Menü

Az ismeretlen és drága kardamom

Valószínűleg a neve a legtöbb mai ember számára semmit sem mond, ennek ellenére egy ősi fűszerről van szó, amelyet az emberiség több ezer éve ismer, és ma is sok helyen használ.

A gyömbérfélék közé tartozót kardamom az egyik legdrágább fűszer a világon, bizonyos országokban nélkülözhetetlen a konyhában, másutt kevéssé ismert. Szokás a fűszerek királynőjének is nevezni, az igazi, vagy zöld kardamomot (ami nem tévesztendő össze a fekete kardamommal) a legnagyobb mennyiségben Ázsiában, és Közép-Amerikában termesztik, elsősorban édes ételek ízesítésére szolgál. Az egyébként Indiából származó növényt ősidők óta használják és hasznosítják.

A lágyszárú növény 2-3 méter magasra nő, terményét hüvelyestül, anélkül, vagy őrölve forgalmazzák. Felhasználása igencsak sokrétű, többek között édességek, például csokik, mézeskalács, marcipánok elkészítéshez használják fel, de másutt is helyt áll, kávé, pácok, öntetek ízesítésében is jó. Az arab, vagy török kávé alapvető fűszerét tisztelhetjük benne.

Érdekesség, hogy ázsiai országok, az arab, indiai és kínai konyha mellett Skandináviában is kiemelkedően népszerű a növény, a svédek almapudingjukba, és forralt borukba, a norvégok darált húsokba, a finnek kalácsba tesznek belőle.

Természetesen a kardamom gyógyhatásáról is ismert. A népi gyógyászat sokféle bajt, problémát kezelt vele. Elsősorban szív(izom)erősítőként és emésztésnövelőként számítanak hatására, de ajánlják felfúvódás és fejfájás ellen is. Ázsiába a malária egyik ellenszernének tekintik, olyan fantasztikus szernek, amely még a kígyó és a skorpiómarást is semlegesíti.

Fotó:
pixabay.com

Az egyik legszuperebb fehérjeforrásunk, a tojás

Nem a legolcsóbb fehérjeforrás, de az egyik legjobb. Egy átlagos, és rendes tojás ~60 gramm. Sajnos sokan az olcsóbbat veszik meg, de az „S” méretűek többnyire még az 50 grammot se érik el.

Évezredes csodaszernek mondható a kefir

Ha az egészséges táplálkozásról beszélgetünk, amely elősegíti a megfelelő emésztést is, akkor rövid időn belül a kefir is szóba kerül, amit már nagyon régóta az emberek. De mit is érdemes tudnunk róla?

A káposztafogyasztás áldásos hatásai

A káposzta változatai mindenki számára elérhető, számtalan módon felhasználható, olcsó, emellett pedig rendkívül egészséges. Egy csésze savanyú káposztában mindössze 27 kalória és 0 gramm zsír található, továbbá 7 gramm szénhidrátot, 4 gramm rostot, valamint 1 gramm fehérjét is tartalmaz.

A fehérjeporok körüli mítoszok

Még ha csak kedvtelésed a testépítés és a sport, akkor is nagy eséllyel megemelted már a fehérjebeviteled egy nem sportoló emberéhez képest. Viszont minden étel káros, nagy mennyiségben.

A túl sok vitamin veszélyes!

Az emberek többsége általában rendszeresen fogyaszt valamilyen mesterséges vitaminkészítményt. A túlzott vitaminbevitel azonban ugyanolyan káros lehet, mint a vitaminhiány.