Menü

Köhög a gyerkőc? – nem kell gyógyszer, csillapítsunk hagyományos módszerekkel!

Rengetegszer indul úgy a reggel, hogy gyermekünk szűnni nem akaró köhögéssel kezdi a napot. Láz és torokfájás sincs, így egyszerű módszerekkel elérhetjük ennek megszűntetését.

Egy kisgyerek egy év alatt általában nyolc-tíz alkalommal fázik meg, amivel aztán a csak hetek alatt csillapodó köhögés is megjelenik. Mivel a köhögés célja az, hogy a lerakódott és irritáló nyákdugó felszakadjon, ne köhögéscsillapítóval próbálkozzunk. Ha mindenképp gyógyszertárból akarunk megoldást találni, akkor már hasznosabbak a köptetők, amelyek segítik a nyák felszakadását, de ezek inkább kisgyermekkorban ajánlottak.

Azonban vannak olyan házi praktikák, melyek megoldást jelenthetnek a legtöbb korosztálynak. Nézzük meg melyek lehetnek ezek a lehetőségek!

Az első számú és egyben legnépszerűbb ellenszer a méz, amellyel egyéves kor után csillapíthatjuk gyermekünk köhögését. Hatása a gyógyszerekével vetekszik, a gyerekeknek lefekvés előtt egy-két teáskanállal adagolva a gyógyszerekhez hasonló mértékben mérsékli az éjszakai köhögést, és nyugodt alvást biztosít. Ráadásul a méz baktérium- és vírusölő hatású is, ezért igazán jó megoldás az alkalmazása, persze túlzásokba ne essünk… Elsősorban termelőtől vásároljunk mézet, mert a nyers méz ugyanis jobb tulajdonságokkal rendelkezik, mint a tiszta, bolti minőségű. Minél sűrűbb, sötétebb, annál egészségesebb az a méz, ezek köhögésoldónak is a legjobbak (pohánkaméz), de ilyen hatással bír a kakukkfű- és a hársméz is. A mézet citromos teába keverve is fogyaszthatjuk, a citrom összehúzó hatása is segíti felszakítani a letapadt váladékot. Otthon sűrű szirupot is készíthetünk ezek felhasználásával, ha egy kanál mézbe egy teáskanálnyi citromlevet jól elkeverünk.

A gyógyteák közül a kakukkfű, a bodza hurutoldó hatású, enyhítik a köhögést, segítik a váladék felszakadását. A bodza, tea vagy szörp formájában fogyasztva a megfázás megelőzésére is jó.

Amióta bejött a fűtési szezon, tapasztalhatjuk, hogy fokozódhatnak ezek a tünetek, a száraz levegő irritálhatja a légutakat, szárítja a nyálkahártyát, így erősíti a köhögési ingert. A megelőzésében és a kezelésben fontos a lakás, s főként a gyerekszoba párásítása.  Megoldás lehet a hosszabb fürdés vagy valamilyen játék a párás fürdőszobában. Jó megoldás a párologtatás, a manapság kapható rengeteg illóolaj közül a kakukkfű-, zsálya-, és az eukaliptuszolaj javasolt. Fontos, hogy az ilyen problémával küzdő gyermeknek füstmentes környezetet biztosítsunk, mellőzzük a dohányzást illetve tartsuk távol az ilyen helyektől.

Kisgyermekek esetén érdemes kipróbálni, hogy egy kád vízbe egy teáskannányi (kb. 2-3 liter) kakukkfűteát öntünk. Kis műanyagkád esetén beérhetjük kevesebbel is. A lényeg, hogy ilyenkor a fürdés legalább húsz percen át tartson, mert a szervezet számára hasznos illóolajok a bőrön, a pórusokon keresztül beszívódnak, s így érik el a kívánt hatást, a tünetek enyhítését.

Fotó:
naturprodukt.hu

Kismamából egyből bombanő. De miért is?

Szülés után a legtöbb nő nagy félelme, hogy nem tudja majd visszanyerni a teherbeesés előtti súlyát, ami érthető, de semmiképp sem szabad azonnal kemény edzésekbe és szigorú diétába kezdeni. Vajon tényleg az az elvárás, hogy szupermodellként nézzen ki egy frissen szült anyuka?

A születési súlyt befolyásoló tényezők

A születendő baba súlyát több tényező is befolyásolja, azonban sokszor meglepő dolgokat olvashatunk. Nézzük, mi mekkorát nyom a latban.

Játékok, amiktől falra mászunk

Már nem tudom hányadik éjjel kutatom félálomban, hogy honnan jön a furcsa búgás, zizegés. Idegtépő keresgélés... Vagy csak álmodtam? Nem. Már kezdtem aggódni, hogy normális vagyok-e, mikor rábukkantam a gyerekek apró vízi játékának zúgására. Nem először.

A szülők rémálma: gyermekkori cukorbetegség

A gyerekeket érintő leggyakoribb anyagcsere-betegség a diabétesz. Az esetek többségében 1-es típusú, inzulinhiányos, mai tudásunk szerint autoimmun eredetű betegségről van szó, amely megfelelő terápiával jól kontrollálható. Szemben a felnőtt – 2-es típusú formával, itt a kezdeti tünetek viharosak, gyorsan romló állapotot hoznak létre. Gyorsan kell lépni!

Anya, melegem van!

Beköszöntött az igazi kánikula. Nehéz sokszor elviselni a hőséget és a magas páratartalmat, de néhány tipp segítségével talán könnyebben átvészelhető ez az időszak!