Menü

Rejtélyes női betegség- Az endometriózis

  • Dátum: 2013.03.22., 08:10

A termékeny korosztály 5-20 %-át érinti ez az alattomos betegség, melynek felismerését az is nehezíti, hogy sok nő nincs tisztában olyan fogalmakkal, mint a normális menstruációs ciklus.


Ez a rejtélyes női betegség leginkább a termékeny korosztálynál jelentkezik, kezelés nélkül meddőséget is okozhat. Fontos tudni, hogy semmi köze a rákbetegséghez, akkor beszélünk endometriózisról, ha a méhnyálkahártyához hasonló sejtek vagy szövetek a méhűrön kívül helyezkednek el. Ilyen „elszabadult” szövetek jellemzően a kismedencében találhatóak, de előfordulhatnak akár még szemben és ízületekben is. Szintén gyakran diagnosztizálják a vastagbélben és a húgyhólyagban.

A betegség vezető tünete a fájdalmas menstruáció, valamint a krónikus kismedencei fájdalom is utalhat endometriózisra. Utóbbi azt jelenti, hogy a fájdalom a kismedencében a menzesztől függetlenül legalább 6 hónapig fennáll. A betegséghez kapcsolódóan hazánkban is végeztek vizsgálatot, kiderült, hogy 10 nőből 8 nő nem tanulta, hogy milyen a normális menstruációs ciklus, ezért sokan nem is sejtik, hogy a fájdalmas menzesz nem természetes, hanem egy betegség tünete lehet. A betegséget jelezhetik még a következő tünetek is: görcsös menstruáció, bőséges vérzés, fájdalom közösüléskor, deréktáji fájdalom, puffadás, hasmenés, székrekedés.

Az ismeretek hiánya mellett az is nehezíti a betegség felismerését, hogy a tünetek más betegségre is utalhatnak. A kezeletlen endometriózis súlyos szövődményhez, akár meddőséghez is vezethet.A betegség rejtélyességét az is fokozza, hogy a pontos okát nem ismerik, persze vannak különböző elméletek róla. Valószínűleg több tényező együtt járása eredményezi az endometriózist, kockázati tényezők között tartják számon például: a bőséges menstruációt, a rövid ciklust, méhen belüli fogamzásgátló eszköz hosszantartó viselését, és a túlsúlyt is.

A kezelés leginkább műtéti beavatkozáson alapszik, mely során egy komoly szakmai team (urológusból, sebészből és nőgyógyászból álló szakmai csoport) ellenőrzése alatt eltávolítják a rossz helyen előforduló szöveteket.

Fotó:
sxc.hu

Longevity, holisztikus szemlélet, egészségtudatosság

A tudatos fogyasztók, életmódváltók egyre nagyobb hangsúlyt fektetnek az egészségtudatos életmódra a hosszú teljes élet, azaz a longevity elérése érdekében, melynek jelenleg az egyik fő kihívása az egészséges étrend kialakítása.

Mikor nem mosunk helyesen fogat?

Egy szép fogsor nagyon vonzó tulajdonság, ám egészségünk szempontjából sem mindegy, hogy milyen állapotban vannak a fogaink. Ha egészségesek a fogaink, számos problémától megóvhatjuk magunkat. Ehhez viszont elengedhetetlen, hogy lehetőleg törekedjünk a helyes fogtisztításra, fogápolásra.

A stressz kevésbé ismert tünetei

Ki ne ismerné azokat a feszült helyzeteket, amikor mindenféle bajunk van?! Gyomorgörcs, hasmenés, fejfájás, az ember megőrjíti a stresszes élet. Ám vannak tünetek, amikről sokszor nem is gondolnánk, hogy a stressz okozza.

Vízkúra, a japánok ezt is mesterfokon űzik

Rengeteg egészséges módszert leshetünk el a japánoktól, mindezt az életmódjuk, étkezésük, nézeteik és kultúrájuk teszi lehetővé. A víz fogyasztása alapfeltétele létünknek, a japánok viszont ezt is tökélyre fejlesztették.

Érdekességek a hajunkról

A hajunk sok mindent elárul rólunk, a személyiségünkről, hangulatunkról, egészségi állapotunkról, stílusunkról, a megjelenésünk fontos és látványos része, jöjjön most néhány izgalmas dolog a hajról, amit eddig talán nem is hallottunk még.