Menü

Szülővé válás

A szülővé válás folyamata több szinten történik, és messze nem egyenlő azzal, hogy gyermeket nemzünk.

A szülővé válás folyamata lehet egyszerű és természetes, de gyakori hogy a gyermek hirtelen, váratlanul érkezik egy kapcsolatba. A szülői szerepre is lehet készülni tudatosan, és van aki inkább ösztönösen hangolódik rá, de általában ez mindig egy folyamat, tehát nem pillanatszerűen történik, túlmutat a gyermek megfogantatásán és megszületésén is.

Spirituális szinten a szülővé válás akkor kezdődik, amikor egy lélek kiválaszt két olyan embert („szülőjelöltet”), akik pont olyan genetikai örökséggel, megélt tapasztalattal és élethelyzettel bírnak, melyekre szüksége van a kis léleknek életfeladata elvégzéséhez. Ez a kiválasztási folyamat csak egy bölcsebb, felfele tekintő nézőpontból érthető meg, hiszen nem hasonlítható az e világi döntéseinkhez, választásainkhoz, melyben az ego dominál és az a fő szempont, hogy mit szeretnénk.

Érzelmi szempontból a szülővé válás folyamata a felelősségérzeten és a bizalmon alapul. A bizalom két irányú, egyrészt önmagunk felé, másrészt társunk felé is alapvető bizalommal kell fordulnunk, melyhez pedig szorosan kapcsolódik a biztonságérzet is. A belső biztonság megléte mind egyéni, mind párkapcsolati szinten kulcsfontosságú ahhoz, hogy valaki érzelmileg is éretté váljon a szülői szerepre. A belső lelki egyensúly legalább olyan fontos, mint az általában figyelembe vett és mérlegre tett anyagi, egzisztenciális javak.

Fizikailag a nemi érettség teszi alkalmassá a nőt vagy a férfit arra, hogy szülővé válhassanak. Az fontos, hogy csak két különböző minőség tud létrehozni egy harmadikat minőséget, amely magában hordozza mindkettőt, mégis teljesen önálló, megismételhetetlen egész.

Összességében tehát a szülővé válás összetett folyamat, bizonyos részei megfoghatatlanok, de aki elindul ezen az úton azt azért biztosan érzi, hogy szülői szerep egy teremtő mozzanat de annál jóval több is, felelősségvállalás, és még sok minden más is. Ráadásul személyiség függő is hogy ki milyen szülővé válik.

Fotó:
pixabay.com

Mindent a diszprexiáról

A programozott mozgásokban, melyek a csecsemő idegrendszeri érésétől függnek (pl.: kúszás, mászás), általában még nincsenek feltűnő eltérések. Később a kisdedkorban fejlődik a szenzoros érzékelés és integráció (szenzomotorika: az észlelés és a cselekvés egysége). A fejlődési diszpraxia a szenzoros integráció zavarainak egyfajta megnyilvánulása.

Ártalmatlannak tűnő, ám veszélyes dolgok a kiságyban

Lehet, hogy veszélytelennek, ártalmatlannak tűnő játékok és kiegészítők, ám valójában veszélyes dolgok, amiket feltétlen tartsunk távol a kiságytól, mikor a babánkat letesszük aludni.

Tényleg létezik a középső gyerek szindróma?

Okos elsőszülött vagy elhanyagolt középső esetleg traumatizált legkisebb gyerek? Mit mutatnak a statisztikák a születési sorrendről és a gyermek tulajdonságairól, habitusáról.

10 illemszabály, amit a gyereknek is tudnia kell

Mire tanítsuk a gyermekünket kiskorától kezdve, mely illemszabályokat illik tudnia? Természetesen a legjobb tanítás, ha a gyerek látja tőlünk a helyes viselkedést, hiszen öntudatlanul leutánoz minket.

5 kreatív szülő-gyerek program, ami a gyerekek fejlődését is segíti

Az együtt töltött minőségi idő semmivel sem pótolható a gyerekek szellemi és mentális fejlődése szempontjából, ráadásul a közös programok a szülőknek is segítenek a töltekezésben. Legyen szó például közös sütés-főzésről, meseolvasásról vagy mesehallgatásról, ezek a tevékenységek mind segítenek elmélyíteni a szülő és a gyerek közötti kötődést, támogatják a kicsik fejlődését, és nem utolsó sorban rengeteg boldog közös emléket is begyűjthetnek velük.