Menü

Hozzátáplálás lépésről lépésre II.

  • Dátum: 2013.02.27., 13:43

A hozzátáplálás első lépései közé tartozik a főzelékfélék bevezetése is.

A főzelékfélék bevezetését először a burgonyával, vagy sárgarépával kezdjük. Először is alaposan mossuk meg a kiválasztott zöldségfélét, aztán a felét daraboljuk fel és főzzük meg. Egy kevéske sót tehetünk a vízbe, bár a kicsik ízlelő bimbói még sokkal jobban kedvelik a natúr, semleges, vagy az édeskés ízeket, hiszen az anyatej, a tápszer is ilyen. Ha puhára főtt, alaposan törjük össze villával, vagy passzírozzuk össze krumplinyomóval, esetleg használjunk botturmixot. Főzés, párolás helyett választhatjuk a sütést is. Egyszerűen csomagoljuk be fóliába a kívánt adagot, süssük puhára és aztán törjük össze. A pépesítéskor használhatunk egy kis anyatejet, vagy babavizet is, ezzel hígabbá, lágyabbá tesszük az ételt. Az anyatej pedig azért is jó, mert a baba megérzi az illatát, az ízét és szívesebben megkóstolja a kínált ételt.

Kezdetben a kiválasztott étkezésnél (tízórai, ebéd, vagy uzsonna) egy kávéskanál péppel kínáljuk meg a bébit, másnap két kanállal, így emeljük lassan, fokozatosan az adagot. Bármilyen allergiás tünet esetén, továbbá, ha a csecsemő nem szívesen fogyasztja az új ételt, álljunk le. Ha semmi rendelleneset nem észlelünk, akkor nagyobb lépésekkel is növelhetjük az adagot úgy, hogy három-négy hét alatt váltsunk ki egy szoptatást.A krumpli és a sárgarépa után kipróbálhatjuk a fehérrépát, a céklát, a sütőtököt, a kelbimbót, vagy a brokkolit, karfiolt, karalábét is. A hüvelyesek közül a babot és a borsót csak akkor vezessük be, ha az úgynevezett k betűs zöldségeken már túl vagyunk és az emésztésük nem okozott nehézséget.
Lehet kapni hat hónapos babáknak spenót főzeléket, ezt lehetőleg hetente egyszer, maximum kétszer adjuk, mert a sóskával együtt túl sok oxalátot tartalmaz és a kicsik mája ezt nehezen bontja le.

Alapanyagként használhatunk gyorsfagyasztott zöldséget is, mert a fagyasztás önmagában nem akadály, de élelmiszerszínezéket, mesterséges ízanyagokat, édesítőszert, cukrot, olajat, vegetát tilos az ételekbe tenni.

Egyes szakemberek azt javasolják, nyolc hónapos kortól a főzelékhez adhatunk egy kávéskanál étolajat, azonban a legfrissebb kutatások szerint az étolja rendkívül káros és teljesen felesleges ezzel is terhelni a gyermek szervezetét. Ha mindenképpen szükségét érezzük valami zsiradék használatának, akkor kacsa-, vagy libazsír, esetleg sertészsír is megfelel, de csak mini adagban.
A főzelékek után bevezethetjük a gabonaféléket, de kerüljük a szervezet számára sokkal nehezebben emészthető fehér rizst, inkább használjunk helyette bulgurt, hajdinát, kölest, vagy barnarizst. Ezeket pépesítve ugyancsak összekeverhetjük zöldségfélékkel, vagy akár gyümölcsökkel is.

Elvileg a főzelékek után adható a tészta is, de a kisgyermek emésztését leginkább a durumtészták nem terhelik meg, így elsőként inkább azzal kínáljuk.

Sorozatunk első része:
Hozzátáplálás lépésről-lépésre I.

Fotó:
sxc.hu

Korai zenei nevelés fontossága

Születésünktől kezdve megvan az a képességünk, hogy észleljük a dolgok zeneiségét. Sőt, ez a képességünk segít minél hamarabb megérteni a világ történéseit. Talán nem is olyan véletlen, hogy összehangolódásnak nevezzük az újszülöttekkel való kezdeti összecsiszolódást. Számukra még ez az elsődleges információforrás, és ennek további támogatása a fejlődési területek mindegyikére pozitív hatással lesz.

Pollenallergia gyerekkorban: asztmát is okozhat

A gyermekeket érintő, gyermekkorban jellemző allergiás betegségek között vannak olyanok, amik csak kiskorban jelentkeznek, míg mások felnőve is megmaradnak. Hazánkban a gyermekkori allergia előfordulási gyakorisága kb. 6-7%.

Alvás a gyerekkel – együtt vagy külön?

Együtt vagy külön aludjunk? Legyen-e külön szobája a gyereknek? Gyermeket nevelő szülők körében ez az egyik legmegosztóbb kérdés. Két határozottan elkülönülő tábor áll egymással szemben.

Mi az az SZMK és mit takar az OSZSZ?

Általában az első szülői értekezleten október táján kéri fel az osztályfőnök a szülőket, hogy válasszanak maguk közül SZMK azaz Szülői Munkaközösségi tagokat és ugyanezt teszi az ovónő is az ovis szülőin, amikor OSZSZ (Óvodai Szülői Szervezet) tagokat választ.

Mindent a diszprexiáról

A programozott mozgásokban, melyek a csecsemő idegrendszeri érésétől függnek (pl.: kúszás, mászás), általában még nincsenek feltűnő eltérések. Később a kisdedkorban fejlődik a szenzoros érzékelés és integráció (szenzomotorika: az észlelés és a cselekvés egysége). A fejlődési diszpraxia a szenzoros integráció zavarainak egyfajta megnyilvánulása.