Menü

Köhög a gyerkőc? – nem kell gyógyszer, csillapítsunk hagyományos módszerekkel!

Rengetegszer indul úgy a reggel, hogy gyermekünk szűnni nem akaró köhögéssel kezdi a napot. Láz és torokfájás sincs, így egyszerű módszerekkel elérhetjük ennek megszűntetését.

Egy kisgyerek egy év alatt általában nyolc-tíz alkalommal fázik meg, amivel aztán a csak hetek alatt csillapodó köhögés is megjelenik. Mivel a köhögés célja az, hogy a lerakódott és irritáló nyákdugó felszakadjon, ne köhögéscsillapítóval próbálkozzunk. Ha mindenképp gyógyszertárból akarunk megoldást találni, akkor már hasznosabbak a köptetők, amelyek segítik a nyák felszakadását, de ezek inkább kisgyermekkorban ajánlottak.

Azonban vannak olyan házi praktikák, melyek megoldást jelenthetnek a legtöbb korosztálynak. Nézzük meg melyek lehetnek ezek a lehetőségek!

Az első számú és egyben legnépszerűbb ellenszer a méz, amellyel egyéves kor után csillapíthatjuk gyermekünk köhögését. Hatása a gyógyszerekével vetekszik, a gyerekeknek lefekvés előtt egy-két teáskanállal adagolva a gyógyszerekhez hasonló mértékben mérsékli az éjszakai köhögést, és nyugodt alvást biztosít. Ráadásul a méz baktérium- és vírusölő hatású is, ezért igazán jó megoldás az alkalmazása, persze túlzásokba ne essünk… Elsősorban termelőtől vásároljunk mézet, mert a nyers méz ugyanis jobb tulajdonságokkal rendelkezik, mint a tiszta, bolti minőségű. Minél sűrűbb, sötétebb, annál egészségesebb az a méz, ezek köhögésoldónak is a legjobbak (pohánkaméz), de ilyen hatással bír a kakukkfű- és a hársméz is. A mézet citromos teába keverve is fogyaszthatjuk, a citrom összehúzó hatása is segíti felszakítani a letapadt váladékot. Otthon sűrű szirupot is készíthetünk ezek felhasználásával, ha egy kanál mézbe egy teáskanálnyi citromlevet jól elkeverünk.

A gyógyteák közül a kakukkfű, a bodza hurutoldó hatású, enyhítik a köhögést, segítik a váladék felszakadását. A bodza, tea vagy szörp formájában fogyasztva a megfázás megelőzésére is jó.

Amióta bejött a fűtési szezon, tapasztalhatjuk, hogy fokozódhatnak ezek a tünetek, a száraz levegő irritálhatja a légutakat, szárítja a nyálkahártyát, így erősíti a köhögési ingert. A megelőzésében és a kezelésben fontos a lakás, s főként a gyerekszoba párásítása.  Megoldás lehet a hosszabb fürdés vagy valamilyen játék a párás fürdőszobában. Jó megoldás a párologtatás, a manapság kapható rengeteg illóolaj közül a kakukkfű-, zsálya-, és az eukaliptuszolaj javasolt. Fontos, hogy az ilyen problémával küzdő gyermeknek füstmentes környezetet biztosítsunk, mellőzzük a dohányzást illetve tartsuk távol az ilyen helyektől.

Kisgyermekek esetén érdemes kipróbálni, hogy egy kád vízbe egy teáskannányi (kb. 2-3 liter) kakukkfűteát öntünk. Kis műanyagkád esetén beérhetjük kevesebbel is. A lényeg, hogy ilyenkor a fürdés legalább húsz percen át tartson, mert a szervezet számára hasznos illóolajok a bőrön, a pórusokon keresztül beszívódnak, s így érik el a kívánt hatást, a tünetek enyhítését.

Fotó:
naturprodukt.hu

Apák és gyerekeik sportolhatnak együtt az UNICEF Apák napján

Hazánkban idén először ünnepeli nagyszabású rendezvénnyel az UNICEF Magyarország az apák napját. Június 17-én 10 órától a Marczibányi téri Sportcentrumban apaságról szóló kerekasztal-beszélgetések és dedikálás mellett sportprogramok is várják az érdeklődő családokat..

Anyu esze, apu szeme?

Na de kire ütött ez a gyerek? Anyu esze, apu szeme, a nagyi keze - génjeinknek köszönhetően gyermekeinkben nem csak az édesanya és az édesapa vonásait, de akár a nagyszülők, dédszülők örökségét is felfedezhetjük. A tudomány fejlődésével az előző generációk fizikai és mentális tulajdonságai alapján egyre többet tudhatunk meg születendő babánkról.

5 totális változás, amikor gyereked lesz

Minden nő életében hatalmas változás, amikor anya lesz. Előtte sok klisét hallunk, és ezek közül vannak dolgok, amik tényleg megtörténnek, de vannak, amikről sose gondoltad volna, hogy veled is úgy lesz. De hogyan is néz ki ez a gyakorlatban, a mindennapokban?

Hamarosan vakáció! (avagy Pánikban a szülő)

A várva várt nyári szünet hirtelen nagy változás a gyerekek életében, melyet sokszor nem tudnak jól kezelni. Az első napokban sok szülő szembesül azzal, hogy gyermeke unatkozik, nem tudja lekötni szokatlanul nagy szabadidejét. A nyári szünidő megszervezése bizony nem egyszerű feladat, nézzük milyen lehetőségek vannak lefoglalni unatkozó csemetéinket!

Mit játsszak a gyerekkel?

Ha gyerekre kell vigyáznunk, hajlamosak vagyunk az egyszerű utat választani és leültetni őt a tévé elé, vagy odaadni a telefonunkat, és intézni a saját dolgunkat ahelyett, hogy vele foglalkoznánk. Pedig, sok olyan tevékenység van, amit együtt is végezhetünk a gyerekekkel, a játékokról már nem is beszélve. Mutatok néhány tippet, hogy legközelebb ne kelljen a digitális eszközökhöz nyúlni.