Menü

A veséink velünk öregszenek

  • Dátum: 2014.03.15., 11:56

A kor előrehaladtával a vesék méreganyag eltávolító és folyadék kiválasztó képessége természetes módon is fokozatosan csökken, de ezen túl  minél idősebb valaki annál nagyobb az esélye, hogy ez kóros mértékűvé válik és orvosi kezelést igényel. Minden év március második csütörtökén, a Vese Világnapja alkalmából, világszerte a veseelégtelenségre, idén a vesék öregedése következtében kialakuló krónikus vesebetegségre hívják fel a figyelmet. A világnap eseménysorozatához a B. Braun Avitum Hungary Zrt. 1.sz. Dialízisközpontja (1115 Budapest, Halmi út 20-22.) is csatlakozott, és március 30-án Nyílt Napot rendez a dialízisközpontban, ahol 9.30 és 11.30 között előadások hangzanak el a lakosság számára a vese betegségeiről, a magasvérnyomás és a cukorbetegség vesét veszélyeztető hatásáról valamint a hatékony kezelési lehetőségekről. Mindegyik témát követően kérdéseket lehet feltenni, amelyekre orvosok és képzett szakápolók válaszolnak. A Nyilt Napot a dialízisközpont bemutatása zárja kiscsoportos vezetéssel.

Veséink sok funkciót ellátó szervek, amelyek számos, egészségünk szempontjából alapvető feladatot látnak el. A legfőbb feladatuk, hogy kiszűrjék a vérből a méreganyagokat, de többek között a szervezet só- és vízháztartásáért, valamint a vérnyomást, és a kalcium-anyagcserét szabályozó hormonok előállításáért is felelnek.

A vesék egyenként átlagosan egymillió érgomolyagot és szűrőcsatornácskát (nefront) tartalmaznak, amelyek apró szűrőként működnek. Ahogy egyre idősebbek leszünk, egyre kevesebb működőképes nefronnak kell ugyanazt a feladatot ellátnia. Bizonyos fokig az egészséges nefronok képesek átvenni az idő során rájuk jutó többletfeladatot, azonban ha ezek valamilyen betegség következtében tömegesen megsérülnek, a vesék nem képesek többé megfelelően ellátni feladatukat. Gyorsan kialakuló, akut vesebetegség esetén többnyire a vese működése kórházi kezeléssel 6-8 hét alatt akár teljesen helyreállítható, azonban ha a funkcióvesztés nem állítható meg, csak lassítható, krónikus vesebetegségről beszélünk. A romlás mértéke és üteme változó lehet, azonban maga a betegség ebben az esetben visszafordíthatatlan.

A krónikus vesebetegség kialakulásának hátterében leggyakrabban olyan népbetegségek állnak, mint a cukorbetegség és a magas vérnyomás, valamint ezek együttese. Emellett napjainkban a nem megfelelő folyadékfogyasztás és a gyógyszerek meggondolatlan mértékű használata is növeli a vesebetegek számát. A vesék károsodása következében a vizelettel ürített anyagok mennyisége lecsökken, és a méreganyagok felhalmozódnak a szervezetben. Ezt az állapotot gyakran fáradékonyság, étvágytalanság, sápadtság, émelygés és bőrviszketés tünetei kísérik, amelyek sokszor már csak előrehaladott állapotban okoznak panaszokat a betegnek.

Pedig az időben felismert vesebetegség kezelhető, progressziója lassítható. Fontos, hogy ebben háziorvosunk segítségét kérjük, aki egy vérvétel, valamint egy vizeletvizsgálat kiértékelésével ellenőrizheti, hogy a vesék milyen hatásfokkal választják ki a méreganyagokat. Ha a vese tisztítóképessége 10 ml vér/perc alá csökken, vesepótló kezelés szükséges, mert ilyenkor a vérben felhalmozódott méreganyagok életveszélyes állapotot idézhetnek elő. A művesekezelés során ezeket az anyagokat egy mesterséges szűrő és egy dialízisgép segítségével távolítják el a vérből.

„A dialízisközpontban több mint 200 vesebeteg számára biztosítunk dialíziskezelést, egyesek másodnaponta jönnek kezelésre, mások otthon kezelik saját magukat és havonta járnak ellenőrzésre. Több mint 2000 beteget gondozunk a Nefrológiai Szakambulancián és számosan várnak veseátültetésre” – mondta el a Vese Világnapja kapcsán Prof. Dr. Kiss István a B. Braun Avitum Hungary Zrt. Budapest XI. kerületében lévő 1.sz. Dialízisközpontjának orvosigazgatója.

Ma már a krónikus vesebetegséggel hosszú távon együtt lehet élni, és az életben tartó dialíziskezelés minden érintett beteg számára elérhető. A dialízisszolgáltatók minőségi műveseszolgáltatást nyújtanak a beteg életminőségének megtartása mellett, amely lehetővé teszi azt, hogy az alkalmas betegek veseátültetésben részesülhessenek.

Forrás:
Well PR

Fotó:
sxc.hu

Mindent a diszprexiáról

A programozott mozgásokban, melyek a csecsemő idegrendszeri érésétől függnek (pl.: kúszás, mászás), általában még nincsenek feltűnő eltérések. Később a kisdedkorban fejlődik a szenzoros érzékelés és integráció (szenzomotorika: az észlelés és a cselekvés egysége). A fejlődési diszpraxia a szenzoros integráció zavarainak egyfajta megnyilvánulása.

Fényvédők, smink, napsütés

A tudatos bőrápolás alapja, hogy már kora tavasszal, az első napsugarak megjelenésekor elkezdjük a fényvédő krémek használatát, azonban mit tegyünk, ha a fényvédelem mellett a sminkről sem szeretnénk lemondani nyáron?

Létezik krónikus napfényhiány

A D-vitamin a bőrön keresztül termelődik, a természetes napsütés hatására. Zsírban oldódik. Márciustól szeptemberig elegendő a napfény ahhoz, hogy elegendő vitaminhoz jussunk, ám a télen a vitaminkészleteink megcsappannak. Mit okoz a napfény hiánya és mit tehetünk ellene egészségünk megőrzéséért?

Mi mindenre jó a CT-vizsgálat, és mikor lehet rá szükséged?

Bizonyos betegségek esetén a röntgen- vagy az ultrahangvizsgálat nem elegendő a diagnózis felállításához. Ilyenkor szükség lehel a komputertomográfia (CT) képalkotó eljárásra, amely háromdimenziós felvételeket készít a test egy adott szegmenséről, így részletesebb képet biztosít a szövetekről, az erekről és a csontokról. Milyen esetekben rendelnek el az orvosok CT-vizsgálatot?

Lúgosításra fel

Jön a jó idő, nem csak a kedvünknek kell jobbnak lennie, hanem a testünknek is ideje kiadni magából a káros anyagokat. Irány a lúgosítás!