Menü

A két legjobb tea nők számára: palástű és cickafark

A rendszertelen menstruáció, az alhasi görcsök, és egyéb kellemetlen panaszok számtalan nő életét keseríthetik meg. Ha ezekkel a problémáinkkal rögtön orvoshoz fordulunk, nagy valószínűséggel hormonális gyógyszeres kezelést kapunk. „1-1 doboz gyógyszer, és megszűnik a probléma” – mondják a szakemberek. De mi van, ha nem szedhetünk ilyesmit, vagy szimplán csak nem akarjuk hormonokkal terhelni szervezetünket?

Ilyenkor remek alternatíva lehet a gyógyteák fogyasztása. Kifejezetten a leggyakoribb női bajokra nagyon jó a palástfű illetve a cickafark tea, akár együtt, akár külön- külön.

A palástfű tea

- Menstruáció rendszertelensége esetén fogyasszuk kúraszerűen, naponta 1-2 csészével. Beállítja a ciklust, szabályozza azt.

- Enyhíti a görcsöket, alhasi fájdalmakat.

- Ha babát szeretnénk, akkor is ihatjuk. Erősíti a méhet, javítja a termékenységet. A ciklus 1. felében a peteérést, a 2.-ban a beágyazódást segíti.

- Terhesség alatt történő fogyasztása csökkenti a vetélés, koraszülés kockázatát.

- Mérsékli a PMS tüneteket: mellfeszülés, hasfájás stb.

- Javítja a méh vérellátását, megszünteti a kismedencei gyulladásokat.

- Egyéb nőgyógyászati problémák esetén is hatásos pl. a méhnyak gyulladásakor.

- Ezeken kívül nagyon jó még gyomor-és bélhurut esetén, hasmenésre, emésztési panaszokra, javítja a vénás keringési elégtelenséget, vízhajtó, szíverősítő hatású.

- Külsőleg alkalmazva ülőfürdőként használható, illetve összehúzó hatása miatt foghúzás után, fogínygyulladáskor szájöblögetésre is alkalmas.

Tipp: Szálas verziót használjunk, leforrázás után 10-15 percig állni hagyjuk, majd leszűrjük.

Keverhetjük dióval, kakukkfűvel, pásztortáskával, cickafark teával.

Maximum napi 2x lehet fogyasztani, ennél nagyobb mértékben károsíthatja a májat!

 A cickafark(fű) tea

- Hatását tekintve sokban hasonlít a palástfűhöz. Leginkább görcsoldóként tartják számon, de ugyanúgy pozitívan hat a rendszertelenségre.

- Elősegíti a tüszőérést, szabályozza a ciklust.

- Enyhíti mind a menstruációs, mind az egyéb hasi fájdalmakat, görcsöket – epegörcs, gyomorgörcs esetén is kifejezetten ajánlott.

- Nőgyógyászati problémákra, gyulladásokra szintén hatásos.

- Nyugtató hatású, segíthet az elalvásban.

- Klimax idején mérsékli a kellemetlen tüneteket.

- Vértisztító, vérképző hatású.

- Gyakran alkalmazzák hólyaghurut, felfázás idején. Ilyenkor napi 2 tea javasolt, és ezzel egyidejűleg ülőfürdőt is készítsünk a növényből!

- A legújabb kutatások szerint rendszeres fogyasztása diabétesz- és tumorellenes hatású.

Tipp: 
Aki szereti a természetes megoldásokat, mindenképpen tegyen velük egy próbát! Legkönnyebben gyógynövényboltokban juthatunk hozzájuk (főleg a palástfűhöz), de egyes drogériák polcain is megtalálhatóak. Sokkal kevesebb mellékhatással, és nem mellesleg jóval kedvezőbb áron segíthetnek problémáinkon, mint a gyógyszerek. Ízük sem kellemetlen, szükség esetén mézzel édesíthető. A gyógyteákat langyosan a legjobb fogyasztani! Akár magunkkal is vihetjük, és napközben is kortyolgathatjuk.

Forrás:
Bors Tímea, www.eharmonia.hu

Fotó:
pixabay.com

Longevity, holisztikus szemlélet, egészségtudatosság

A tudatos fogyasztók, életmódváltók egyre nagyobb hangsúlyt fektetnek az egészségtudatos életmódra a hosszú teljes élet, azaz a longevity elérése érdekében, melynek jelenleg az egyik fő kihívása az egészséges étrend kialakítása.

Mikor nem mosunk helyesen fogat?

Egy szép fogsor nagyon vonzó tulajdonság, ám egészségünk szempontjából sem mindegy, hogy milyen állapotban vannak a fogaink. Ha egészségesek a fogaink, számos problémától megóvhatjuk magunkat. Ehhez viszont elengedhetetlen, hogy lehetőleg törekedjünk a helyes fogtisztításra, fogápolásra.

A stressz kevésbé ismert tünetei

Ki ne ismerné azokat a feszült helyzeteket, amikor mindenféle bajunk van?! Gyomorgörcs, hasmenés, fejfájás, az ember megőrjíti a stresszes élet. Ám vannak tünetek, amikről sokszor nem is gondolnánk, hogy a stressz okozza.

Vízkúra, a japánok ezt is mesterfokon űzik

Rengeteg egészséges módszert leshetünk el a japánoktól, mindezt az életmódjuk, étkezésük, nézeteik és kultúrájuk teszi lehetővé. A víz fogyasztása alapfeltétele létünknek, a japánok viszont ezt is tökélyre fejlesztették.

Érdekességek a hajunkról

A hajunk sok mindent elárul rólunk, a személyiségünkről, hangulatunkról, egészségi állapotunkról, stílusunkról, a megjelenésünk fontos és látványos része, jöjjön most néhány izgalmas dolog a hajról, amit eddig talán nem is hallottunk még.