célja, hogy megvédjük fogainkat a különböző betegségektől, emellett szép és ápolt fogaink legyenek. Amit otthon tehetünk ennek érdekében az a megfelelően végzett, rendszeres fogmosás, szájvízhasználat, fogorvosi kontrollvizsgálat.

Fehérjehiány, te felismered?

Mindenhonnan azt halljuk, hogy mennyire fontos a fehérje a szervezetünk számára, de sokan nem is tudják, hogy mi az, vagy, hogy milyen tünetekkel jár a hiánya.