Menü

Főállású Angyalok, a jövő tanítói, tudásszervezői

  • Dátum: 2013.10.07., 10:31

A hagyományos, fenntartható életmód népszerűsítése, a jelnyelv széles körű megismertetése, és a mélyszegénységben élő gyermekek tanulásának támogatása a 2013/14 év Főállású Angyalainak missziója. A három idei Angyalt – Lipcseiné Takács Nórát, Weisz Fannit és Lencse Mátét – 120 pályázó közül, mintegy 20 ezer Facebook szavazat alapján, állásinterjúk során választotta ki a Vodafone Magyarország Alapítvány kuratóriuma és a külső szakértőkből álló szakmai zsűri. 

Magyarországon az iskoláskorú gyermekek közel egynegyede küzd teljesítményzavarral. Különféle eredetű problémáikra a hagyományos oktatási rendszer nem, vagy csak korlátozottan képes megoldást nyújtani. Egyre nagyobb tehát a társadalmi igény arra a komoly tudásra, azon újításokra – beleértve a mobiltechnológiai újításokat is - amelyekkel a civil szervezetek támogathatják, kiegészíthetik a gyermekek nevelését. Idén 3 olyan programot támogat a Vodafone Magyarország Alapítvány, amelyek közös célja, hogy tágítsák az iskolai kereteket és színesítsék az oktatást, jelentős lépést téve az esélyegyenlőség megteremtése felé.

„A gyermekben eredendően él a tanulás iránti vágy. Az oktatás, nevelés szerepe pusztán annyi, hogy segítse őt a tudás felé vezető úton. A hagyományos iskolai oktatás azonban nem mindig képes megfelelni ezen elvárásnak. Az egyik gyermeket agyonnyomják a szabványosított elvárások, a másikat fizikai akadályok - távolság, szegénység, fogyatékosság – választják el a modern tudástól. A jövő tanítójának nagy feladata a tanulásszervezés: a kultúra digitális eszközeinek felhasználása, a sok különféle képességterület bevonása és fejlesztése, illetve a tanulás több szintjének és formájának biztosítása. Mindezek együttesen könnyítik meg a gyermekek számára az iskolai készségek elsajátítását, s nyitják meg az esélyegyenlőség felé vezető utat. – mondta el az Angyalok bemutatkozó sajtótájékoztatóján Dr. habil Gyarmathy Éva klinikai és nevelés-lélektani szakpszichológus, a Magyar Tudományos Akadémia Pszichológiai Kutatóintézetének tudományos főmunkatársa.

Lipcseiné Takács Nóra szociológus, agrármérnök-tanár „Falusi Porta Tanoda - az étel iskolája, mert ételed az életed” című pályázatával Főállású Angyalként a Magyar Műhely Alapítvány munkáját segíti majd. Programjának célja, hogy minél szélesebb körben népszerűsítse az egészséges, tudatos táplálkozást, a hagyományos, fenntartható gazdálkodási módokat. A Győr-Moson-Sopron megyei Écs községben található Falusi Porta Tanodában a gyermekek a falusi emberek mindennapjainak részeseiként megízlelhetik, megszerethetik a tartósítószerektől és adalékanyagoktól mentes ételeket. A különféle interaktív bemutatókon keresztül nem csupán a mezőgazdaságon és állattenyésztésen alapuló hagyományos gazdálkodó életmóddal ismerkedhetnek meg, de az ökológiai összefüggések is értelmet nyernek számukra. A követező egy év legfőbb feladata a módszertan kidolgozása. Nóra célja ugyanis, hogy a Falusi Porta Tanoda program a közeljövőben a hagyományos iskolai oktatás keretén belül is helyet kapva országszerte egyre több iskola tantervében szerepeljen.

Weisz Fanni a Vodafone Magyarország Alapítvány Főállású Angyalaként a Hallatlan Alapítvány munkáját segíti majd. Programjának fő célja a jelnyelv népszerűsítése, az egyenlő esélyek megteremtése a siketek számára. Magyarországon a becslések szerint 60 ezer siket és 300 ezer nagyothalló él. Bár a nyelvi kulturális kisebbségnek számító siketek természetes anyanyelvét, a jelnyelvet hazánkban 2009 óta önálló nyelvként ismerik el, a speciális iskolák egyelőre nem, vagy csak korlátozottan biztosítják a jelnyelven történő tanulás lehetőségét. A siket gyermekek 93 százaléka halló családban születik, és sajnos sok esetben sem ők, sem családjuk nem sajátítja el a jelnyelvet, így nem csupán a családon belüli kommunikáció válik nehézkessé, de a gyermekek egészséges személyiségfejlődése sem lehet zavartalan. Fanni álma, hogy egy siket gyermek megszületése ne tragédiát, hanem örömöt jelentsen a szülők számára. Angyal-évének legfőbb célja az, hogy minden siketen született gyermek és családja számára biztosítottá váljék a jelnyelv elsajátításának lehetősége.

