Menü

Olcsó téli finomság

Főleg télen fogyasztjuk, pedig egész évben kapható. Rendkívül egészséges, nemcsak főzve, hanem nyersen. Ráadásul olcsó és megfizethető is a savanyú káposzta.

Ősidők óta ismeri az emberiség a fejes káposztát és a belőle készült erjesztett, savanyú káposztát. Érdekes, hogy már négyezer éve termesztjük is, az ókori Egyiptomban például szent és gyógyító növénynek tartották. Sőt már akkoriban is készítették a savanyított változatát.

A savanyú káposztát tejsavas erjesztéssel készítik, többféle módon, többféle fűszerrel, hozzávalóval. Ez az erjesztés meggátolja a rothadást okozó mikroorganizmusok elszaporodását, ezért aztán különösen sokáig eláll minden gond nélkül.

Nyersen különösen sok vitamint és ásványi anyagot tartalmaz, de enyhén főzve is tartogat még magában sok-sok C- és B-vitamint, kálciumot, káliumot, magnéziumot, foszfort, valamint karotint is. A magas rosttartalmát is ki kell emelnünk, amely különösen jó hatással van az emésztésre is. Mondhatjuk, hogy méregtelenítő hatású, hiszen eltávolítja a salakanyagokat és székrekedés esetén is segítségünkre lehet.

Az őszi, téli időszakban az immunrendszer erősítésére is alkalmas, gyulladás csökkentő hatású, sőt antioxidáns, ezért meggátolja a rosszindulatú sejtek szaporodását.

A szakemberek azt javasolják, a levét is bátran fogyasszuk el, amely a májat és a bélrendszert erősíti, sőt a bélben lévő káros baktériumok szaporodását is megállítja és azokat kipucolja a szervezetünkből.

Számtalan étel készíthető belőle, de a hozzáértők azt javasolják, ne főzzük túlságosan meg, hiszen roppanósan a legfinomabb és így nem veszíti el a magas tápanyag tartalmából sem.

Mindenképpen próbáljuk ki a belőle készült töltött, vagy székely káposztát, de ha nyers savanyúságra vágyunk akkor a következő recept a kedvencünk lehet: vágjunk egy nagy hagymát apró darabokra és keverjük össze fél kiló savanyú káposztával. Ezt az egyveleget tömjük bele egy befőttes üvegbe, öntsük csurig olajjal és tegyük be egy éjszakára a hűtőszekrénybe. Másnap vacsorára pirítóshoz, húsételekhez fogyasszuk.

Fotó:
dietinfo.hu

Longevity, holisztikus szemlélet, egészségtudatosság

A tudatos fogyasztók, életmódváltók egyre nagyobb hangsúlyt fektetnek az egészségtudatos életmódra a hosszú teljes élet, azaz a longevity elérése érdekében, melynek jelenleg az egyik fő kihívása az egészséges étrend kialakítása.

Vízkúra, a japánok ezt is mesterfokon űzik

Rengeteg egészséges módszert leshetünk el a japánoktól, mindezt az életmódjuk, étkezésük, nézeteik és kultúrájuk teszi lehetővé. A víz fogyasztása alapfeltétele létünknek, a japánok viszont ezt is tökélyre fejlesztették.

Dolgok, amik a fehérjeszegény diéta hatásai

30 éves korunkig a szervezet gyorsan regenerálja önmagát, 30 év után azonban sokkal könnyebben törnek a csontok, mint gyógyulnak. Hogy erősítheted meg tested vázát? Természetesen kalciummal, amelynek a fehérje a legjobb forrása.

Sör a női és férfi szépségért és fiatalságért

Hogyan fiatalít, szépít? Jótékony az alvásra és az intelligenciára. Hogyan használjuk a sört külsőleg? Kutatási eredmények a sör hatásáról.

Az 5 leghatásosabb méregtelenítő étel

A helytelen táplálkozás miatt a testünkben sok salakanyag, a kötőszövetekben pedig sok felesleges víz halmozódhat fel. Ám akadnak ételek, amelyekkel könnyedén elkerülheted ezeket a problémákat!