Menü

Köhög a gyerkőc? – nem kell gyógyszer, csillapítsunk hagyományos módszerekkel!

Rengetegszer indul úgy a reggel, hogy gyermekünk szűnni nem akaró köhögéssel kezdi a napot. Láz és torokfájás sincs, így egyszerű módszerekkel elérhetjük ennek megszűntetését.

Egy kisgyerek egy év alatt általában nyolc-tíz alkalommal fázik meg, amivel aztán a csak hetek alatt csillapodó köhögés is megjelenik. Mivel a köhögés célja az, hogy a lerakódott és irritáló nyákdugó felszakadjon, ne köhögéscsillapítóval próbálkozzunk. Ha mindenképp gyógyszertárból akarunk megoldást találni, akkor már hasznosabbak a köptetők, amelyek segítik a nyák felszakadását, de ezek inkább kisgyermekkorban ajánlottak.

Azonban vannak olyan házi praktikák, melyek megoldást jelenthetnek a legtöbb korosztálynak. Nézzük meg melyek lehetnek ezek a lehetőségek!

Az első számú és egyben legnépszerűbb ellenszer a méz, amellyel egyéves kor után csillapíthatjuk gyermekünk köhögését. Hatása a gyógyszerekével vetekszik, a gyerekeknek lefekvés előtt egy-két teáskanállal adagolva a gyógyszerekhez hasonló mértékben mérsékli az éjszakai köhögést, és nyugodt alvást biztosít. Ráadásul a méz baktérium- és vírusölő hatású is, ezért igazán jó megoldás az alkalmazása, persze túlzásokba ne essünk… Elsősorban termelőtől vásároljunk mézet, mert a nyers méz ugyanis jobb tulajdonságokkal rendelkezik, mint a tiszta, bolti minőségű. Minél sűrűbb, sötétebb, annál egészségesebb az a méz, ezek köhögésoldónak is a legjobbak (pohánkaméz), de ilyen hatással bír a kakukkfű- és a hársméz is. A mézet citromos teába keverve is fogyaszthatjuk, a citrom összehúzó hatása is segíti felszakítani a letapadt váladékot. Otthon sűrű szirupot is készíthetünk ezek felhasználásával, ha egy kanál mézbe egy teáskanálnyi citromlevet jól elkeverünk.

A gyógyteák közül a kakukkfű, a bodza hurutoldó hatású, enyhítik a köhögést, segítik a váladék felszakadását. A bodza, tea vagy szörp formájában fogyasztva a megfázás megelőzésére is jó.

Amióta bejött a fűtési szezon, tapasztalhatjuk, hogy fokozódhatnak ezek a tünetek, a száraz levegő irritálhatja a légutakat, szárítja a nyálkahártyát, így erősíti a köhögési ingert. A megelőzésében és a kezelésben fontos a lakás, s főként a gyerekszoba párásítása.  Megoldás lehet a hosszabb fürdés vagy valamilyen játék a párás fürdőszobában. Jó megoldás a párologtatás, a manapság kapható rengeteg illóolaj közül a kakukkfű-, zsálya-, és az eukaliptuszolaj javasolt. Fontos, hogy az ilyen problémával küzdő gyermeknek füstmentes környezetet biztosítsunk, mellőzzük a dohányzást illetve tartsuk távol az ilyen helyektől.

Kisgyermekek esetén érdemes kipróbálni, hogy egy kád vízbe egy teáskannányi (kb. 2-3 liter) kakukkfűteát öntünk. Kis műanyagkád esetén beérhetjük kevesebbel is. A lényeg, hogy ilyenkor a fürdés legalább húsz percen át tartson, mert a szervezet számára hasznos illóolajok a bőrön, a pórusokon keresztül beszívódnak, s így érik el a kívánt hatást, a tünetek enyhítését.

Fotó:
naturprodukt.hu

Télen otthon gyerekekkel

Amikor a téli hóesést a latyakos, esős, szürke és borult utálatos időjárás váltja fel, egész napos esővel, sötéttel, szeles hideggel, akkor bizony bent rekedünk eleven gyermekeinkkel egy lakásban. Vajon mi mindennel köthetjük le figyelmüket a négy fal között?

Nem, nem és nem! avagy a hiszti pozitív hatásai

A hisztizés a gyermekek érzelmi fejlődésének egyik nagyon fontos állomása, sok jótékony hatása van. Gondoltad volna?

5 párkapcsolati tévhit kritikája - egy kismama szemszögéből

Minden friss anyukára komoly feladat vár: új életritmust kell kialakítania a pici babája mellett. Ilyenkor bármely pici problémából nagy lufit tudunk fújni, de az esetek többségében nem olyan megoldhatatlan és végzetes ez a pár probléma, mint amilyennek érezhetjük. Ideális esetben, ebben a kezdeti időszakban kezdődik meg az események folyamatának láncolatából összeálló átalakulás, mikor is újfent közös hangot alakíthatunk ki párunkkal.

Öt hasznos baba-mama applikáció a fittség jegyében – vajon segítenek?

A telefonok ma már szinte hozzánőttek a kezünkhöz. Ha nincs is folyamatosan a markunkban a kis eszköz, de biztosan ott van a közelünkben. Telefonunkat szomorú vagy sem, a világért se hagynánk otthon – főleg nem egy sűrű, programokkal teli napon. Ezen gondolkodtunk éppen, mikor összegyűjtöttünk öt applikációt, ami nagyban segítheti egy friss kismama, vagy egy elfoglalt nagycsaládos édesanya életét, ha épp ideje sincs elmenni bármerre otthonról, de mégis szeretne odafigyelni magára.

Súlyfelesleg várandósság alatt és után

A nők körében a súlyfelesleg témája nem csupán várandósság idején kérdés, hiszen a mindennapjainkban, ha nem is vágunk bele a gyermekvállalásba, akkor is komoly gondot okoz, hogy miként egyensúlyozzuk ki étrendünket, és nem pusztán esztétikai, hanem egészségügyi szempontból is – mit és honnan szerezzünk be? Mihez tartsuk magunkat? Ebben az útvesztőben jól jön néha egy kis segítség.