Menü

A csontritkulás már a fiatalokat is veszélyezteti!

  • Dátum: 2014.05.08., 14:48

A harmadik X betöltése után a csontjainkban lévő sejtek és ásványi anyagok fokozatosan csökkennek, és a helyzet egyre csak romlik és romlik. A csontritkulás egy néma járvány, ami sajnos téged is elérhet!

A csontritkulás világszerte több százmillió embert érint. Általában tünet- és fájdalommentesen fejlődik ki, ezért emlegetik néma járványként is. Az első tünetek között vannak a hát- és gerinctáji fájdalmak, lehetőség szerint már ekkor forduljunk orvoshoz. A csontritkulást diagnosztizálni a fájdalommentes csontsűrűség-méréssel lehet, amivel többnyire a csuklót, a gerincet és a combnyakat vizsgálják.

Mi az a csontritkulás? A csontritkulás (más néven oszteoporózis) egy olyan kóros folyamat, mely során a csont szerkezete átalakul: veszít a sűrűségéből és tömegéből. Már minden 3. nőnél kimutatható a jelentős csontveszteség 50 éves kor felett.

Kik hajlamosak rá?

„Vannak, akik hajlamosabbak a csontritkulásra, hiszen kb. 60%-ban genetikai adottságról van szó. Tehát az öröklődés az egyik legnagyobb kockázati tényező. Különösen veszélyeztettettek a menopauzás nők, mert alacsony az ösztrogénszintjük, ami a csont sűrűségének fenntartásáért felelős. A helytelen életmód és a kevés mozgás is igen gyakori kiváltó ok”- árulta el Dr. Révész Edit, a Power Plate orvos szakértője, aki azt is hozzátette érdemes a megelőzésre minél előbb odafigyelni! Persze, most bizonyára legyintesz és azt mondod, hogy „Hol van ez még?”. Pedig nem árt tudni, hogy a fiatalabbakat is érinti a csontritkulás előszobája az osteopenia, ami csontállomány csökkenést jelent. Ez bizony előre jelzi a későbbi csontritkulást.

Mit tehetünk a megelőzésért?

Összegyűjtöttünk pár tanácsot, amelyeket ha megpróbálunk szem előtt tartani már fiatalkorunkban, akkor elejét vehetjük a csontritkulásnak. Ne feledjük, a megelőzéssel sokkal sikeresebbek lehetünk, mint a kezeléssel!

Mozogjunk!
Az ideális csontsűrűség megőrzésének egyik leghatékonyabb módja a rendszeres sport. Ez főképp akkor ajánlott, ha ülőmunkát végzünk. A rendszeresen sportolók ugyanis ritkábban szenvednek csontritkulástól, hiszen ha a testben lévő csöves csontokat extra súllyal és rendszeresen terheljük, akkor a szervezet azt az üzenetet kapja, hogy a csontokat meg kell erősíteni, hogy bírják a terhelést. Ezért meg kell találni azt a módszert, ami hátrányos hatások nélkül terheli a szervezetet, ugyanakkor maximálisan hat. Éppen ezért ajánlott megelőzésre és már meglévő csontritkulásra is a Power Plate, amely felerősíti a gravitációs hatást, és a test úgy érzi, hogy valós súlyánál nehezebb. Az edzés során a csontok és izmok egészségére gyakorolt pozitív hatás felnagyítódik, ugyanakkor az ízületekre nehezedő hatás csökken. Mindezt úgy, hogy nem kell súlyt emelgetni!

Figyeljünk oda, hogy mit eszünk, iszunk! 
A csontok fő ellenségei: finomított fehér cukor, fehér liszt, cigaretta, túl sok alkohol, kávé és szénsavas üdítőitalok. Ezeket mérsékeljük, hiszen sok kálciumot vonnak el a szervezettől. Ha fogyókúrázunk, akkor is figyeljünk oda, hogy étrendünk nehogy kedvezőtlen legyen a csontjainkra nézve, mert akkor többet ártunk magunknak, mint használunk.

Támogassuk szervezetünket vitaminokkal és nyomelemekkel! 
Azt mindenki kívülről fújja, hogy a kalcium elengedhetetlen a csontok szilárdságának fenntartásához, de azt már kevesen tudják, hogy a kalcium felszívódásához szükséges D-vitamin is. Napfény hatására a bőrben is termelődik D-vitamin, de a napozás legtöbbször nem elég, ezért javallott külön is pótolni étrend-kiegészítő formájában. Ha úgy érezzük, hogy még további lépéseket tennénk csontjaink érdekében, akkor a következők alkalmazása is javasolt:
C-vitamin, cink, réz, mangán, B6-vitamin, folsav, K-vitamin, lizin.

Rendkívül fontos a mindennapos hosszú séta a szabad levegőn, akár többször is. Kialakult csontritkulás esetén óvatosan és tudatosan kell növelni a mozgás mennyiségét, ezért ajánlott felkeresni egy szakembert, aki célzott mozgásprogramot tanácsol.

Forrás, fotó:
Life PR

Longevity, holisztikus szemlélet, egészségtudatosság

A tudatos fogyasztók, életmódváltók egyre nagyobb hangsúlyt fektetnek az egészségtudatos életmódra a hosszú teljes élet, azaz a longevity elérése érdekében, melynek jelenleg az egyik fő kihívása az egészséges étrend kialakítása.

Mikor nem mosunk helyesen fogat?

Egy szép fogsor nagyon vonzó tulajdonság, ám egészségünk szempontjából sem mindegy, hogy milyen állapotban vannak a fogaink. Ha egészségesek a fogaink, számos problémától megóvhatjuk magunkat. Ehhez viszont elengedhetetlen, hogy lehetőleg törekedjünk a helyes fogtisztításra, fogápolásra.

A stressz kevésbé ismert tünetei

Ki ne ismerné azokat a feszült helyzeteket, amikor mindenféle bajunk van?! Gyomorgörcs, hasmenés, fejfájás, az ember megőrjíti a stresszes élet. Ám vannak tünetek, amikről sokszor nem is gondolnánk, hogy a stressz okozza.

Vízkúra, a japánok ezt is mesterfokon űzik

Rengeteg egészséges módszert leshetünk el a japánoktól, mindezt az életmódjuk, étkezésük, nézeteik és kultúrájuk teszi lehetővé. A víz fogyasztása alapfeltétele létünknek, a japánok viszont ezt is tökélyre fejlesztették.

Érdekességek a hajunkról

A hajunk sok mindent elárul rólunk, a személyiségünkről, hangulatunkról, egészségi állapotunkról, stílusunkról, a megjelenésünk fontos és látványos része, jöjjön most néhány izgalmas dolog a hajról, amit eddig talán nem is hallottunk még.