Menü

Enyhe volt a tél, több a kullancs

  • Dátum: 2014.04.11., 19:52

A kullancsok fokozott számban támadnak idén – nem volt ugyanis fagyos, hideg tél, amely kiírthatta volna őket az elmúlt hónapok során. Kiemelten figyelni kell tehát arra, hogy megelőzzük a kullancscsípést, és ezzel együtt minimalizáljuk a Lyme kór veszélyét. Akkor sem kell azonban megijedni, ha a betegséget diagnosztizálták– magas nyomású oxigénnel segíteni lehet a betegeken.

A kullancscsípés és a Lyme kór veszélyét nem elég hangsúlyozni – a kirándulószezonnal ugyanis sajnos a kullancsszezon is indul minden évben. Az enyhe tél következtében idén fokozottan kell ügyelni: a kullancspopuláció jelentősen megnövekedett, mivel a legtöbb állat túlélte a telet, és még szaporodni is tudott.

Mint minden betegség esetében, itt is a legjobb a megelőzésre fordítani a hangsúlyt: a hosszú ruházat, a nadrágba betűrt felső, a zokniba betűrt nadrág és a kalap nem jelent túl nagy erőfeszítést, védelmet viszont annál inkább. A különféle kullancsriasztó spray-k, krémek pedig szintén segítik, hogy a kullancs ne kapjon kedvet hozzánk.

Fontos kihangsúlyozni, hogy a kullancs nemcsak erdőben kirándulva támadhat ránk – a Lyme betegek nagy része saját kertjében, mezei futás közben, illetve gyógynövény-, bodzaszedés alkalmával fertőződik meg. A veszélytelennek tűnő helyzetek ugyanis nem intik óvatosságra az embert, és a megelőzés mellett elmarad az utólagos átvizsgálás is. Nagyon fontos tehát, hogy még ha csak minimálisan is tartózkodtunk zöld övezetben – például fociztunk a gyerekekkel az udvaron – utána mindenképp jól nézzük át testünket! 

Évtizedekkel ezelőtt még házi gyógymódokat alkalmaztak a kullancscsípésre: olajjal, zsírral kenték be, hogy megfulladjon az állat, és ezzel előzzék meg a fertőzést. Kerüljük ezt a módszert, mert kínzással többet árthatunk mint használunk, hiszen az a kínzásra védekezésképp belénk lövellheti béltartalmát. Ma már számos modern eszköz segíti a kullancsvédelmet: a gyógyszertárakban kapható kullancskanállal könnyen és egyszerűen ki tudjuk szedni a belénk fúródott állatot. Nagyon fontos, hogy az állatot minél hamarabb eltávolítsuk magunkból! A bőrünkből kiszedett kullancsot érdemes megőrizni a későbbi vizsgálatok megkönnyítése céljából. A tipikus, kokárda alakú bőrpír a Lyme-os esetek 50%-ára jellemző, a többi betegnél inkább ízületi, idegrendszeri tünetek jelentkeznek. Ha a kullancs eltávolítása után ilyet tapasztalunk, forduljunk azonnal orvoshoz. Különböző laboratóriumi vizsgálatok, és a beteg állapota alapján a szakemberek néhány héttel később meg tudják állapítani, tényleg Lyme kóros-e az érintett. Mivel a betegséget nem tudják azonnal diagnosztizálni, így az antibiotikumkúrát sem célszerű rögtön a kullancscsípés után elkezdeni, mivel a tünetek mögött nem mindig Lyme-kór áll, a kúra viszont nagyon legyengíti a szervezetet, és megnehezíti a kór meghatározását.

A betegség diagnosztizálása után ugyanakkor erősen ajánlott a gyógyszeres kezelés. Az antibiotikum hatását kiegészítendő érdemes magas nyomáson történő, úgynevezett hiperbár oxigénterápiát is igénybe venni.

