A kelták szent növénye
- Dátum: 2013.10.08., 11:04
- kelta kultúrkör, közönséges mogyoró, magas réz tartalom, mogyoró jótékony hatásai, telítetlen zsírsav
A kelta kultúrkörben a mogyoró a bölcsesség, az édes tudás, a művészetek és tudományok szimbóluma. Ha megismerjük e csonthéjas növény jótékony hatásait, akkor láthatjuk, a kelták nem véletlenül tisztelték és kedvelték, valóban üdítően befolyásolja szervezetünk működését.
A közönséges mogyoró ugyan őshonos a Kárpát-medencében, ám egyre ritkábban találkozunk vele. Ellenben Olaszországban, Törökországban, Franciaországban, Spanyolországban, vagy Görögországban, hatalmas ültetvényeken termesztik. Sőt Indiában, Kínában és az Egyesült Államokban is nagy területeken foglalkoznak vele, ezek az országok az egész világot ellátják vele.
A mogyoró nagyon finom csonthéjas gyümölcs, igen magas rosttartalma miatt a szakemberek azt javasolják, alaposan rágjuk meg és mindig igyunk rá vizet, vagy valamilyen puhább gyümölccsel együtt fogyasszuk. A sok rost egyébként serkenti a bélműködést, főleg székrekedéskor ajánlatos rendszeresen fogyasztani.
A mogyoróban rengeteg a vitamin, ezért a késő őszi, téli, illetve kora tavaszi időszakban, amikor fogytán vagyunk a friss gyümölcsöknek, zöldségeknek, érdemes az átlagosnál többet enni belőle. A benne található B1 és B2 vitaminok az idegrendszer, az agy működését segítik, a C, E-vitaminok pedig remek antioxidánsok, gyakorlatilag a szervezet minden részére jó hatással vannak. Ezeken kívül sok káliumot, kálciumot, cinket és magnéziumot is tartalmaz. Kiemelkedő a réz tartalma, ami a növekedéshez, fejlődéshez elengedhetetlen nyomelem. A réz fontos szerepet tölt be a vas szállításában, a vörös és fehér vérsejtek helyes működésében, a szívizomzat működésében, befolyásolja a csontok szilárdságát.
Napi egy marék mogyoróval sokat tehetünk az ellen, hogy elkerüljön bennünket a különböző szív- és érrendszeri megbetegedés, a magas vérnyomás és koleszterin. Kitűnő vértisztító, magas protein tartalma miatt pedig a fogyókúrázók is bátran fogyaszthatják. Cukorbetegeknek sem kell félni tőle.
Nem szóltunk még arról, hogy a mogyoróban igen magas a telítetlen zsírsav aránya. Ez akár a rák kialakulásának kockázatát is csökkenti.
A mogyorónak nemcsak a termését, hanem a leveleit és a kérgét is felhasználják, gyógynövényként. A belőle készült főzet erős izzasztó, vizelethajtó, jó még a bélhurutra is. Ülőfürdőt is vehetünk mogyoró forrázattal megspékelve, amely főleg az aranyeres bántalmak ellen segíthet.
A mogyoróból kivont olaj rendkívül egészséges, jobbára a kozmetika és festőipar fedezte fel magának. A mogyoróbokor vesszőjéből sokfelé készítenek hosszú életű horgászbotot
Fotó:
pixabay.com
Miért érint egyre több fiatalt a frontérzékenység?

A klímaváltozás hatásai egyre több területen érezhetők, és az időjárási frontokhoz kapcsolódó panaszok – amelyek korábban főként az idősebb generációkat érintették – egyre gyakrabban jelennek meg már fiatalabb korban is. Melyek ezek a tényezők, és milyen panaszokat okozhatnak?
Fogászati kisokos

Fontos tisztáznunk, hogy a fog ápolásának a célja, hogy megvédjük fogainkat a különböző betegségektől, emellett szép és ápolt fogaink legyenek. Amit otthon tehetünk ennek érdekében az a megfelelően végzett, rendszeres fogmosás, szájvízhasználat, fogorvosi kontrollvizsgálat.
Fehérjehiány, te felismered?

Mindenhonnan azt halljuk, hogy mennyire fontos a fehérje a szervezetünk számára, de sokan nem is tudják, hogy mi az, vagy, hogy milyen tünetekkel jár a hiánya.
Az ülés új dohányzás? Az ülőmunka rejtett veszélyei és a megoldások

A modern életmód – amelyet laptopok, e-mailek és véget nem érő Zoom-hívások, értekezletek bűvöletében élünk lassan, de biztosan átalakítja testünket és ezáltal az egészségünket is. Nem épp a legjobb irányba.
Mit jelent a rövid alvó szindróma?

A rövid alvó szindróma egy lenyűgöző és viszonylag ritka alvászavar, amely olyan személyeket érint, akik az átlagosnál jóval kevesebb éjszakai alvással is optimálisan tudnak működni.