Menü

Lelki eredetű a kóros soványság

A kóros soványság sok fiatal lányt érint. A média által sulykolt vékonyságnak megfelelni bizony nem könnyű és sokan beleesnek abba a hibába, hogy a tévében látott agymosást tekintik valóságosnak és élethűnek. És ezután jön az anorexia.

Nehéz ingerültség nélkül írni, beszélni a média, a televíziók, az újságok által diktált ideális nőképről. A média szerint ugyanis csak akkor lehet valaki szép, csinos, képes előbbre jutni, ha tökéletes alakú, vékony, lapos hasú. Sajnos a legtöbb fiataloknak szóló magazinból az ilyen tucat szépségek néznek vissza, persze talpig sminkben, egy gramm felesleg nélkül és pompás alakkal. A való világ azonban igen messze van ettől. Bizony a fiatalok többsége elhízott, lapos hasat csak elvétve látni, a sportot még hírből sem ismerik, sőt kifejezetten cikinek találják. Most a nagy átlagról beszélek. S azok, akik tájékozatlanok, túlságosan nagy bennük a megfelelési kényszer, vagy egyéb mentális problémával küzdenek, azok bedőlnek az álvilág elvárásainak és kialakulhatnak bennük különböző kényszeres problémák, például folytonos fogyókúrázási kényszer, vagy a túlzott vékonyság iránti vágy.

Az anorexia éppen az ilyen mentális gyengeség miatt kialakuló pszichés betegség. A kórosan soványok testképzavara ijesztő, a hirtelen és állandó fogyás dacára kövérnek látják magukat, Az elhízástól való félelem miatt folyton diétáznak, fogyókúráznak, vagy szinte semmit sem esznek. Az állandó éhezés rémisztő tüneteket okoz. Először folytonos levertség, fáradtság, bágyadtság jelentkezik. Aztán el kezd hullani a haj, a körmök töredezetté válnak. Az éhezés miatt állandó fázékonyság lesz úrrá a betegen. A fogak tönkremennek, kilyukadnak, a csontok is tönkremennek, sőt fiataloknál nem tudnak kellően megerősödni. Emésztési problémák alakulnak ki, főleg székrekedés lesz jellemző. Hormonzavarok, szívműködési zavarok is jelentkezhetnek, a vérnyomás is ingadozóvá válik. Depresszió és mániákusság alakul ki.

Az anorexia jobbára a 12-18 év közötti lányokat érinti, mindössze öt százalékban fordul elő férfiaknál, jobbára homoszexuálisoknál. Amikor kialakul legtöbb esetben csak orvosi segítséggel lehet leküzdeni. Pszichológus és dietetikus beavatkozásával a felmérések szerint a betegek hetven százaléka képes a gyógyulásra.

Fotó:
pixabay.com

A nevetés jótékony hatásai

Kitörő kacaj, elfojtott nevetés, röhögőgörcs, csendes rötyögés, vihorászás, szolid mosolygás. Hívhatjuk bárhogy, nevetni mindannyian szeretünk, hiszen ezzel a reakcióval az örömünket, a vidámságunkat fejezzük ki, azt, hogy valamin jól szórakozunk, bizonyos esetekben pont, hogy más embereken. Ez nem csupán egy öncélú jelenség, hanem egyfajta közös nyelvi eszköz is, amelyről az alábbi cikkben tudhatunk meg többet.

Makacs narancsbőr

Vajon hány alkalommal próbáltuk már a csodát ígérő, drága és mégis a kívánt hatásától messze elmaradt cellulit elleni krémeket? Sajnos a csodakrém ezúttal is a könnyebb, drágább és kényelmesebb választás, ám sokszor hatástalan.

Szebb bőr, kevesebb pattanás!

Van pár fontos vitamin, ami segít eltüntetni a makacs pattanásokat és belsőleg is támogatják a bőr egyensúlyát, illetve néhány tanács, amit érdemes megfogadni és máris jelentős javulás érhető el az arcbőr problémáinak terén. Nézzük!

Mi az a balneoterápia, és mire használják?

A furcsa hangzású kifejezésnek az első asszociációnkkal ellentétben semmi köze a bálnákhoz, vagy krémekhez, noha mindkettő kétségkívül kapcsolatos a vízzel. A balneoterápia azon fizioterápiás módszerek összefoglaló neve, melyek a gyógyvizek gyógyító hatását használják fel a kezelések során, kombinálva más módszerekkel, mint például az iszapterápia. Ezen terület leginkább az alternatív gyógyászat egy részét képezi, és rengeteg pozitív hatása van, viszont tudományosan kevésbé elfogadott terület. Az alábbi cikkben ezen módszert ismerhetjük meg részletesebben.

Milyen problémák esetén alkalmazható a piócakezelés?

A piócás kezelés köztudottan egy ősi természetes gyógymód, több ezer éve használják a gyógyításban. Hatékonyságát eredmények bizonyítják. Vajon milyen problémák esetén alkalmazható a piócakezelés?