Menü

Húsvét világszerte: A tíz legelképesztőbb húsvéti népszokás, melyről valaha hallottál!

  • Dátum: 2013.04.01., 08:23

Ha húsvét, akkor tojásfestés, pelyhes kiscsibék, locsolkodás, körmenet. Legalábbis nekünk, magyaroknak mindenképpen. Gondoltuk volna, hogy a világ egyes részein parádés maszkabállal, gigantikus tojásrántottával vagy épp máglyarakással köszöntik a tavaszt?

Vessünk egy pillantást a földgömbre, miként üdvözlik más nemzetek is ezt a keresztény ünnepet!

Idén az időjárás nem túl kegyes hozzánk: mindent elkövet, hogy inkább karácsonyi, mint húsvéti hangulatba jöjjünk. Épp ezért ott a kihívás, hogy a körülmények ellenére is felismerjük a húsvét üzenetét, mely világszerte ugyanaz: Krisztus életét adta értünk, majd feltámadva legyőzte a halált. Érdekes mégis, hogy a föld valamennyi népe hányféleképp emlékezik a kereszténység egyik legjelentősebb eseményére! Van, ahol buliznak, máshol egyenesen felfeszülnek a keresztre, hogy jobban átéljék Jézus szenvedéseit.

Spanyolország: Csontvázak haláltánca nagycsütörtök éjjelén

A húsvéti események köztudottan nagycsütörtök estéjén, az utolsó vacsorán kezdődnek. Egy középkori, spanyol városka, Verges lakói érdekesen emlékeznek a nagypéntek szomorú történéseire. A „dansa de la mort”, azaz „haláltánc” keretében az emberek csontváznak öltözve kaszákkal és hamvakat tartalmazó ládikákkal parádéznak csütörtök éjjel az utcákon, felidézve a keresztút eseményeit. A halál megszemélyesítése Verges-ben a 14. századi pestisjárványra nyúlik vissza, ahol rengetegen életüket vesztették.

Szlovákia és Cseh köztársaság: az asszonyka verve jó?

Kelet-Európában nemcsak a locsolkodás tradíciója elterjedt húsvétkor, hanem az „asszonyverés” is. Persze csak a szó humoros értelmében. Húsvéthétfő reggelén a férfiak szalagokkal díszített fűzfaágakkal járnak házról házra, és azzal sóznak a lányok, asszonyok fenekére. A cél nem büntetés vagy fájdalomokozás, hanem a locsoláshoz hasonló rituális megtisztulás, termékennyé tétel. A fűzfa ága elsőként rügyezik tavasszal, ezáltal válhatott az életerő és termékenység szimbólumává.

Columbia, Guatemala: ahol a körmenet egy hétig tart

A katolikus körmenet időpontja hazánkban szombat este, általában sötétedés után, hiszen a gyertyagyújtásnak és a virrasztásnak is nálunk jelentősége van. Guatemalában azonban a körmenet egyhetes fesztivállá nőtte ki magát, és egész nagyhéten tart. Hatalmas szobrokkal vonulnak át a városon, rezesbanda játszik, a dobpergés pedig leginkább a riói karneválra emlékeztet. Ezt a hagyományt spanyol misszionáriusok hozták be Európából az 1700-as években. Columbiában a nazarénus egyház hívei a Klu-klux klán tagjaira emlékeztető, lila csuklyás köpenyben vonulnak fel, leplükön hatalmas, fehér kereszttel. A lila köztudottan a bűnbánat jelképe, mely a húsvét szerves része.

A norvégok krimiolvasással várják a feltámadást

Sok köze nincs a kereszténységhez, azonban tény és való, hogy Norvégiában a húsvét minden évben egybeesik egy új krimi-sikerkönyv, az úgynevezett „Húsvéti krimi”, azaz Paaskekrimmen megjelenésével. E kimondottan norvég hagyományt egy kiadó vezette be 1923-ban, amikor új krimijét a napilapok címlapján reklámozta. A népszerűsítés olyan jól sikerült, hogy az olvasók azt hitték, megtörtént események összefoglalóját látják az orruk előtt. Azóta olvasnak a norvégok krimit húsvétkor. Végül is jobb, mint ha álló nap tévéznének.

Halloween húsvétkor: Boszorkányűzés Finnországban

A finneknél és más skandináv országokban is dívik a húsvéti halloweenozás. A gyerekek Ijesztő maskarákba bújnak, bekormozzák arcukat, és sebhelyeket festenek rá, majd karjukon seprűnyéllel, fűzfaággal és üres kávéskannával koldulva járják az utcákat. Húsvét vasárnapján a finnek hatalmas máglyatüzet raknak, hogy elűzzék a boszorkányokat, akik nagypéntek és húsvétvasárnap között körülöttük repkednek. Úgy tűnik, a télies időjárás miatt ez a hagyomány áll hozzánk jelenleg a legközelebb. A tűzrakás még meleget is adhat a fagyos vasárnapon. Megfontolandó.

Korfu, Görögország: Repülő csészealjak helyett repülő cserépedények

Sokan nem hiszünk a repülő csészealjak létezésében, de ha nagyszombat reggelén esetleg Korfu szigetén járunk, ha nem is földöntúli, de érdekes élményben lehet részünk. Ekkor rendezik ugyanis a hagyományos, húsvéti „edénydobálást”: az emberek mindenféle agyag- és cserépedényt hajigálnak ki az ablakukon, fazekak és lábasok törnek ripityára az aszfalton. Mintha csak egy szenvedélyes, olasz melodráma közepén lennénk- veszekedő pár nélkül. A népszokás állítólag Velencéből származik, ahol szokás volt az embereknek újévkor ilyen módon megszabadulni régi tárgyaiktól. Mások szerint az edénydobálás a tavaszi, megtisztulási rituálé része: kidobni, megszabadulni mindattól, ami elunt és régi. A régi cserepek helyett csak újakba szabadott ültetni a termést hozó magokat.

