Menü

Korhoz köthető ortopéd betegségek II.

  • Dátum: 2013.05.23., 10:22

Sorozatunkban a növekvő gyermekeknél előforduló ortopéd betegségekről és gyógymódjaikról, felismerhetőségükről beszélgetünk szakemberrel.

 A praxisomban volt olyan eset, amikor az édesanya azzal hozta hozzám a 7 hónapos babáját, hogy a gyerek egy ideje nem mozgatja a jobb lábát-magyarázza Dr. Lengyel Zsuzsanna- Gondosan végig vizsgáltam, ultrahanggal is megnéztem, de az égvilágon semmilyen okot nem találtam arra, hogy a bab ne mozogjon rendesen – meséli izgatottan a történetet.

Végül készítettünk egy röntgenfelvételt, amely kimutatta, hogy a baba combcsontján hosszában egy hajszál vékony repedés, úgynevezett zöldgally törés látható. Ez tipikusan olyan eset – fogalmaz Dr. Lengyel Zsuzsanna – amikor a gyereknek nem fáj semmilyen ízülete, vagyis nem kezd sírni a mozgásra, csak nem végez bizonyos mozdulatokat, amelyek kellemetlenek lennének számára. 

Ilyen lehet például, amikor a már szaladgáló gyerek hirtelen sántítani kezd, hogy kímélje a lábát. Ez azonnali kivizsgálásra ad okot, mert egy apró gyulladástól a komolyabb, feltétlen kezelést igénylő, ám rejtett sérülésig, bármi lehet az oka. Az említett esetben, a 7 hónapos baba gyakorlatilag kíméletesen mozgatva, magától gyógyult, mert az ilyen fiatal szervezet megoldja ezeket a sérüléseket, még csak azt sem kell kutatnunk, mi okozhatta. Hiszen a leggondosabb szülő sem figyeli minden másodpercben a gyermekét. Lehetett egy kis elcsúszás a járókában, vagy beakadhatott a lába játék közben a kiságy rácsába.

A lényeg, hogy az anyuka fontosnak tartotta, hogy utána járjon a dolognak – mondja határozottan – mert sokszor nem maga a sérülés, hanem a nem megfelelő kezelés vagy a kezelés hiánya járhat hosszú távú következményekkel.

Sorozatunk előző része:
Korhoz köthető ortopéd betegségek I.

Fotó:
sxc.hu

Pollenallergia gyerekkorban: asztmát is okozhat

A gyermekeket érintő, gyermekkorban jellemző allergiás betegségek között vannak olyanok, amik csak kiskorban jelentkeznek, míg mások felnőve is megmaradnak. Hazánkban a gyermekkori allergia előfordulási gyakorisága kb. 6-7%.

Alvás a gyerekkel – együtt vagy külön?

Együtt vagy külön aludjunk? Legyen-e külön szobája a gyereknek? Gyermeket nevelő szülők körében ez az egyik legmegosztóbb kérdés. Két határozottan elkülönülő tábor áll egymással szemben.

Mi az az SZMK és mit takar az OSZSZ?

Általában az első szülői értekezleten október táján kéri fel az osztályfőnök a szülőket, hogy válasszanak maguk közül SZMK azaz Szülői Munkaközösségi tagokat és ugyanezt teszi az ovónő is az ovis szülőin, amikor OSZSZ (Óvodai Szülői Szervezet) tagokat választ.

Mindent a diszprexiáról

A programozott mozgásokban, melyek a csecsemő idegrendszeri érésétől függnek (pl.: kúszás, mászás), általában még nincsenek feltűnő eltérések. Később a kisdedkorban fejlődik a szenzoros érzékelés és integráció (szenzomotorika: az észlelés és a cselekvés egysége). A fejlődési diszpraxia a szenzoros integráció zavarainak egyfajta megnyilvánulása.

Ártalmatlannak tűnő, ám veszélyes dolgok a kiságyban

Lehet, hogy veszélytelennek, ártalmatlannak tűnő játékok és kiegészítők, ám valójában veszélyes dolgok, amiket feltétlen tartsunk távol a kiságytól, mikor a babánkat letesszük aludni.