Menü

Az oxigén segít a sebek gyógyításában

  • Dátum: 2013.05.11., 18:37

Ha műtétről, plasztikai beavatkozásról, balesetről vagy éppen elkapart csípésről van szó, sokunknak jut eszébe az elhúzódó sebgyógyulás. Még rosszabb a helyzet cukorbetegek esetében, hiszen náluk már egy rosszul megválasztott cipő, egy elhanyagolt bőrkeményedés is sebhez vezethet, amely nehezen gyógyul, és nem megfelelő kezelés esetén könnyen elfekélyesedik.

A sebek hosszúra nyúlt gyógyulásáért legtöbb esetben a rossz vérkeringés okolható, ami megakadályozza, hogy a vérben szállított oxigén minden sejthez eljusson, így lassítja a gyógyulás folyamatát. A vérkeringés zavarai miatt a salakanyagok is csak lassan tudnak a sérült sejtekből eltávozni, ami tovább nehezíti a természetes sebgyógyulást. További korlátozó tényező lehet még az immunrendszer nem megfelelő működése is.

Nagyon fontos, hogy a legapróbb csípések, karcolások, bőrelváltozások esetén is figyeljünk a sebre, hiszen akár a legkisebb sérülés is elfertőződhet, és komoly problémákat okozhat. Bizonyos betegségek, például cukorbetegség vagy érproblémák tovább rontják a helyzetet, hiszen ilyen esetben alapvetően rossz a szervezet vérkeringése, de műtétek után is legyengül az immunrendszerünk. Ilyen esetekben fokozottan figyelni kell a sebgyógyulásra. Cukorbetegeknél akár egy rosszul megválasztott cipő, vagy egy nem megfelelően kezelt bőrkeményedés is okozhat olyan hámsérüléseket, amelyek – nem megfelelő kezelés mellett – könnyen elfekélyesednek. Ha a fekély kialakulását nem vesszük komolyan, nem vigyázunk kiemelten lábunkra és nem fordulunk orvoshoz a problémával, könnyen megeshet, hogy már csak az amputáció marad.

A sebek gyógyulásának felgyorsítása érdekében a vérkeringést kell javítani, és a szervezet oxigénszintjét emelni, valamint a fertőződés kockázatát lecsökkenteni. Erre kínál tökéletes megoldást a hiperbár oxigénterápia, amely a magas nyomás és a 100 százalékos oxigén jótékony hatását egyesíti: a normál nyomás 2,5-szeresén belélegzett oxigénnek köszönhetően ugyanis a szervezet oxigénszintje akár 20-szorosára is nőhet.
Ez beindítja a vérkeringést a sérült területeken is, így a sejtek oxigénnel való ellátottsága megnő, a felgyülemlett salakanyagot pedig a véráram elszállítja. Ezen kívül az oxigén direkt baktériumölő hatása fertőtleníti is a sérült területeket, elkerülve a további komplikációt. A terápia emellett csökkenti a duzzanatot, a véraláfutásokat és a gyulladást is, amely műtéti sebek esetén gyakran előfordul.

A hiperbár oxigénterápiáról:
A hiperbár oxigénterápia során a páciensek egy speciális kialakítású nyomásálló kamrában (ún. keszon kamrában) a normál légköri nyomásnál 2,5-szer nagyobb nyomáson 100%-os oxigént lélegeznek be. A koncentráltan belélegzett oxigén a szokványos körülményeknél 15-20-szoros koncentrációban éri el a sejteket, szöveteket. A megnövekedett oxigénmennyiség hatására olyan élettani folyamatok indulnak be a szervezetben, amelyek a sérült, nehezen gyógyuló területek gyorsabb regenerációját idézik elő.

A terápia eredményesen alkalmazható lábszárfekély, nehezen gyógyuló sebek, csont- és ízületi sérülések esetében, plasztikai vagy helyreállító beavatkozások után, fertőzések (húsfaló baktérium, Lyme-kór), gyulladások (például csontgyulladás), fülzúgás, migrén kezelésére, valamint agyvérzés miatt kieső funkciók bizonyos mértékű helyreállítására is.

Fotó:
sxc.hu

Az 5 leghatásosabb méregtelenítő étel

A helytelen táplálkozás miatt a testünkben sok salakanyag, a kötőszövetekben pedig sok felesleges víz halmozódhat fel. Ám akadnak ételek, amelyekkel könnyedén elkerülheted ezeket a problémákat!

A feldolgozott élelmiszerek káros hatásai

Az egészséges életmóddal foglalkozó szakemberek szerint a cukor, a finomított szénhidrátok után a feldolgozott élelmiszerek fogyasztása miatt van komoly ok az aggodalomra. Egyre több dietetikus, életmódtanácsadó javasolja a feldolgozott élelmiszerek fogyasztásának visszaszorítását. Vajon tisztában vagyunk azzal, melyek ezek az ételek, italok?

Mindent a diszprexiáról

A programozott mozgásokban, melyek a csecsemő idegrendszeri érésétől függnek (pl.: kúszás, mászás), általában még nincsenek feltűnő eltérések. Később a kisdedkorban fejlődik a szenzoros érzékelés és integráció (szenzomotorika: az észlelés és a cselekvés egysége). A fejlődési diszpraxia a szenzoros integráció zavarainak egyfajta megnyilvánulása.

Fényvédők, smink, napsütés

A tudatos bőrápolás alapja, hogy már kora tavasszal, az első napsugarak megjelenésekor elkezdjük a fényvédő krémek használatát, azonban mit tegyünk, ha a fényvédelem mellett a sminkről sem szeretnénk lemondani nyáron?

Létezik krónikus napfényhiány

A D-vitamin a bőrön keresztül termelődik, a természetes napsütés hatására. Zsírban oldódik. Márciustól szeptemberig elegendő a napfény ahhoz, hogy elegendő vitaminhoz jussunk, ám a télen a vitaminkészleteink megcsappannak. Mit okoz a napfény hiánya és mit tehetünk ellene egészségünk megőrzéséért?