Menü

Fedezzük fel újra „régi” zöldségeinket!

Mindannyian tapasztalhatjuk, hogy egyre nagyobb hangsúly van az egészséges táplálkozáson. Ami régen teljesen természetes volt, az úgy tűnik ma már csak erőteljes tudatosítással lehet megőrizni.

Ezért aztán olyan hétköznapi, régen alapvető zöldségfélékre kell felhívni a figyelmet, mint a káposzta, mely egyre kevésbé kap helyet az étrendünkben. A káposzta sem egy csoda elixír, de ez az egyszerű, könnyen beszerezhető zöldségféle számos jótékony hatással bír, melyektől kár lenne megfosztani szervezetünket.

A káposzta leginkább magas C vitamin tartalmáról ismert, ugyanakkor gazdag még A és B vitaminban is, továbbá fellelhető benne: kálium, vas, foszfor, kalcium és jód is. A savanyított káposzta a savanyításnak köszönhetően megőrzi magas vitamintartalmát, ezért önmagában, „nyersen” is érdemes fogyasztani, akár savanyúságként is tálalhatjuk.

További fontos tulajdonsága, hogy helyreállítja a bélflórát, mivel erjedéskor jótékony hatású, savtermelő baktériumok szaporodnak el benne. Jelentős béltisztító hatása miatt, nyersen fogyasztva alkalmas romlott ételtől kialakult gyomorrontás kezelésére, panaszok enyhítésére.

Egyébként mivel rendkívül kalóriaszegény fogyókúrázóknak is ajánlják, tisztítókúrák során is alkalmazhatjuk, a népgyógyászatban pedig a köszvény elleni kúra alapvető elemeként tartják számon.

Fotó:
pixabay.com

Magyarországi nemzetiségek konyhája – Horvátok

A Magyarországon élő nemzetiségek közül a következő, amelynek konyhájával megismerkedhetünk, a horvátoké. A népszerű ételeket a legtöbben ismerik, de nem árt, ha ezeket otthon is el tudjuk készíteni.

Ha nyár, akkor leves

A kánikulában mi sem esik jobban, mint egy hűsítő, jéghideg ital, viszont enni is kell valamit. Miért is ne lehetne mindkettőt egyszerre?

Magyarországi nemzetiségek konyhája – Görögök

A görögök nem nagy számban élnek itt, ők is nagyjából egyetlen településen és környékén. Noha ma már legtöbben magyarul is ugyanúgy, vagy jobban beszélnek, mint görögül, a konyhaművészetükben megőrizték az anyaország ízeit. Ebből következik egy kis válogatás.

Egészséges édesség

Ki ne álmodna egy olyan nassolnivalóról, amely egészséges, gyógyító hatása van, finom is és még édességnek is nevezheti? Az édességek igen csábítóak tudnak lenni, az emberek pedig olykor-olykor el is csábulnak, és a kosarukba teszik vásárlás közben a nyalánkságokat.

Ellenségünk a szénhidrát?

A zsír után most új ellenséget választott a fitneszipar. Igen, megint az ételek egyik fő összetevőjét, a szénhidrátot tesszük felelőssé minden egészségügyi problémáért. Lássuk csak, hogy is van ez!