Menü

Ne hazudjunk a gyereknek!

Laikus módon is feltételezhető, hogy a felnőttek hazugságai negatívan befolyásolják a gyerekeket. De vajon a felnőttek hazudozásainak rendszeresen kitett gyermekek, maguk is hajlamosabbak lesznek a hazugságokra?

Egyrészről köztudott, hogy a gyerekek folyamatosan monitorozzák a szülők, a felnőttek viselkedését. Nagyon érzékenyek a felnőttek kommunikációjára, és már 5-7 évesen felismerik a hazugságot, illetve a manipuláció más eszközeit, és ők maguk is használni kezdik ezeket.

Vizsgálatokban kimutatták, hogy az 5-7 gyerekek átveszik a hazugságokat és a csalás más módszereit is, ha azt látják a felnőttektől.

A felnőttek utánzása csak az egyik magyarázó érv. A pszichológusok feltételezik, hogy a gyerekek azokkal a felnőttekkel szemben fogják használni a csalás módszereit, akik becsapták őket, hazudtak nekik. A 3-4 éves gyermekek gondolkodása még nem ennyire komplex, kevésbé tudnak ilyen következtetéseket levonni, ezért kevésbé hajlamosak és nem is igazán képesek még a manipulációra és a hazugságra.

Persze teljes egészében nem kerülhetőek el a szülői hazugságok, illetve ferdítések. De amikor a felnőttek tendenciózusan hazudnak a gyerekeknek, illetve előszeretettel használják a manipuláció és a csalás eszközeit, akkor ez bizony egyértelműen rossz irányba befolyásolja a gyerekek viselkedését is.

Szakemberek szerint tehát a hazugságok hosszútávon semmiképpen sem kifizetődőek, és még a kisebb hazugságnak is megvan a maga következménye.

Fotó:
pixabay.com

Betegek világnapja: sok népbetegség megelőzhető lenne helyes korai táplálással

Magyarországon a diabétesz, az elhízás és a kardiovaszkuláris betegségek is egyre többeknek okoznak problémát, pedig a népbetegségek megelőzésért mi magunk tehetünk a legtöbbet. Immunrendszerünknek fontos szerepe van többek között a betegségek elkerülésében és egészségünk megőrzésében, ezért érdemes kiemelt figyelmet fordítani védekezőképességünk megerősítésére. 1993 óta február 11-én tartják a betegek világnapját, amelynek alkalmából az Első 1000 Nap elnevezésű egészségügyi tájékoztató kampány szakemberei a betegségmegelőzés és a kisgyermekkori immun erősítés fontosságára hívták fel a figyelmet.

Beteg gyerekkel otthon

Nem alszik éjjel. Csillog a szeme. Forró a homloka, arca, háta. Izzad. Lázas. Nyűgös. Beteg. Hétfő reggel van.

10 tanács – Hogyan légy kiegyensúlyozott anya?

A legtöbb anya mindenképpen ösztönösen ráérez a feladataira és kötelezettségeire, és nincs szüksége tanácsadó anyukákra, mégis nagyon valószínű, hogy minden már édesanyának akad ilyen ismerőse. Ideális esetben egy kedves védőnő és egy talpraesett gyermekorvos jelenlétében úgyis minden olyan kérdésre választ kaphat az anyuka, melyre esetleg önmagától nem ébred rá.

A második baba – bevállaljuk vagy sem?

Sokan nemhogy a második, de már egyáltalán a baba gondolatától is megrettennek. Pedig ha egy igazán jó szövetséget alkotsz a pároddal, akkor valójában pusztán csak szervezés és megbeszélés kérdése, hogy be merjétek-e vállalni az első után akár a második babát is, de mindenképpen fontos, hogy biztos családi környezetbe érkezhessen a pici.

Tabutéma: a szülési fájásokról és aggodalmakról – őszintén

A szülésig hosszú út vezet, azonban az állapotosság és szülés szakaszaival kapcsolatban megannyi tévhit kering. Igen, talán nem olvasunk eleget vagy kérdezünk az orvosunktól, de a nők között így is túl nagy a csönd, hiszen kevesen mernek úgy nekimenni a szülésnek, hogy pontos tájékoztatást kapnak arról, hogy mire is számíthatnak. A leendő kismamákat a gyakoroló anyukákat nem igazán akarják ijesztgetni, pedig pontosan emiatt jár rengeteg egygyermekes anyuka úgy, hogy soha többet nem akarja vállalni a szülési fájdalommal járó érzést.