„Külföldön bevált gyakorlat a hiperbár oxigénterápia alkalmazása Lyme-kóros fertőzések esetén” – mondta Dr. Szolnoki Nikolett, a Hiperbár Centrum orvosigazgatója. „Hazánkban is egyre többen veszik igénybe a kezelést, és  Lyme-kóros pácienseink nagy része felépül a betegségből. A kezelés következtében a megemelkedett oxigénszint ugyanis olyan környezetet teremt, amelyben a kórokozók sem élni, sem szaporodni nem tudnak, így a baktériumok elpusztulnak. Emellett a terápia az olyan, rossz vérellátottságú területeken is pusztítja a kórokozókat, ahol az antibiotikum hatása gyengébb. Érdemes még kiemelni, hogy a terápia a betegséggel együtt ízületi fájdalmak enyhítésében is segít gyulladáscsökkentő hatása miatt” - tette hozzá Dr. Szolnoki Nikolett.

Összegezve tehát a teendőket, ha kullancscsípést észlelünk:

1.         szakszerű eszközökkel (kullancscsipesz, kullancskanál) távolítsa el az állatot

2.         tegye el a kullancsot a diagnosztika megkönnyítése érdekében

3.         tünetek (kokárdafolt, ízületi fájdalmak, idegi panaszok) megjelenése esetén forduljon orvoshoz

4.         várja meg a diagnosztikát az antibiotikumkúra előtt

5.         kezeltesse magát hiperbár oxigénterápiával, ha megfertőződött

A hiperbár oxigénterápiáról

A hiperbár oxigénterápia során a páciensek egy speciális kialakítású nyomásálló kamrában (ún. keszon kamrában) a normál légköri nyomásnál 2,5-szer nagyobb nyomáson 100%-os oxigént lélegeznek be. A koncentráltan belélegzett oxigén a szokványos körülményeknél 15-20-szoros koncentrációban éri el a sejteket, szöveteket. A megnövekedett oxigénmennyiség hatására olyan élettani folyamatok indulnak be a szervezetben, amelyek a sérült, nehezen gyógyuló területek gyorsabb regenerációját idézik elő.

A terápia eredményesen alkalmazható lábszárfekély, nehezen gyógyuló sebek, csont- és ízületi sérülések esetében, plasztikai vagy helyreállító beavatkozások után, fertőzések (húsfaló baktérium, Lyme-kór), gyulladások (pl.: csontgyulladás), fülzúgás, migrén kezelésére, valamint agyvérzés miatt kieső funkciók bizonyos mértékű helyreállítására is.

Magyarországon egyedüliként a Baromedical Zrt. működtet Hiperbár Centrumot, amelynek a budapesti Országos Orvosi Rehabilitációs Intézet ad helyet. A Hiperbár Centrum 2005 szeptemberében kezdte meg működését.

További információk: www.baromedical.hu 

Forrás:
Well PR

Fotó:
pixabay.com

Longevity, holisztikus szemlélet, egészségtudatosság

A tudatos fogyasztók, életmódváltók egyre nagyobb hangsúlyt fektetnek az egészségtudatos életmódra a hosszú teljes élet, azaz a longevity elérése érdekében, melynek jelenleg az egyik fő kihívása az egészséges étrend kialakítása.

Mikor nem mosunk helyesen fogat?

Egy szép fogsor nagyon vonzó tulajdonság, ám egészségünk szempontjából sem mindegy, hogy milyen állapotban vannak a fogaink. Ha egészségesek a fogaink, számos problémától megóvhatjuk magunkat. Ehhez viszont elengedhetetlen, hogy lehetőleg törekedjünk a helyes fogtisztításra, fogápolásra.

A stressz kevésbé ismert tünetei

Ki ne ismerné azokat a feszült helyzeteket, amikor mindenféle bajunk van?! Gyomorgörcs, hasmenés, fejfájás, az ember megőrjíti a stresszes élet. Ám vannak tünetek, amikről sokszor nem is gondolnánk, hogy a stressz okozza.

Vízkúra, a japánok ezt is mesterfokon űzik

Rengeteg egészséges módszert leshetünk el a japánoktól, mindezt az életmódjuk, étkezésük, nézeteik és kultúrájuk teszi lehetővé. A víz fogyasztása alapfeltétele létünknek, a japánok viszont ezt is tökélyre fejlesztették.

Érdekességek a hajunkról

A hajunk sok mindent elárul rólunk, a személyiségünkről, hangulatunkról, egészségi állapotunkról, stílusunkról, a megjelenésünk fontos és látványos része, jöjjön most néhány izgalmas dolog a hajról, amit eddig talán nem is hallottunk még.