Menü

Hatékony lépésekkel előre a tüdőrák gyógyításában

  • Dátum: 2014.02.03., 15:22

A rosszindulatú daganat (közismert szóval rák) nem egyetlen betegség, több mint 200 féle megbetegedést foglal magába. Rendszerint több tényező, és több, a genetikai állományban bekövetkezett változás indítja el kialakulásukat. Bármely szöveti sejtből kialakulhatnak, közös jellemzőjük a szabálytalan sejtszaporulat, és a biológiai sejtekbe való betörési képesség. Minden évben február 4-én tartják a Rák Világnapját, mely napon a világ népessége egyként fog össze a rák elleni küzdelemben, felhívva a figyelmet a daganatos betegségek növekvő számára.

A rák az egyik vezető halálok az egész világon. A WHO becslései szerint mintegy 84 millió ember hal meg daganatos betegségek következtében, mivel nem részesülhetnek a betegség elleni kezelésekben. Manapság alig van olyan család, mely rokoni vagy ismerősi körén keresztül ne szembesült volna rosszindulatú daganatos betegséggel. Míg 2008-ban világszerte 12,7 millió ember betegedett meg évente valamilyen rákban, és 7,6 millió beteg halt meg daganatos betegségben, addig becslések szerint ezek a számok 2030-ra csaknem megduplázódhatnak.

Az öt leggyakoribb rákfajta a világon a tüdő-, a prosztata-, a vastagbél-, a gyomor- és a májrák. Szomorú tény, hogy hazánk Európán belül a férfiak tekintetében az első, míg a nők esetében a második helyen áll a rák okozta halálozásban. Magyarországon évente közel 50 000 rákos megbetegedést diagnosztizálnak, miközben csaknem 32 000 beteg hal meg valamely daganat következtében.

A tüdőrák világszerte a leggyakoribb és leghalálosabb daganattípus, mellyel minden évben 1,6 millió új rákos beteget diagnosztizálnak. Kialakulásuk 90 százalékáért a dohányzás felelős. Ennek a ráktípusnak évente 1,38 millió haláleset tulajdonítható, mely az összes daganatos halálozás 18%-át teszi ki. A férfiak esetében a tüdőrák okozta halálozásban Magyarország világelső.

A nem-kissejtes tüdőrák (NSCLC) az Európában évente diagnosztizált 391 000 új tüdődaganatos megbetegedés 85%-át teszi ki, az NSCLC leggyakoribb típusa pedig a mirigyhámból kiinduló - ú.n. adeno - carcinoma. Világszerte az összes adenocarcinoma körülbelül 20-30%-a hordoz hámsejtek által termelt megváltozott növekedési faktort (ún. EGFR mutációkat. EGFR = epidermális növekedési faktor). „A betegség rossz prognózisa miatt Európában évente mintegy 340 000 halálesetet tulajdonítanak a tüdőrák következményének, amely ezáltal a daganatos halálozás leggyakoribb okaként szerepel. Hazánkban évente 10 ezer feletti új tüdőrákos megbetegedést diagnosztizálnak, miközben 8 ezer beteg meghal.” – közölte Dr. Ostoros Gyula tüdőgyógyász-onkológus. „Magyarországon a tüdőrák a leggyakrabban diagnosztizált rosszindulatú daganat, 2012-ben a Korányi Bulletin1 szerint 11 555 új beteget diagnosztizáltak, ennek 44%-a adenocarcinoma.”

Évekkel ezelőtt a rákbetegséget egyenlőnek vették a közeli halál bekövetkeztével, ez a nézet mára már a közvéleményben is módosult. A rákbetegségek egy hányadát meg lehet gyógyítani, a túlélési mutatók pedig javultak. A legújabb gyógyszerfejlesztések eredményeként elérhető célzott terápia egy új filozófia, mely átalakítja a kezelés logikáját.  Az új szájon át szedhető gyógyszerekkel a korábbi terápiákhoz képest már elérhetőnek látszik a terápiás cél, azaz a betegség krónikussá szelídítése, mellyel a várható túlélés megháromszorozódhat.

Forrás:
Well PR
 

Fotó:
pixabay.com

Longevity, holisztikus szemlélet, egészségtudatosság

A tudatos fogyasztók, életmódváltók egyre nagyobb hangsúlyt fektetnek az egészségtudatos életmódra a hosszú teljes élet, azaz a longevity elérése érdekében, melynek jelenleg az egyik fő kihívása az egészséges étrend kialakítása.

Mikor nem mosunk helyesen fogat?

Egy szép fogsor nagyon vonzó tulajdonság, ám egészségünk szempontjából sem mindegy, hogy milyen állapotban vannak a fogaink. Ha egészségesek a fogaink, számos problémától megóvhatjuk magunkat. Ehhez viszont elengedhetetlen, hogy lehetőleg törekedjünk a helyes fogtisztításra, fogápolásra.

A stressz kevésbé ismert tünetei

Ki ne ismerné azokat a feszült helyzeteket, amikor mindenféle bajunk van?! Gyomorgörcs, hasmenés, fejfájás, az ember megőrjíti a stresszes élet. Ám vannak tünetek, amikről sokszor nem is gondolnánk, hogy a stressz okozza.

Vízkúra, a japánok ezt is mesterfokon űzik

Rengeteg egészséges módszert leshetünk el a japánoktól, mindezt az életmódjuk, étkezésük, nézeteik és kultúrájuk teszi lehetővé. A víz fogyasztása alapfeltétele létünknek, a japánok viszont ezt is tökélyre fejlesztették.

Érdekességek a hajunkról

A hajunk sok mindent elárul rólunk, a személyiségünkről, hangulatunkról, egészségi állapotunkról, stílusunkról, a megjelenésünk fontos és látványos része, jöjjön most néhány izgalmas dolog a hajról, amit eddig talán nem is hallottunk még.