Menü

Öblítővíz helyett… egy kis házi praktika!

Hányszor előfordult már, gyorsan ki kell mosni valamit, mert szükség lesz rá, az öblítő viszont elfogyott… Itt a megoldás!

Persze legegyszerűbb venni egy másikat, de ha az ember figyelmesen tájékozódik ezeknek a szereknek az összetételéről, akár úgy, hogy kézbe veszi a flakont és elolvassa, vagy úgy, hogy a világhálón utánanéz, olcsóbb megoldáshoz is juthatunk. A legtöbb esetben nagyon egyszerűen és gyorsan elkészíthető, és nem kell mindjárt a boltba rohanni az öblítőért, ha éppen elfogy. Ha ügyesek vagyunk, a töredékéből kihozhatjuk, ha időt szánunk rá és otthon összeállítjuk.

A legtöbb öblítő alma ecettel készül, amely szagtalan, így még a nagyon érzékeny szaglószervvel rendelkezők sem érzékelnek belőle semmit. Aki már kipróbálta étkezési ecettel, azt állítja, hogy úgy is működik, mert annak a szaga sem érezhető.

Összetevők:

1 literes flakon az öblítő elkészítéséhez és tárolásához
1 dl bio almaecet, vagy aki úgy gondolja, s nem érzékeny a szagára 10%-os étkezési ecetet is használhat
9 dl víz
7 csepp narancs illóolaj
6 csepp jázmin illóolaj
2 csepp teafa illóolaj

Elkészítés:

Öntsünk össze egy flakonba egy deciliter almaecetet és töltsük fel a vízzel. Cseppentsünk bele illóolajokat és jó alaposan rázzuk össze. Természetesen az illóolajok közül ezek a fajták kihagyhatóak, vagy akár változtathatóak mindenki saját ízlésének megfelelően. Aki esetleg allergiás ezekre akkor vagy csak minimális mennyiséget alkalmazzon, vagy egyáltalán ne is használjon illóolajat. Fontos összetevő lehet a teafa olaja, mert gomba és baktériumölő hatású, mely a zoknik mosásakor lehet szerepe. Jól alkalmazható a levendulaolaj, mely nyugtató jellegű (pl. ágyneműk mosása), valamint az ánizs olaj, amely a háziállatot tartóknál (kutya, macska) bolhákat és kullancsokat tartja távol. Ha nagyobb kiszerelést szeretnénk készíteni, ahhoz is csak az összetevők arányát kell betartani, vagyis 4,5 deci liter vízhez, fél deci ecettel is összekeverhetjük.

Fotó:
pixabay.com

Álvilág vagy hasznos virtuális tér?

Egy felmérés szerint az emberek manapság attól félnek legjobban, hogy megszakad a kapcsolódásuk a külvilággal, hogy nem tudnak a megszokott módon kommunikálni. Hogy leáll az internetkapcsolat, hogy meghatározatlan időre megszűnik számukra a virtuális közeg. Vajon függőséget okozó álvilág, vagy hasznos virtuális tér a közösségi oldalak felülete?

A haj egészsége

A hajunk, körmünk és bőrünk nagyszerű előrejelzők az egészségünk szempontjából, hiszen ha valami nincs rendben a szervezetünkben, azt nagyon sokszor először rajtuk tapasztaljuk. Töredezik a körmünk, megváltozik a bőrünk tapintása, hullik a hajunk, vagy épp feldúsul. Most arról lesz szó, milyen jelzéseket küld nekünk a testünk a hajunkon keresztül, és hogyan őrizhetjük meg annak egészségét.

Mi köze a káromkodásnak az egészséghez?

Nem is gondolnánk, hogy mi mindennek van hatása az egészségünkre. Már tudjuk, hogy a stressztől kihullhat a hajunk, alvászavaraink lehetnek, a veszekedés akkora lelki megterhelést jelenthet, hogy fizikai tüneteket is produkálhatunk, de a káromkodás, mint az egészségünkkel kapcsolatos tényező, ritkán jut eszünkbe.

Amikor már elviselhetetlen a kánikula

A kánikula sokunknak megkeseríti az életét, tudom, hogy a többség szereti a nyarat, viszont az ember nem lehet nonstop vízparton, bizony jól jönnek trükkök a mindennapi életben a forróság elviseléséhez.

Amikor hiába kérlek, hogy ne a napon focizz

A szervezet meleg érzése 30-35 foknál jelentkezik. A napszúrást tartós, hosszabb ideig történő, tűző napon tartózkodás váltja ki, s ha hosszabb ideig éri fokozott hősugárzás a fejet, hőguta alakul ki. Hogyan előzhető meg, illetve, ha megtörtént, hogyan kezelhető a napszúrás?