Menü

Hogyan készüljünk fel a szülésre?

A várandóság 9 hónapja jelentős időszak, mely sok mindenre ad lehetőséget. Legfőbb szerep ennek a különleges időszaknak természetesen a baba fejlődésében, életképessé válásában van, de korántsem ez az egyetlen „funkciója”. Egyrészt ez egy fajta átmeneti rítus is, előkészíti a szülővé válást, a felelősséggel való megküzdés folyamatát, és természetesen lehetőséget biztosít a születésre és a szülésre való felkészülésre is.

A szülésre való felkészülés különböző szinteken történhet, testi és lelki szempontból is egyaránt fontos ráhangolódni erre a különleges történésre. A legtöbb kismama ezt azzal kezdi, hogy mindenféle ismeretanyagot felkutat a témában, igyekszik minden tényt megismerni a szülési folyamattal kapcsolatban.

Az elméleti tudás is adhat egy fajta biztonságérzetet, azt éreztetheti, hogy nem egy ismeretlenbe vág bele a kismama. Ez fontos, de nem elégséges. Egyrészt hiába ismerünk meg mindenféle tényt a szülés folyamatáról, igazán csak akkor érezhetjük át, hogy milyen, amikor mi magunk is átéljük.

De sok mindent tehetünk, és igen is fontos a készülés és a ráhangolódás erre a különleges eseményre. Nagyon hasznos lehet testi folyamataink megismerése, tudatosításai. A szülés folyamatát nagyban megkönnyítheti, ha képesek vagyunk felismerni testünk jelzéseit, és ez alapján együttműködni vele. És erre, valóban lehet és érdemes is készülni különböző módszerek segítségével.

Emellett, vagy ezzel párhuzamosan a várandóság időszaka lehetőséget ad a lelki ráhangolódásra is. A legtöbb szülési komplikáció mögött különböző félelmek húzódnak meg, melyek tudattalanul is megnehezíthetik a testünkkel való együttműködést, és az ösztönös tudás (a szülés velünk született képesség) érvényesülését.

És természetesen ne feledkezzünk meg a babáról sem, akinek szerep és feladat nem könnyebb, ugyanúgy küzdelmes (testi és lelki szempontból is) számára is a szülés folyamata. Ha már születés előtt ki tudunk vele alakítani egy lelki kapcsolatot, akkor fel tudjuk készíteni őt is a megszületésre, ami számára is éppen olyan ijesztő lehet, mint az anyuka számára (hiszen át kell élnie az elszakadást és kilépni az ismeretlenbe). Nemcsak testünkkel, hanem babánkkal való együttműködés is segítheti a szülést, meg kell tanulni bízni önmagunkban, a természetben és a magzatunkkal való kapcsolatunkban. Ez nem könnyű, de a jó hír az, hogy van rá 9 áldott hónapunk.

Fotó:
sxc.hu

Alvás a gyerekkel – együtt vagy külön?

Együtt vagy külön aludjunk? Legyen-e külön szobája a gyereknek? Gyermeket nevelő szülők körében ez az egyik legmegosztóbb kérdés. Két határozottan elkülönülő tábor áll egymással szemben.

Mi az az SZMK és mit takar az OSZSZ?

Általában az első szülői értekezleten október táján kéri fel az osztályfőnök a szülőket, hogy válasszanak maguk közül SZMK azaz Szülői Munkaközösségi tagokat és ugyanezt teszi az ovónő is az ovis szülőin, amikor OSZSZ (Óvodai Szülői Szervezet) tagokat választ.

Mindent a diszprexiáról

A programozott mozgásokban, melyek a csecsemő idegrendszeri érésétől függnek (pl.: kúszás, mászás), általában még nincsenek feltűnő eltérések. Később a kisdedkorban fejlődik a szenzoros érzékelés és integráció (szenzomotorika: az észlelés és a cselekvés egysége). A fejlődési diszpraxia a szenzoros integráció zavarainak egyfajta megnyilvánulása.

Ártalmatlannak tűnő, ám veszélyes dolgok a kiságyban

Lehet, hogy veszélytelennek, ártalmatlannak tűnő játékok és kiegészítők, ám valójában veszélyes dolgok, amiket feltétlen tartsunk távol a kiságytól, mikor a babánkat letesszük aludni.

Tényleg létezik a középső gyerek szindróma?

Okos elsőszülött vagy elhanyagolt középső esetleg traumatizált legkisebb gyerek? Mit mutatnak a statisztikák a születési sorrendről és a gyermek tulajdonságairól, habitusáról.