Menü

Öblítővíz helyett… egy kis házi praktika!

Hányszor előfordult már, gyorsan ki kell mosni valamit, mert szükség lesz rá, az öblítő viszont elfogyott… Itt a megoldás!

Persze legegyszerűbb venni egy másikat, de ha az ember figyelmesen tájékozódik ezeknek a szereknek az összetételéről, akár úgy, hogy kézbe veszi a flakont és elolvassa, vagy úgy, hogy a világhálón utánanéz, olcsóbb megoldáshoz is juthatunk. A legtöbb esetben nagyon egyszerűen és gyorsan elkészíthető, és nem kell mindjárt a boltba rohanni az öblítőért, ha éppen elfogy. Ha ügyesek vagyunk, a töredékéből kihozhatjuk, ha időt szánunk rá és otthon összeállítjuk.

A legtöbb öblítő alma ecettel készül, amely szagtalan, így még a nagyon érzékeny szaglószervvel rendelkezők sem érzékelnek belőle semmit. Aki már kipróbálta étkezési ecettel, azt állítja, hogy úgy is működik, mert annak a szaga sem érezhető.

Összetevők:

1 literes flakon az öblítő elkészítéséhez és tárolásához
1 dl bio almaecet, vagy aki úgy gondolja, s nem érzékeny a szagára 10%-os étkezési ecetet is használhat
9 dl víz
7 csepp narancs illóolaj
6 csepp jázmin illóolaj
2 csepp teafa illóolaj

Elkészítés:

Öntsünk össze egy flakonba egy deciliter almaecetet és töltsük fel a vízzel. Cseppentsünk bele illóolajokat és jó alaposan rázzuk össze. Természetesen az illóolajok közül ezek a fajták kihagyhatóak, vagy akár változtathatóak mindenki saját ízlésének megfelelően. Aki esetleg allergiás ezekre akkor vagy csak minimális mennyiséget alkalmazzon, vagy egyáltalán ne is használjon illóolajat. Fontos összetevő lehet a teafa olaja, mert gomba és baktériumölő hatású, mely a zoknik mosásakor lehet szerepe. Jól alkalmazható a levendulaolaj, mely nyugtató jellegű (pl. ágyneműk mosása), valamint az ánizs olaj, amely a háziállatot tartóknál (kutya, macska) bolhákat és kullancsokat tartja távol. Ha nagyobb kiszerelést szeretnénk készíteni, ahhoz is csak az összetevők arányát kell betartani, vagyis 4,5 deci liter vízhez, fél deci ecettel is összekeverhetjük.

Fotó:
pixabay.com

Spirulina alga – a legújabb „csodaszer”

Az algák rengeteg területen lehetnek hasznosak, felhasználjuk őket a biotechnológiában, energianyerés céljából, de még a gyógyászatban is.

Ez zsír!

A zsír a barátunk. Hallani gyakran. Mondjuk én azért ezt így soha nem jelenteném ki, de tény, hogy bizonyos zsírsavak nagyon jótékony hatásúak számunkra, míg más zsírok igencsak kerülendők! Most akkor, hogy is van ez?

Az öregedés – 3. rész

Legtöbbünk talán legnagyobb félelme az öregedés. Kinek a szépség elmúlása, kinek a halál közeledése miatt, de egy biztos, senki sem szeretne megöregedni.

3 bevált házi megoldás napallergiára

A nyári napsugarak megérkezésének sajnos nem mindenki tud egyformán örülni. Az aki napallergiától szenved, és a meleg megérkezésével azonnal pöttyök jelennek meg a bőrén is, biztos, hogy kicsit kevésbé várta a jó időt. Szerencsére vannak olyan módszerek, amikkel a napallergia tünetei enyhíthetőek, így a napallergiások is élvezhetik a nyarat.

3 ok, amiért vállfájdalom alakulhat ki

A vállfájdalom jelentkezhet hirtelen, vagy kialakulhat fokozatosan, egyre erősödve az évek során is. A kezelésében mindenképpen kulcsfontosságú, hogy feltárd, mi okozza a panaszokat, mert csakis így szüntethető meg tartósan a váll fájdalma.