Menü

Így oldjuk feszültségeinket

A hatékony stresszkezelés nemcsak a mindennapi feszültségek csökkentése miatt fontos, hanem egészségünk megőrzése és életminőségünk javítása érdekében is.

Stresszkezelő módszerekkel egyébként mindannyian rendelkezünk, ezeket általában észrevétlenül, tudattalanul használjuk a különböző élethelyzetekben. A kérdés csak az, hogy vajon ezek az automatikusan működő egyéni technikák mennyire hatékonyak. A hatékonyságot pedig nem lehet általánosan megállapítani, hiszen ez minden esetben helyzet és személyiség függő is.

Tehát például a konfliktuskerülő magatartást általában nem túl hatékony problémamegoldásnak tekintik, de bizonyos helyzetekben jó megoldás lehet, és csökkentheti a stresszhatást is. Egyébként a rendszeres testmozgás is a stresszkezelés egyik hétköznapi módja, a sportolás oldja a feszültséget, anélkül, hogy ez a pozitív hatása tudatosulna bennünk. A másoktól való segítségkérés is tulajdonképpen stresszcsökkentő technika, hiszen ilyenkor mérsékeljük a túlzott felelősséget, és mások segítségével növeljük az adott feladattal kapcsolatos határainkat. Ennek a módszernek az alkalmazása egyébként kulturálisan nagyon eltérő lehet, hiszen nem mindegy, hogy a segítségkérés az szégyennek minősül, vagy teljesen elfogadható hatékony problémamegoldásnak.

Azt már sokkal nehezebb felmérni, hogy hol a határ a természetes stressz (amit még elbírunk, még szükséges is) és a negatív stressz között. Utóbbi már az a kategória, amikor a feszültség túl nő rajtunk, megbénít, gátolja viselkedésünk hatékonyságát, és hosszú távon egészségromlást is eredményez.

Az sem mindegy (stresszkezelés szempontjából), hogy milyen stresszről van szó, lehet munkahelyi, iskolai vagy akár otthoni is. A család működésének dinamikájában megjelenő folyamatos stresszhatás azért is különösen rossz, mivel a legtöbb hétköznapi, természetes stresszkezelő módszernek alapvető háttere az otthon, illetve a család (lásd: aktív pihenés, segítségkérés, probléma megosztása másokkal). 

Fotó:
pixabay.com

5 jó tanács az irodai ülőmunka egészségkárosító hatása ellen

Bár az állómunkánál kényelmesebbnek tűnhet, a folyamatos ülőmunka közel sem veszélytelenebb az egészségünkre nézve.

Minden, amit a B7-vitaminról tudni érdemes

A B7-vitamin vagy közismertebb nevén biotin, egy vízben oldható vitamin, amely elengedhetetlen a test normális anyagcseréjéhez és működéséhez. De vajon tudjuk-e milyen mennyiségre van szükségünk belőle, és azt hogyan tudjuk bevinni a szervezetünkbe?

Immunrendszerünk védelme

A nyárias időjárás ellenére mégiscsak ősz van, ami kedvez a vírusos megbetegedéseknek. Ha nem szeretnénk ezek áldozatául esni, akkor védenünk kell magunkat és a szervezetünket.

Hagyd magad aludni!

Abban a rohanó világban, amiben élünk, nem az alvás szerepel az első helyen a fontossági sorrendben. Pedig az alvás, a pihenés alapvető dolog, létszükséglet, az egészséges életünk alapja és egy fontos hormon termelődésének az ideje. Jó hír azonban, hogy megfelelő táplálkozással ezen is segíthetünk!

Kismamából egyből bombanő. De miért is?

Szülés után a legtöbb nő nagy félelme, hogy nem tudja majd visszanyerni a teherbeesés előtti súlyát, ami érthető, de semmiképp sem szabad azonnal kemény edzésekbe és szigorú diétába kezdeni. Vajon tényleg az az elvárás, hogy szupermodellként nézzen ki egy frissen szült anyuka?