Menü

Ne hazudjunk a gyereknek!

Laikus módon is feltételezhető, hogy a felnőttek hazugságai negatívan befolyásolják a gyerekeket. De vajon a felnőttek hazudozásainak rendszeresen kitett gyermekek, maguk is hajlamosabbak lesznek a hazugságokra?

Egyrészről köztudott, hogy a gyerekek folyamatosan monitorozzák a szülők, a felnőttek viselkedését. Nagyon érzékenyek a felnőttek kommunikációjára, és már 5-7 évesen felismerik a hazugságot, illetve a manipuláció más eszközeit, és ők maguk is használni kezdik ezeket.

Vizsgálatokban kimutatták, hogy az 5-7 gyerekek átveszik a hazugságokat és a csalás más módszereit is, ha azt látják a felnőttektől.

A felnőttek utánzása csak az egyik magyarázó érv. A pszichológusok feltételezik, hogy a gyerekek azokkal a felnőttekkel szemben fogják használni a csalás módszereit, akik becsapták őket, hazudtak nekik. A 3-4 éves gyermekek gondolkodása még nem ennyire komplex, kevésbé tudnak ilyen következtetéseket levonni, ezért kevésbé hajlamosak és nem is igazán képesek még a manipulációra és a hazugságra.

Persze teljes egészében nem kerülhetőek el a szülői hazugságok, illetve ferdítések. De amikor a felnőttek tendenciózusan hazudnak a gyerekeknek, illetve előszeretettel használják a manipuláció és a csalás eszközeit, akkor ez bizony egyértelműen rossz irányba befolyásolja a gyerekek viselkedését is.

Szakemberek szerint tehát a hazugságok hosszútávon semmiképpen sem kifizetődőek, és még a kisebb hazugságnak is megvan a maga következménye.

Fotó:
pixabay.com

Ismét az év védőnőit ünnepelték a SOTE dísztermében

Idén is ünnepélyes keretek között adták át az Év Védőnője díjakat, amelyekre az édesanyák és édesapák jelölhették segítőiket. A Magyar Védőnők Egyesülete (MAVE) által alapított elismeréseket ezúttal is szakmai zsűri ítélte oda több kategóriában. A tavalyihoz hasonlóan a közönség is megválaszthatta kedvencét.

Apák és gyerekeik sportolhatnak együtt az UNICEF Apák napján

Hazánkban idén először ünnepeli nagyszabású rendezvénnyel az UNICEF Magyarország az apák napját. Június 17-én 10 órától a Marczibányi téri Sportcentrumban apaságról szóló kerekasztal-beszélgetések és dedikálás mellett sportprogramok is várják az érdeklődő családokat..

Anyu esze, apu szeme?

Na de kire ütött ez a gyerek? Anyu esze, apu szeme, a nagyi keze - génjeinknek köszönhetően gyermekeinkben nem csak az édesanya és az édesapa vonásait, de akár a nagyszülők, dédszülők örökségét is felfedezhetjük. A tudomány fejlődésével az előző generációk fizikai és mentális tulajdonságai alapján egyre többet tudhatunk meg születendő babánkról.

5 totális változás, amikor gyereked lesz

Minden nő életében hatalmas változás, amikor anya lesz. Előtte sok klisét hallunk, és ezek közül vannak dolgok, amik tényleg megtörténnek, de vannak, amikről sose gondoltad volna, hogy veled is úgy lesz. De hogyan is néz ki ez a gyakorlatban, a mindennapokban?

Hamarosan vakáció! (avagy Pánikban a szülő)

A várva várt nyári szünet hirtelen nagy változás a gyerekek életében, melyet sokszor nem tudnak jól kezelni. Az első napokban sok szülő szembesül azzal, hogy gyermeke unatkozik, nem tudja lekötni szokatlanul nagy szabadidejét. A nyári szünidő megszervezése bizony nem egyszerű feladat, nézzük milyen lehetőségek vannak lefoglalni unatkozó csemetéinket!