Menü

Öblítővíz helyett… egy kis házi praktika!

Hányszor előfordult már, gyorsan ki kell mosni valamit, mert szükség lesz rá, az öblítő viszont elfogyott… Itt a megoldás!

Persze legegyszerűbb venni egy másikat, de ha az ember figyelmesen tájékozódik ezeknek a szereknek az összetételéről, akár úgy, hogy kézbe veszi a flakont és elolvassa, vagy úgy, hogy a világhálón utánanéz, olcsóbb megoldáshoz is juthatunk. A legtöbb esetben nagyon egyszerűen és gyorsan elkészíthető, és nem kell mindjárt a boltba rohanni az öblítőért, ha éppen elfogy. Ha ügyesek vagyunk, a töredékéből kihozhatjuk, ha időt szánunk rá és otthon összeállítjuk.

A legtöbb öblítő alma ecettel készül, amely szagtalan, így még a nagyon érzékeny szaglószervvel rendelkezők sem érzékelnek belőle semmit. Aki már kipróbálta étkezési ecettel, azt állítja, hogy úgy is működik, mert annak a szaga sem érezhető.

Összetevők:

1 literes flakon az öblítő elkészítéséhez és tárolásához
1 dl bio almaecet, vagy aki úgy gondolja, s nem érzékeny a szagára 10%-os étkezési ecetet is használhat
9 dl víz
7 csepp narancs illóolaj
6 csepp jázmin illóolaj
2 csepp teafa illóolaj

Elkészítés:

Öntsünk össze egy flakonba egy deciliter almaecetet és töltsük fel a vízzel. Cseppentsünk bele illóolajokat és jó alaposan rázzuk össze. Természetesen az illóolajok közül ezek a fajták kihagyhatóak, vagy akár változtathatóak mindenki saját ízlésének megfelelően. Aki esetleg allergiás ezekre akkor vagy csak minimális mennyiséget alkalmazzon, vagy egyáltalán ne is használjon illóolajat. Fontos összetevő lehet a teafa olaja, mert gomba és baktériumölő hatású, mely a zoknik mosásakor lehet szerepe. Jól alkalmazható a levendulaolaj, mely nyugtató jellegű (pl. ágyneműk mosása), valamint az ánizs olaj, amely a háziállatot tartóknál (kutya, macska) bolhákat és kullancsokat tartja távol. Ha nagyobb kiszerelést szeretnénk készíteni, ahhoz is csak az összetevők arányát kell betartani, vagyis 4,5 deci liter vízhez, fél deci ecettel is összekeverhetjük.

Fotó:
pixabay.com

Hagyd magad aludni!

Abban a rohanó világban, amiben élünk, nem az alvás szerepel az első helyen a fontossági sorrendben. Pedig az alvás, a pihenés alapvető dolog, létszükséglet, az egészséges életünk alapja és egy fontos hormon termelődésének az ideje. Jó hír azonban, hogy megfelelő táplálkozással ezen is segíthetünk!

Kismamából egyből bombanő. De miért is?

Szülés után a legtöbb nő nagy félelme, hogy nem tudja majd visszanyerni a teherbeesés előtti súlyát, ami érthető, de semmiképp sem szabad azonnal kemény edzésekbe és szigorú diétába kezdeni. Vajon tényleg az az elvárás, hogy szupermodellként nézzen ki egy frissen szült anyuka?

Energiaital a gyerekek kezébe nem való?

A tinik nagy része gyakran iszik energiaitalt, és sajnos a termékek marketingkampánya is egyre jobban a fogyasztásukra buzdít. Azzal pedig, hogy milyen következményei lehetnek ennek hosszú távon csak kevesen foglalkoznak.

Gondoljunk a szemünk védelmére

Ha nem fáj semmink akkor gyakran hajlamosak vagyunk kihagyni a szűrővizsgálatokat, és csak akkor fordulunk orvoshoz, hogy ha már baj van. Így van ez a szemünkkel is, pedig apró odafigyeléssel számtalan kellemetlenségtől megóvhatnánk magunkat.

Egészséges tejdesszertek?

Megdöbbentő dolgot derítettek ki a bolti joghurtokról a minap a britek, főleg a gyerekeknek szánt joghurtok óriási cukortartalma került terítékre. Azt hiszem nem kell messze mennünk, itthon is tanulságos körülnézni a boltok polcain. Vajon mennyire egészségesek ezek a nyalánkságok és mivel helyettesíthetjük őket?