Menü

Ne hazudjunk a gyereknek!

Laikus módon is feltételezhető, hogy a felnőttek hazugságai negatívan befolyásolják a gyerekeket. De vajon a felnőttek hazudozásainak rendszeresen kitett gyermekek, maguk is hajlamosabbak lesznek a hazugságokra?

Egyrészről köztudott, hogy a gyerekek folyamatosan monitorozzák a szülők, a felnőttek viselkedését. Nagyon érzékenyek a felnőttek kommunikációjára, és már 5-7 évesen felismerik a hazugságot, illetve a manipuláció más eszközeit, és ők maguk is használni kezdik ezeket.

Vizsgálatokban kimutatták, hogy az 5-7 gyerekek átveszik a hazugságokat és a csalás más módszereit is, ha azt látják a felnőttektől.

A felnőttek utánzása csak az egyik magyarázó érv. A pszichológusok feltételezik, hogy a gyerekek azokkal a felnőttekkel szemben fogják használni a csalás módszereit, akik becsapták őket, hazudtak nekik. A 3-4 éves gyermekek gondolkodása még nem ennyire komplex, kevésbé tudnak ilyen következtetéseket levonni, ezért kevésbé hajlamosak és nem is igazán képesek még a manipulációra és a hazugságra.

Persze teljes egészében nem kerülhetőek el a szülői hazugságok, illetve ferdítések. De amikor a felnőttek tendenciózusan hazudnak a gyerekeknek, illetve előszeretettel használják a manipuláció és a csalás eszközeit, akkor ez bizony egyértelműen rossz irányba befolyásolja a gyerekek viselkedését is.

Szakemberek szerint tehát a hazugságok hosszútávon semmiképpen sem kifizetődőek, és még a kisebb hazugságnak is megvan a maga következménye.

Fotó:
pixabay.com

Előrelépés a szülés utáni depresszió kezelésében

A szülés utáni depresszió inkább a fiúgyermeknek életet adó nőket érinti. Ez azonban nem feltétlenül rossz hír, hiszen a szakemberek így a kezelésre is jobban fel tudnak készülni.

Önzetlen ember=több gyermek?

Mi történik azokkal, akik önzetlenül viselkednek, és áldozatokat hoznak másokért? Egy friss kutatás eredményei szerint az önzetlen emberek hajlamosabbak több gyermeket vállalni, és magasabb fizetéseket is érnek el életük során, mint önzőbb társaik.

Kismamából egyből bombanő. De miért is?

Szülés után a legtöbb nő nagy félelme, hogy nem tudja majd visszanyerni a teherbeesés előtti súlyát, ami érthető, de semmiképp sem szabad azonnal kemény edzésekbe és szigorú diétába kezdeni. Vajon tényleg az az elvárás, hogy szupermodellként nézzen ki egy frissen szült anyuka?

A születési súlyt befolyásoló tényezők

A születendő baba súlyát több tényező is befolyásolja, azonban sokszor meglepő dolgokat olvashatunk. Nézzük, mi mekkorát nyom a latban.

Játékok, amiktől falra mászunk

Már nem tudom hányadik éjjel kutatom félálomban, hogy honnan jön a furcsa búgás, zizegés. Idegtépő keresgélés... Vagy csak álmodtam? Nem. Már kezdtem aggódni, hogy normális vagyok-e, mikor rábukkantam a gyerekek apró vízi játékának zúgására. Nem először.