Menü

Az ismeretlen és drága kardamom

Valószínűleg a neve a legtöbb mai ember számára semmit sem mond, ennek ellenére egy ősi fűszerről van szó, amelyet az emberiség több ezer éve ismer, és ma is sok helyen használ.

A gyömbérfélék közé tartozót kardamom az egyik legdrágább fűszer a világon, bizonyos országokban nélkülözhetetlen a konyhában, másutt kevéssé ismert. Szokás a fűszerek királynőjének is nevezni, az igazi, vagy zöld kardamomot (ami nem tévesztendő össze a fekete kardamommal) a legnagyobb mennyiségben Ázsiában, és Közép-Amerikában termesztik, elsősorban édes ételek ízesítésére szolgál. Az egyébként Indiából származó növényt ősidők óta használják és hasznosítják.

A lágyszárú növény 2-3 méter magasra nő, terményét hüvelyestül, anélkül, vagy őrölve forgalmazzák. Felhasználása igencsak sokrétű, többek között édességek, például csokik, mézeskalács, marcipánok elkészítéshez használják fel, de másutt is helyt áll, kávé, pácok, öntetek ízesítésében is jó. Az arab, vagy török kávé alapvető fűszerét tisztelhetjük benne.

Érdekesség, hogy ázsiai országok, az arab, indiai és kínai konyha mellett Skandináviában is kiemelkedően népszerű a növény, a svédek almapudingjukba, és forralt borukba, a norvégok darált húsokba, a finnek kalácsba tesznek belőle.

Természetesen a kardamom gyógyhatásáról is ismert. A népi gyógyászat sokféle bajt, problémát kezelt vele. Elsősorban szív(izom)erősítőként és emésztésnövelőként számítanak hatására, de ajánlják felfúvódás és fejfájás ellen is. Ázsiába a malária egyik ellenszernének tekintik, olyan fantasztikus szernek, amely még a kígyó és a skorpiómarást is semlegesíti.

Fotó:
pixabay.com

Mesterséges édesítőszer: se nem jó, se nem rossz

A cukorhelyettesítők semmilyen egészségügyi előnnyel nem rendelkeznek, viszont kárt sem okoznak – derült ki egy nemrég megjelent tudományos összefoglalóból.

Memóriajavító táplálékaink nyomában

Ha csak vizsgákra készülsz, vagy csupán hosszan meg szeretnéd őrizni szellemi fittségedet, érdemes a táplálkozásodra is odafigyelned. A következőkben különböző tippeket, praktikákat olvashatsz, amelyek segítségével fejlesztheted memóriádat.

Bulgur,a diétázók egyik kedvenc eledele

Eddig netán csak szemezgettél vele, de nem merted még kipróbálni? Vagy már jól ismered, és érdekel, hogy köreten kívül még hogyan tudod elkészíteni? Most minden kérdésedre választ kaphatsz.

Ebédopció egészségesen

Nincs lehetőség a munkahelyeden, hogy megmelegítsd az ebédedet, de nem akarod minden nap ugyanazt a sajtos szendvicset nyammogni? Úgy érzed, nem jó az emésztésed, és nem laksz jól, hiába fogyasztasz el 3 szendvicset is főétkezésként?

Péksütemény helyett

A heti öt munkanapból öt munkanapon péksüteményt vagy szendvicset majszolsz reggelire? Nem muszáj! Létezik alternatív megoldás. Megmutatjuk mi az!