Menü

Öblítővíz helyett… egy kis házi praktika!

Hányszor előfordult már, gyorsan ki kell mosni valamit, mert szükség lesz rá, az öblítő viszont elfogyott… Itt a megoldás!

Persze legegyszerűbb venni egy másikat, de ha az ember figyelmesen tájékozódik ezeknek a szereknek az összetételéről, akár úgy, hogy kézbe veszi a flakont és elolvassa, vagy úgy, hogy a világhálón utánanéz, olcsóbb megoldáshoz is juthatunk. A legtöbb esetben nagyon egyszerűen és gyorsan elkészíthető, és nem kell mindjárt a boltba rohanni az öblítőért, ha éppen elfogy. Ha ügyesek vagyunk, a töredékéből kihozhatjuk, ha időt szánunk rá és otthon összeállítjuk.

A legtöbb öblítő alma ecettel készül, amely szagtalan, így még a nagyon érzékeny szaglószervvel rendelkezők sem érzékelnek belőle semmit. Aki már kipróbálta étkezési ecettel, azt állítja, hogy úgy is működik, mert annak a szaga sem érezhető.

Összetevők:

1 literes flakon az öblítő elkészítéséhez és tárolásához
1 dl bio almaecet, vagy aki úgy gondolja, s nem érzékeny a szagára 10%-os étkezési ecetet is használhat
9 dl víz
7 csepp narancs illóolaj
6 csepp jázmin illóolaj
2 csepp teafa illóolaj

Elkészítés:

Öntsünk össze egy flakonba egy deciliter almaecetet és töltsük fel a vízzel. Cseppentsünk bele illóolajokat és jó alaposan rázzuk össze. Természetesen az illóolajok közül ezek a fajták kihagyhatóak, vagy akár változtathatóak mindenki saját ízlésének megfelelően. Aki esetleg allergiás ezekre akkor vagy csak minimális mennyiséget alkalmazzon, vagy egyáltalán ne is használjon illóolajat. Fontos összetevő lehet a teafa olaja, mert gomba és baktériumölő hatású, mely a zoknik mosásakor lehet szerepe. Jól alkalmazható a levendulaolaj, mely nyugtató jellegű (pl. ágyneműk mosása), valamint az ánizs olaj, amely a háziállatot tartóknál (kutya, macska) bolhákat és kullancsokat tartja távol. Ha nagyobb kiszerelést szeretnénk készíteni, ahhoz is csak az összetevők arányát kell betartani, vagyis 4,5 deci liter vízhez, fél deci ecettel is összekeverhetjük.

Fotó:
pixabay.com

Tudnivalók a telített és a telítetlen zsírokról

Az ember által felhasznált zsírok alkotóelemei a hosszú szénláncú zsírsavak és a glicerin. A köztük lévő különbségek alapja a szénlánc alakja és hossza, valamint a szénatomokhoz köthető hidrogénatomok száma. Az egészségtudatos táplálkozásnál fontos tudni mennyit vigyünk be ezekből a szervezetünkbe.

A bemelegítés elengedhetetlen fontossága

Miért kell bemelegíteni edzés előtt? Hogyan kell ezt végezni? Mit veszítesz, ha kihagyod? Remélem ez a cikk segítséget fog nyújtani abban, hogy ne ész nélkül kezdj neki az edzésnek.

Az edzés utáni étkezés szabályai

Sokakban felmerül a kérdés edzés után, hogy vajon mit, mikor és mennyit szabad enni? Mindenképpen próbálj ki több lehetőséget, idővel úgyis meglátod melyik az, ami számodra a legjobb, leghasznosabb. Íme, néhány ehhez kapcsolódó praktika, melyeket érdemes a jövőben elsajátítanod a fejlődésed érdekében.

Nátha kezelése gyorsan

Tél van, és a változékony időjárás ellenére többnyire hideget tapasztalhatunk a napi sétáink során. Amivel semmi gond nincs, egészen addig, míg meg nem jelenik az ismerős vörös folt az arcunkon, amit az orr folyás okoz, és el nem kezd rázni a hideg a fűtött szobában is. A téli náthán mindenki szeretne minél hamarabb túlesni. Mutatunk pár örök érvényű tippet.

Memóriajavító táplálékaink nyomában

Ha csak vizsgákra készülsz, vagy csupán hosszan meg szeretnéd őrizni szellemi fittségedet, érdemes a táplálkozásodra is odafigyelned. A következőkben különböző tippeket, praktikákat olvashatsz, amelyek segítségével fejlesztheted memóriádat.