Menü

Szervezz tökéletes babaváró bulit: az ötletesség a lényeg!

  • Dátum: 2013.05.20., 20:17

Nálunk még nincs hagyománya, de Amerikában már bevett szokás csajos összejövetellel köszönteni az új jövevényt. A babaváró buli remek szórakozást nyújthat nemcsak a vendégeknek, hanem az újdonsült kismamának is. Íme pár hasznos tipp, mellyel felejthetetlenné tehetsz egy babaváró bulit!

Az USA-ban nincs terhesség babaváró buli nélkül. Az angolul „baby shower”-nak, azaz „babazuhanynak” nevezett esemény kettős célt szolgál: egyrészt megadja minden kismamának a lehetőséget egy utolsó önfeledt csajpartira a rá váró nehézségek előtt, másrészt pedig a várandósok így begyűjthetik a szükséges babakelengyét, ugyanis egy babaváró bulira senki nem érkezik üres kézzel. Az amerikai babaünnepléshez szigorú etikett is tartozik, melyeket mi is észben tarthatunk a szervezéskor és lebonyolításkor.

Útmutató babaváró szervezéséhez

A formális etikett szerint babavárót nem szervezhet az épp anyai-apai örömök előtt álló pár, sem családtagok, mert így a buli azt a hatást kelti, mintha csupán ajándékszerzésről lenne szó. Közeli barátnőt vagy távoli rokont illet a megtiszteltetés, hogy a szervezést kézbe vegye. Mostanára azonban ez a tradíció sokat lazult, és gyakran épp a nővérek, húgok veszik kezükbe az irányítást.
Az időpontot érdemes gondos egyeztetéssel megválasztani, hogy mindenkinek (különösen családtagoknak, mint nagynéni, nagymama) jó legyen, mindenképp a baba születése előtti pár hétre essen, hiszen hogy néz ki egy babaváró buli lapos hasú kismamával? Ha a várandós anyuka megterhelőnek érzi az ünneplést, bátran tarthat bulit a szülés után is, így legalább célirányosan a baba nemének megfelelő ajándékokat kaphat. Egyes amerikai kismamák például kifejezettnek ódzkodnak a baba születése előtti harsány ünnepléstől, és babonából nem akarnak babavárót tartani, inkább későbbi babaünneplésben gondolkodnak. Amerikai zsidó családok szerint a baba születése előtt tilos bármilyen babaholmit bevinni a házba a kisded születése előtt, ők kifejezetten a születés utáni partizás hívei. A nyolc napos kisfiúk körülmetélése brutális hagyománynak tűnhet a kívülállók számára, de ennek az eseménynek is megvan az ünnepi jellege: összejön az egész család az újszülött trónörököst köszönteni.

A buli szervezésekor mindig egyeztessünk a kismamával, hogy mindenki szerepel-e a vendéglistán, akit ő is meg szeretett volna hívni! Elég kellemetlen szituáció alakulhat ki, ha épp egy kedvenc- általunk nem ismert- munkatársnő marad ki. Épp ezért legyünk óvatosak a meglepetés-partival is! Nem biztos, hogy a leendő anyuka épp egy ilyen meglepetésre vágyik futball-labda nagyságú hasával és hangulatingadozásaival. Apukákat is meghívhatunk, bár a babaváró eredetileg csajos esemény. A tradíciók felbomlásával azonban egyre inkább teret nyernek a koedukált babavárók is.
„Pelenkaroham”: Ajándéklista vagy spontán meglepi?

