Menü

Házi praktikák - A konyharuhák tisztítása

A konyharuha a háztartás leguniverzálisabb használati cikke. Sokan törölgetnek vele, vagy a forró edények megfogásához használják, mások a kiömlött, kifröccsent ételt, ivólevet, zsírpacát, vagy bármilyen más foltot törölnek fel vele, megint mások keleszteni való tészta letakarását intézik el vele, míg akad olyan is, aki kéztörlőnek, vagy a gyerek elé partedlinek használja.

Bármire is használjuk a konyharuhát, az bizony gyorsan és könnyen foltos lesz. Itt szeretnénk megemlíteni, hogy egyes háziasszonyok egyszerre többet is használatban tartanak, s mindnek más a funkciója. Például, amivel eltörölgetik az edényeket, evőeszközöket, azt még véletlenül se használják kéztörlőnek, vagy egy folteltávolítónak. Aki csak egyet használ egyszerre, az bizony már többször tapasztalhatta, hogy a konyharuháról a foltot nem könnyű eltávolítani, sőt az ételek, italok szagát is könnyen beveszi, s olyan is előfordul, hogy bár a pacát sikerült eltávolítani, mégis elsötétedett a színe, szürkés, koszos benyomást kelt.

Ilyenkor érdemes a tuti biztos házi praktikákat bevetni, amit még nagyanyáinktól tanulhattunk. A mamik többsége még alkalmazta a kifőzés eljárását, ami azt jelentette, hogy a szennyezett, piszkos konyharuhákat egy nagy lábosban vízzel és ecettel felfőzte, legalább egy fél-háromnegyed óráig forralta, majd utána mosógépben is kimosta.

Valamivel egyszerűbb megoldás, ha pusztán forró ecetes vízbe áztatjuk be a koszos konyhai törlőket. A vízbe tehetünk némi szódabikarbónát, vagy mosószódát, mindkettő kiváló zsíroldó, ráadásul fehérítő hatásúak is.

Megtehetjük azt is, hogy mosógépben, 90 fokon mossuk ki a konyharuhákat, de ne környezetszennyező fehérítőkkel, vegyszeres tisztítószerekkel, hanem ecettel, mosószódával próbálkozzunk. Mindkettő jóval olcsóbb az agyon reklámozott vegyszeres társaiknál és sokkal hatékonyabbak is. Egyszerűen tegyük a szennyezett holmit a dobba egy pohár ecet, vagy egy adag mosószódával és indítsuk el a fehér ruháknak való programot. Öblítők helyett használjunk mosóparfümöt, amely ugyancsak finom illattal látja el a ruháinkat.

Fotó:
pixabay.com

Vízkúra, a japánok ezt is mesterfokon űzik

Rengeteg egészséges módszert leshetünk el a japánoktól, mindezt az életmódjuk, étkezésük, nézeteik és kultúrájuk teszi lehetővé. A víz fogyasztása alapfeltétele létünknek, a japánok viszont ezt is tökélyre fejlesztették.

Koszos hatású farmer és cipő egy vagyonért?

A minap olvastam, hogy Jennifer Lopez egy piszkos, de elképesztően drága farmerban járta New York utcáit. A művésznőről tudjuk, hogy szereti kipróbálni és megmutatni az újabbnál újabb stílusirányzatokat, ám ezúttal lehet, hogy kicsit túllőtt a célon? Egy koszos farmerban járta New York utcáit, amelynek ára megdöbbentő.

A majális története, jelentése

A tavasz egyik legkedveltebb ünnepe a majális, de sokan nincsenek tisztában azzal, hogy honnan is ered ez a szokás, illetve hogy mit jelent a szó. Ebben a cikkben bemutatom az ünnepet, így megtudhatjátok, hogy mit ünneplünk ezen a napon, illetve azt, hogy mikor van, valamint, hogy hogyan forrt egybe a munka ünnepével.

Az olvasás jótékony hatásai, mentalizáció

Kutatások egész sora támasztja alá, hogy fizikailag és lelkileg is egészségesebbek leszünk az olvasástól. Köztudottan bölcsebbé válhatunk, okosabbá, empatikusabbá, de fontos megjegyezni, hogy ezek a pozitív hatások akkor figyelhetők meg, ha klasszikusan könyvet tartunk a kezünkben és úgy olvasunk, nem pedig a neten görgetünk, chatet olvasunk, közösségi oldalakat csekkolunk.

Miért fontos a csapatépítés?

A helyi rádióban valamelyik nap a csapat építő tréningek fontossága, haszna volt a téma, így már akkor megfogalmazódott bennem, hogy erről a témáról érdemes írni. Mi a csapatépítés lényege, hogy zajlik, miért van rá szükség és kiknek ajánlott, ezekről szól mai cikkünk.