Lencse Máté „Önkéntesek a minőségi integrációért” című pályázatával nyerte el a Főállású Angyal címet. Magyarországon a 17 év alatti gyermekek 26%-a él mélyszegénységben. Az ELTE PPK oktatója és doktorandusz hallgatója koordinátorként segíti majd az Igazgyöngy Alapítvány Toldon folytatott munkáját, amelynek fő célja a berettyóújfalui kistérségben mélyszegénységben élő gyermekek és családjaik esélyegyenlőségének megteremtése. A Vodafone Főállású Angyalaként Máté a következő egy évben egy olyan, önkéntesek bevonásán alapuló online tanulástámogató, kompetenciafejlesztő módszert kíván kidolgozni Toldon, amely a későbbiekben más régiókban is könnyedén adaptálható lesz. A modellben az egyéni online tanulástámogatás mellett a csoportos kompetenciafejlesztés – drámajátékok, sportjátékok, társasjátékok, kézműves foglalkozások – is komoly szerepet kap.

A 2013/14-es év Főállású Angyalai szeptemberben kezdték meg munkájukat, s bemutatkozó sajtótájékoztatójukon ünnepélyesen is átvették a stafétát az előző esztendő Angyalaitól, Sütő Zsanettől, Sándor Enikőtől és Kravalik Brigittától. 

Tudjon meg többet a Vodafone Magyarország Alapítvány programjairól, azok fejleményeiről és a kapcsolódó eseményekről a Társadalmi Felelősségvállalás oldalon és/vagy a Facebookon!

Forrás, fotó:
vodafone.hu

Mi az az SZMK és mit takar az OSZSZ?

Általában az első szülői értekezleten október táján kéri fel az osztályfőnök a szülőket, hogy válasszanak maguk közül SZMK azaz Szülői Munkaközösségi tagokat és ugyanezt teszi az ovónő is az ovis szülőin, amikor OSZSZ (Óvodai Szülői Szervezet) tagokat választ.

Vízkúra, a japánok ezt is mesterfokon űzik

Rengeteg egészséges módszert leshetünk el a japánoktól, mindezt az életmódjuk, étkezésük, nézeteik és kultúrájuk teszi lehetővé. A víz fogyasztása alapfeltétele létünknek, a japánok viszont ezt is tökélyre fejlesztették.

Koszos hatású farmer és cipő egy vagyonért?

A minap olvastam, hogy Jennifer Lopez egy piszkos, de elképesztően drága farmerban járta New York utcáit. A művésznőről tudjuk, hogy szereti kipróbálni és megmutatni az újabbnál újabb stílusirányzatokat, ám ezúttal lehet, hogy kicsit túllőtt a célon? Egy koszos farmerban járta New York utcáit, amelynek ára megdöbbentő.

A majális története, jelentése

A tavasz egyik legkedveltebb ünnepe a majális, de sokan nincsenek tisztában azzal, hogy honnan is ered ez a szokás, illetve hogy mit jelent a szó. Ebben a cikkben bemutatom az ünnepet, így megtudhatjátok, hogy mit ünneplünk ezen a napon, illetve azt, hogy mikor van, valamint, hogy hogyan forrt egybe a munka ünnepével.

Az olvasás jótékony hatásai, mentalizáció

Kutatások egész sora támasztja alá, hogy fizikailag és lelkileg is egészségesebbek leszünk az olvasástól. Köztudottan bölcsebbé válhatunk, okosabbá, empatikusabbá, de fontos megjegyezni, hogy ezek a pozitív hatások akkor figyelhetők meg, ha klasszikusan könyvet tartunk a kezünkben és úgy olvasunk, nem pedig a neten görgetünk, chatet olvasunk, közösségi oldalakat csekkolunk.