Ajándékokról nincs kifejezett előírás, a kismama szíve joga eldönteni, hogy preferál-e bizonyos ajándékokat, vagy ezt a vendégekre bízza. Az ajándéklista mindenesetre nemcsak az esküvő előtt hasznos találmány, hiszen megkönnyíti a jövendő anyuka helyzetét azzal, hogy nem hat ugyanolyan cumisüveget kap. Viszont hasznos tipp lehet a „pelenkaroham” nevet viselő megoldás, ha például a „pelenka” téma köré építjük a bulit, és mindenkitől különböző méretű, típusú pelenkákat kérünk ajándékba. Ezzel nemcsak a kismama helyzetét könnyítjük meg (az elkövetkezendő időszakban nem kell pelenkát vásárolnia), hanem a vendégekét is, hiszen nem kell hosszú órákon át törni a fejüket, mit vegyenek ajándékba.

Koktélok és grillcsirke tiltólistán? – étel-ital a babavárón

A Szex és New York sorozat egy emlékezetes epizódjában a terhes Miranda nyomatékosan megkéri Charlotte-ot, hogy felejtse el a miniszendvicseket a baba váró bulijáról, mert normális felnőtt ünneplést akar csirkével és salátával. Az etikett szerint Miranda nem szegett meg szabályt, ugyanis a szervezőnek szíve joga asztalhoz ülős, elegáns vacsorát rittyenteni – már ha a pénztárca engedi. A többség mégis még mindig a nasi-tálakra szavaz: mártogatós zöldségek, koktélparadicsom, sós keksz és aprósüti. Persze zöldségek és szendvicskék szigorúan a szoba átellenes oldalán elhelyezve, hogy a vendégeknek okot adjunk a mozgásra és az elvegyülésre.

Nagyobb kérdőjel a „mit igyunk” kérdése. Egyes szabályok szerint semmi esetre se szolgáljunk fel alkoholt egy babavárón-tekintettel a kismamára, aki már nem önthet fel velünk a garatra. Megfelelő választás a limonádé, szénsavas üdítők, ásványvíz, de egyes amerikai partin nem ritkaság a cumi nélküli cumisüvegben felszolgált tej frissítőként. Más vélemények szerint azonban egy-egy margarita koktél vagy finom bor belefér a repertoárba, ha az eljövendő anyuka is egyetért ezzel, és ha a buli témakörébe is prímán beleillik.

Plüssmackók és mami-kényeztetés: témák és játékok babaváróra

Az USA-ban bevett szokás egy meghatározott téma köré építeni a babavárót. Például sokan választják a már fent említett cumisüveg-témát, és szolgálnak fel cukorkákkal töltött cumisüvegeket, vagy cumisüvegbe töltött üdítőket. Mások angol stílusú teadélutánt tartanak nagyszülőktől kölcsönkért porcelánnal, plüssmackókkal dekorált kanapékon. Valószínűleg ez az a fajta buli, amitől Miranda Hobbes sikító frászt kapna.

Mindenesetre egy babaváró témakör nélkül is lehet hatalmas siker, ha például remek társaság jön össze, vagy ha a házigazda szuper játékokat csempész a forgatókönyvbe.
Egyik kedvenc játék a tapétafestő, melynek során a vendégek mind-mind rajzolnak valamit egy gigantikus tapétadarabra vagy szőnyegre, mely aztán a babaszobába kerül, és vele együtt minden kedves barátnő és családtag keze nyoma is. Egy másik változat szerint egy könyv jár körbe a partin, melybe mindenki beleírhat egy hasznos tanácsot a kismamának. Pl: „Mindig aludj, amikor a kicsi alszik!”. Vagy „Pihenj szülés előtt, amennyit csak bírsz!”. Egy amerikai anyuka is például egy ehhez hasonló könyvből merített erőt hajnali kettőkor, kisdedével a hintaszékben ülve, a következőket olvasva: „Gondolj arra, hogy ebben a pillanatban anyukák százai vannak fenn veled együtt!”

Lehet egyéb kézműves tevékenységgel is tarkítani a délutánt, ha a vendégek is beleegyeznek: például cserépedény festéssel vagy egyszerű Mirandás ünnepléssel, az úgynevezett „mami-bulival”, melynek során a vendégek ínyenc csokit majszolnak, és anyuka kényeztetésére szolgáló ajándékokat hoznak pelenkák helyett, például ajándékutalványt parfümériába vagy kupont elegáns étterembe.
Babaváró világszerte.

