Menü

Falási rohamok és hánytatás

Legtöbb esetben a fiatal lányokat és nőket érinti. Az érintett heves falási rohamokkal küzd, aztán a sok zabálás miatt lelkiismeret furdalást érez és meghánytatja magát. A bulimia igen komoly pszichés betegség, de pszichológus segítségével a gyógyulás nagy százalékban biztos.

A bulimia, vagy másként bulémia csak nem olyan régóta diagnosztizált betegség, 1979-ben írták le először, valójában ez milyen pszichés probléma, milyen konkrét tünetekkel jár és milyen kezelési módok javasoltak.

Ez a betegség legnagyobb százalékban a fiatal nőket, lányokat érinti, főleg a 18-25 év közötti korosztályt.

A bulimia általában azoknál a fiataloknál jelentkezik, alakul ki, aki valamilyen gyermekkori traumát hordoz magában, vagy igen erős benne a szeretet utáni vágy, esetleg személyiség, vagy önértékelési zavaroktól szenved.

Ez a probléma egyfajta kényszeresség, amikor nagyon rövid idő alatt a beteg roppant nagy mennyiségű ételt vesz magához, fal, habzsol és zabál. Aztán, amikor abbahagyja az evést, akkor nagyon erős lelkiismeret furdalást érez és azért nehogy meghízzon meghánytatja magát, hashajtókkal, vízhajtókkal próbál megszabadulni a felesleges kilóktól. Gyakorta előfordulhat, hogy a hízástól való félelem túlzott sportolásban mutatkozik meg, például az illető beteges módon edz. Figyelem felkeltő lehet, hogy ezeknek az embereknek az agya állandóan az étel, az étkezések körül jár, folyton a kalóriákról, a túlsúlyról és e témáról beszél.

Mikor gyanakodjunk, milyen tünetek esetén feltételezhetjük a bulimiát? Ha az adott személy étkezések után rendre eltűnik a mosdóban, majd könnyes szemmel, kipirosodott arccal tér vissza, s aztán sok vizet fogyaszt. Ha hirtelen eltűnik a hűtőből egy nagyobb mennyiségű étel, akkora mennyiség, amire nincs magyarázat.

A bulimia miatt a szenvedő alanyok ínye állandó gyulladásban van, de a nyelőcső is rendkívül érzékennyé válik. A fogzománc kopottá válhat, állandó gyomorfájás jelentkezhet, felborulhat a hormonháztartás és súlyos esetekben hasnyálmirigy gyulladás is kialakulhat.

A bulimiát hosszas pszichiátriai kezeléssel lehet gyógyítani, amikor a szakember megtanítja a pácienst feldolgozni az érzelmeit, elfogadni önmagát és tükörképét.

Fotó:
pixabay.com

A többműszakos munkarend hatásai az egészségre

Sokan gondolják azt, hogy 8-tól 4-ig vagy 9-től 5-ig dolgozni nagyon megterhelő, ám ha így van, akkor mit mondjanak azok, akik váltott műszakokban dolgoznak, és sokszor vannak szolgálatban olyankor, amikor pihenünk vagy alszunk. A többműszakos munkarend komoly hatással van az egészségre.

Longevity, holisztikus szemlélet, egészségtudatosság

A tudatos fogyasztók, életmódváltók egyre nagyobb hangsúlyt fektetnek az egészségtudatos életmódra a hosszú teljes élet, azaz a longevity elérése érdekében, melynek jelenleg az egyik fő kihívása az egészséges étrend kialakítása.

Mikor nem mosunk helyesen fogat?

Egy szép fogsor nagyon vonzó tulajdonság, ám egészségünk szempontjából sem mindegy, hogy milyen állapotban vannak a fogaink. Ha egészségesek a fogaink, számos problémától megóvhatjuk magunkat. Ehhez viszont elengedhetetlen, hogy lehetőleg törekedjünk a helyes fogtisztításra, fogápolásra.

A stressz kevésbé ismert tünetei

Ki ne ismerné azokat a feszült helyzeteket, amikor mindenféle bajunk van?! Gyomorgörcs, hasmenés, fejfájás, az ember megőrjíti a stresszes élet. Ám vannak tünetek, amikről sokszor nem is gondolnánk, hogy a stressz okozza.

Vízkúra, a japánok ezt is mesterfokon űzik

Rengeteg egészséges módszert leshetünk el a japánoktól, mindezt az életmódjuk, étkezésük, nézeteik és kultúrájuk teszi lehetővé. A víz fogyasztása alapfeltétele létünknek, a japánok viszont ezt is tökélyre fejlesztették.