Menü

Gyömbér - Gyógyító fűszer

  • Dátum: 2013.03.09., 08:02

A gyömbér egy csípős, kesernyés fűszernövény, amely ételek ízesítésére és gyógyászati célokra egyaránt alkalmas.

A Délkelet-Ázsiában őshonos növény gyökere illóolajokban gazdag, amely különleges, kellemes illatot kölcsönöz neki. Főként az indiai konyhában elterjedt fűszernövény, amelyet ízesítésre és tartósításra egyaránt használnak. A történelem során például a portugálok hittek vágyfokozó hatásában is, ugyanakkor Új-Guineában pont ellenkezőleg, inkább fogamzásgátlásra alkalmazták.

A népi gyógyászat és a modern orvostudomány egyaránt sokféle jótékony hatást tulajdonítanak a keserédes növénynek. Émelygés szüntető hatása régóta ismert, ezért már korai időszakban alkalmazták tengeribetegség enyhítésére. Javallt még alhasi görcsök oldására, immunrendszer erősítésére, gyulladáscsökkentésre. Továbbá segíti az emésztést, és tisztítja a beleket.

A másik főszerepét a konyhában játssza, hiszen gyakran nevezik csodafűszernek is, szárítva, őrölve és nyersen használják. Főként gyümölcssaláták, sütemények és levesek ízesítésénél vetik be a gyömbért, a gyömbéres mézeskalács például nagyon közkedvelt étel.

A gyömbért már korai időszakban felhasználták alkoholos italok készítésére is, hamar elterjedt a gyömbérsör és a gyömbérbor. Manapság pedig szerte a világon üdítőitalokat értékesítenek a nevével, különleges íze és illata miatt.

A világ gyömbértermelésének felét India és Kína adja, a növény meghódította Európát is. Történelemformáló szerepéről az Ötven növény, amely megváltoztatta a történelmet című könyvben olvashatunk bővebben.

Fotó: sxc.hu

Longevity, holisztikus szemlélet, egészségtudatosság

A tudatos fogyasztók, életmódváltók egyre nagyobb hangsúlyt fektetnek az egészségtudatos életmódra a hosszú teljes élet, azaz a longevity elérése érdekében, melynek jelenleg az egyik fő kihívása az egészséges étrend kialakítása.

Vízkúra, a japánok ezt is mesterfokon űzik

Rengeteg egészséges módszert leshetünk el a japánoktól, mindezt az életmódjuk, étkezésük, nézeteik és kultúrájuk teszi lehetővé. A víz fogyasztása alapfeltétele létünknek, a japánok viszont ezt is tökélyre fejlesztették.

Dolgok, amik a fehérjeszegény diéta hatásai

30 éves korunkig a szervezet gyorsan regenerálja önmagát, 30 év után azonban sokkal könnyebben törnek a csontok, mint gyógyulnak. Hogy erősítheted meg tested vázát? Természetesen kalciummal, amelynek a fehérje a legjobb forrása.

Sör a női és férfi szépségért és fiatalságért

Hogyan fiatalít, szépít? Jótékony az alvásra és az intelligenciára. Hogyan használjuk a sört külsőleg? Kutatási eredmények a sör hatásáról.

Az 5 leghatásosabb méregtelenítő étel

A helytelen táplálkozás miatt a testünkben sok salakanyag, a kötőszövetekben pedig sok felesleges víz halmozódhat fel. Ám akadnak ételek, amelyekkel könnyedén elkerülheted ezeket a problémákat!