Bár a babaváró buli amerikai hagyomány, semmi esetre sem „kötelező” minden tekintetben ezt a rendszert követni, bátran belevihetjük saját szokásainkat és újításainkat. Az USA-ban számos nemzet él együtt, közülük az indiaiak például mindig koedukált babavárót tartanak. Náluk ugyanis odahaza az egész család együtt ünnepli az új jövevényt, amikor az anyuka a hetedik hónapban van. Az Államokban nekik ennél kissé nehezebb összehívni az egész családot, ezért az ünneplés közeli barátokra-munkatársakra korlátozódik, de mindenképp nőkre ÉS férfiakra. A vegyes vendégsereg lehetőséget ad új és „fiús” játékok bevetésére, mint például a babakocsi összeszerelése, amely az indiai babavárók elengedhetetlen része. Afganisztánban a baba születése utáni hatodik este ünnepelnek hatalmas lakoma és vendégsereg kíséretében. A Dominikai Köztársaságban vidám játékokkal ünneplik a kismamát- gyakran férfiak is, belecsempészve a buliba a nálunk „tejfakasztóként” ismert ünneplés elemeit. Ezért nem ritkaság a dzsúsz- (nőknek) vagy sörivó verseny (férfiaknak), melynek elfogyasztása természetesen cumisüvegből történik. Bulgáriában egy hatalmas kendő jár körbe, és a vendégek abba helyezik el „adományukat” a jövendő kisdednek. A kendőt végül a családfő a ház legmagasabb szekrényére helyezi, gondolva a „nehéz időkre”, hogy ekkor is legyen majd miből ellátni a kicsit.

Csak rajtunk áll tehát, milyen új csavarral tarkítjuk az amerikai gyökerekkel rendelkező babavárót. Csak az a fontos, hogy mindenki- különösen a kismama- jól érezze magát, és felejthetetlen emlékként maradjon meg neki ez a délután arra az időre, amikor végérvényesen édesanyává válik.

Forrás: Jász Veronika, eharmonia.hu
Fotó: sxc.hu

Mi az az SZMK és mit takar az OSZSZ?

Általában az első szülői értekezleten október táján kéri fel az osztályfőnök a szülőket, hogy válasszanak maguk közül SZMK azaz Szülői Munkaközösségi tagokat és ugyanezt teszi az ovónő is az ovis szülőin, amikor OSZSZ (Óvodai Szülői Szervezet) tagokat választ.

Mindent a diszprexiáról

A programozott mozgásokban, melyek a csecsemő idegrendszeri érésétől függnek (pl.: kúszás, mászás), általában még nincsenek feltűnő eltérések. Később a kisdedkorban fejlődik a szenzoros érzékelés és integráció (szenzomotorika: az észlelés és a cselekvés egysége). A fejlődési diszpraxia a szenzoros integráció zavarainak egyfajta megnyilvánulása.

Ártalmatlannak tűnő, ám veszélyes dolgok a kiságyban

Lehet, hogy veszélytelennek, ártalmatlannak tűnő játékok és kiegészítők, ám valójában veszélyes dolgok, amiket feltétlen tartsunk távol a kiságytól, mikor a babánkat letesszük aludni.

Tényleg létezik a középső gyerek szindróma?

Okos elsőszülött vagy elhanyagolt középső esetleg traumatizált legkisebb gyerek? Mit mutatnak a statisztikák a születési sorrendről és a gyermek tulajdonságairól, habitusáról.

10 illemszabály, amit a gyereknek is tudnia kell

Mire tanítsuk a gyermekünket kiskorától kezdve, mely illemszabályokat illik tudnia? Természetesen a legjobb tanítás, ha a gyerek látja tőlünk a helyes viselkedést, hiszen öntudatlanul leutánoz minket.