Menü

Tudjuk, mi mindenre jó a vöröshagyma?

  • Dátum: 2013.03.20., 09:34

A magyar konyhában számtalan étel főzése a vöröshagyma szeletelésével, párolásával kezdődik, de használjuk levesek elkészítésénél is. A burgonyasaláta például elképzelhetetlen vöröshagyma nélkül.

Azt viszont kevesebben tudják, mi mindre jó még.
Enyhíti a meghűléses panaszokat, kedvez az emésztésnek, étvágygerjesztő, gombaellenes hatású, fertőtlenítő. Segíti a szívbetegségek elleni védekezést. Csökkenti a vér koleszterinszintjét. Mézzel készített szirupja szénanátha, meghűlés, köhögés esetén, a szem, orr, torok és gége nyálkahártyáját érintő allergiák, gyulladások és fertőzések következményeinek enyhítésében segíti a gyógyulást. Karamellel készített teája meghűlés, influenza, köhögés ellen alkalmazható.

Ha a kipréselt nyers hagymalevet narancslével vagy grépfruit lével fogyasztjuk,akkor nem érződik annyira intenzív íze. Télen a vajas kenyérre szelt vöröshagyma uzsonnára jót tesz gyereknek, felnőttnek, hiszen könnyíti a légzést, nem mellesleg nagyon jóízű.
Olvashatunk olyan esetekről is, amikor a megfázással küszködő beteg ágya mellé villára szúrt vöröshagymát helyeznek egy pohárba, s reggelre a hagyma megfeketedett, a beteg viszont jobban lett.

Fotó:
sxc.hu

Illóolajok varázsa az arc- és hajápolásban

Az illóolajok évezredek óta fontos szerepet töltenek be a szépségápolásban, legyen szó bőr- vagy hajápolásról. Természetes összetevőik révén nemcsak kellemes illatot biztosítanak, hanem számos jótékony hatással bírnak a bőr és a haj egészségére is.

Csuklás, a makacs mozdulat, ami az őrületbe kerget

Ki ne ismerné azt a bizonyos „hükk” hangot, amit nem tudunk abbahagyni. Nézzük, mi is ez pontosan.

A nőgyógyászati rákszűrés fontossága

Senki sem szeret orvoshoz járni, különösen nem nőgyógyászati vizsgálatra. Sokan halogatják a rákszűrést, mert kellemetlennek, időigényesnek érzik, pedig valójában egy néhány perces, egyszerű eljárásról van szó, amely életet menthet.

Mi az a hisztaminintolerancia?

A hisztaminintolerancia nem allergia, hanem a hisztamin lebontásának zavara a szervezetben. A bélben termelődő DAO enzim felelős a bevitt hisztamin lebontásáért; ha ez az enzim nem működik megfelelően, a hisztamin felhalmozódik és tüneteket okoz.

A mellrák elleni küzdelemről

Október 1-je világszerte a mellrák elleni küzdelem világnapja volt. Ezen a napon a figyelem azokra a nőkre – és férfiakra – irányul, akik érintettek a betegségben, valamint mindazokra, akik nap mint nap küzdenek a gyógyulásért, a megelőzésért és a tájékoztatásért.