Menü

Óh, te drága Klementin(a)!

A déli gyümölcsök egyik legfinomabbika, és végre itt a szezonja. Gyerekek, felnőttek kedvence a mandarin.

A mandarint sokan szívesebben fogyasztják, mint a narancsot. Egyrészt, mert könnyebben pucolható, másrészt, mert édesebb, ráadásul a narancs gerezdjeit beborító hártya sokszor rághatatlan problémát okoznak a fogyasztóinak, míg ez a mandarin esetében elenyésző esetben fordul elő.

Ahogy azt az ország Bálint gazdája, dr. Bálint György is elmondta, a déli gyümölcsök, köztük a mandarin fogyasztása, igen egészséges. A kutatók azt is bebizonyították, hogy a déli gyümölcsöket rendszeresen fogyasztók körében kisebb a kockázata a rákos megbetegedéseknek, erős antioxidáns, lúgosító hatása, valamint magas bioflavonoid tartalma miatt.

A mandarin Kínában és Vietnámban őshonos, Európába csak a XIX. század elején jutott el, míg Amerikába csak ennek a századnak a közepén. A mandarin testvére az úgynevezett klementin. Ez mindössze abban különbözik a mandarintól, hogy nincs benne mag. A nevét pedig Clement atyáról kapta, aki a narancsból és a mandarinból nemesítette.

A mandarint már a népi gyógyászat is jól ismerte, elsősorban lázas betegeknek ajánlották a fogyasztását,akiket a kiszáradástól óv. Hurut, köhögés esetén is hatásos, erősen köptető.

Magas C-vitamin és egyéb ásványi anyag tartalma miatt erősíti az immunrendszert, vitalizál. A benne található sok-sok A-vitamin gyulladáscsökkentő. Többek között magas rost tartalma miatt is jótékonyan hat az emésztésre, májtisztító hatású, sőt a hasmenés ellen is ajánlott.

A mandarinról tudni kell még, hogy csökkenti a koleszterin szintet, ugyanakkor támogatja az erek, vénák helyes működését, meggátolja a vérrögképződést, sőt a szívműködést is segíti. Baktérim- és vírusölő hatású. A héjából májtisztító főzet készíthető. 

Fotó:
pixabay.cm

Helytelen szokások, amelyeket egészségesnek hiszünk

Mindannyiunknak vannak olyan szokásai, amikről tudjuk vagy sejtjük, hogy egészségtelenek, mégis szinte nap, mint nap megtesszük őket. Vajon tudunk ezeken változtatni? S miért olyan nehéz új pozitív szokásokat kialakítani, vagy a károsakat elhagyni?

Miért eszünk többet, mint amire szükségünk van?

A túlsúly oka nem csak az, hogy hizlaló ételeket fogyasztunk, hanem az is, hogy jóval többet eszünk, mint amire szükségünk lenne. Ezen a téren a változást nem a gyomrunknál, hanem fejben kell elkezdeni.

Hogyan vásároljuk és tároljuk az élelmiszereinket?

A minőségi élelmiszerek kiválasztása a vásárlásnál kezdődik, de oda kell figyelni a megvásárolt termékek megfelelő tárolásra, a hűtő tisztán tartására. Az alapvető élelmiszer-biztonsági szabályok betartásával elkerülhetőek az élelmiszerek okozta megbetegedések.

Miért hízunk el?

Néhány napja írtunk az elhízás genetikai okairól és a környezettel való összefüggéséről. Azonban az elhízásnak számos tényezője van, így a bevitel mellett nem szabad megfeledkeznünk a felhasználásról sem.

Az elhízás nem csak életmódfüggő?

Látszólag egyszerű: azok, akik sokat esznek, elhíznak. Ezzel szemben a valóság sokkal bonyolultabb, hiszen sok nagyevő mégsem hízik el. Akkor mi is történik? Nézzük a géneket!