Lengyelország: nem csak a lányok kapnak hidegzuhanyt!

Míg nálunk örök divat marad a locsolkodás húsvéthétfőn – a férfinép kaján örömére – a nem is olyan messzi Lengyelországban férfiak is részesülhetnek a felfrissülés „örömében”. A cél itt is a transzcendens megtisztulás, azzal a babonatöbblettel, hogy ha lányt ér ez a megtiszteltetés, van rá esélye, hogy még abban az évben férjhez menjen. A locsolás szokását itt amúgy a lengyel Mieszko pápa vezette be i. u. 966-ban, a keresztelés „vizes” hagyományát követve.

Franciaország: gigantikus tojásrántotta reggelire

Mivel a franciák a konyhaművészetükről híresek, nem meglepő, hogy húsvétkor is egy gasztronómiai remekkel rukkolnak elő: egy francia kisváros lakói minden évben omlettel kezdik a húsvéthétfőt, és nem is akármilyennel! A gigantikus rántotta 4500 tojásból készül, és kb. ezer ember táplálására elegendő. A legenda szerint rég Napóleon állomásozott seregével a városkában, és omlettet kért reggelire. A rántotta olyannyira ínyére volt, hogy utasította a lakókat: gyűjtsék össze a város összes tojását, és embereinek is süssenek hasonlót. A hatalmas omlettsütés hagyománya mind a mai napig megmaradt.

Fülöp-szigetek: élve keresztre feszítés

A világ egyes részein a végletekig elmennek. A Fülöp-szigeteken például Nagypénteken eljátsszák Krisztus kereszthalálát, egyes önként jelentkezőket még akár kereszthez is szögeznek, hogy jobban átérezzék Jézus értük vállalt kereszthalálát. Nem meglepő, hogy az ottani egyház ehhez a „játékhoz” nem adja beleegyezését.

Húsvét a Fehér Házban

Az USA-ban már 130 éve ad otthont a washingtoni Fehér Ház kertje a hagyományos tojásgurító-versenynek. Ezt a hagyományt telepesek hozták az újvilágba, az esemény különlegessége pedig, hogy az elnöki palota pedig minden évben más és más témával várja a festett tojásokat gurító gyerekeket. Az idei programsorozat az egészséges életmód jegyében zajlik, és arra bátorítja majd a gyerkőcöket, hogy merjenek tudatosan és egészségesen élni. Ez a kezdeményezés- Ismerve a hamburgeren és kólán felnőtt generációkat-mindenképp iránymutató lehet.

Húsvét fehér hazánkban?

Végül, de nem utolsó sorban tizenegyedik elképesztő húsvétként említést érdemel kis hazánk is, ahol idén esélyesek vagyunk – sok év óta először- a fehér húsvétra. Látva világunk kreatív hozzáállását az ünnepekhez, teremtsünk mi is bátran új hagyományokat! A megmaradt hóból hónyulat és hócsibét építhetünk, a közös ünnepi szánkózás pedig összekovácsolja a családot. A szokásos tojáskeresésről sem kell lemondanunk, ha fészek helyett hókosarat építünk a kertbe. A valódi tavasz pedig reméljük, nem várat már magára sokáig, és hamarosan az ajtónkon kopogtat majd!

Jász Veronika
Forrás: eharmonia.hu
Fotó: sxc.hu

A majális története, jelentése

A tavasz egyik legkedveltebb ünnepe a majális, de sokan nincsenek tisztában azzal, hogy honnan is ered ez a szokás, illetve hogy mit jelent a szó. Ebben a cikkben bemutatom az ünnepet, így megtudhatjátok, hogy mit ünneplünk ezen a napon, illetve azt, hogy mikor van, valamint, hogy hogyan forrt egybe a munka ünnepével.

Az olvasás jótékony hatásai, mentalizáció

Kutatások egész sora támasztja alá, hogy fizikailag és lelkileg is egészségesebbek leszünk az olvasástól. Köztudottan bölcsebbé válhatunk, okosabbá, empatikusabbá, de fontos megjegyezni, hogy ezek a pozitív hatások akkor figyelhetők meg, ha klasszikusan könyvet tartunk a kezünkben és úgy olvasunk, nem pedig a neten görgetünk, chatet olvasunk, közösségi oldalakat csekkolunk.

Miért fontos a csapatépítés?

A helyi rádióban valamelyik nap a csapat építő tréningek fontossága, haszna volt a téma, így már akkor megfogalmazódott bennem, hogy erről a témáról érdemes írni. Mi a csapatépítés lényege, hogy zajlik, miért van rá szükség és kiknek ajánlott, ezekről szól mai cikkünk.

Vásárlásmánia

Bár a vásárlásmánia az egészségünkre nézve nem olyan káros szenvedély, mint például az alkohol- vagy drogfüggőség, mégis a szociális életünket nagyban károsíthatja, ezért fontos figyelni már a kezdő intő jelekre is.

Tavaszi feltöltődés fontossága

Tavasz közeledtével ébredeznünk kellene pont úgy , mint a természetnek, de előfordul, hogy a tavaszi „kikelet” helyett, sokan bágyadtak, aluszékonyak, sőt sokan fejfájásról, szédülésről panaszkodnak.
Mára, már a tudomány is elismeri, „tavaszi fáradtság” létezik.