Menü

A ghí vaj csodája

A világon mindenütt ismerik az indiai származású ghí vajat, amely valójában tisztított vajat jelent. A régi magyarság is készített ilyet, a távoli indiaiaktól függetlenül, azt jászvajnak hívták.

Az egészséges életmód hívei már régóta ismerik az úgynevezett ghee, magyarosítva ghí vajat. Ez egy rendkívül egészséges táplálék, amelyet fogyaszthatunk vajként, de süthetünk, főzhetünk vele, sőt akár házi krémek alapjául is felhasználhatjuk. Egyes helyeken vallási rituálékon is szerepet kap, sőt sebek gyógyítására, bőrvédelemre is kiváló, valamint a hagyományos orvoslásban is bizonyos készítmények nélkülözhetetlen hozzávalója.

A hagyományos vaj, amit teavajként is ismerünk, általában 82 százalékos zsírtartalmú. Ez azt jelenti, hogy a fennmaradó 18 százalékban még más egyéb anyagokat is tartalmaz. A pontos elemzések szerint a maradék 16 százalék vízből és a tej vízben oldódó, szilárd halmazállapotú részeiből áll két százalékban.

A ghí készítése során ezeket a maradék anyagokat távolítjuk el és tiszta vajat, minden mentes zsiradékot kapunk. A tiszta vajzsír nagyon kevés tejcukrot, valamint tejfehérjét tartalmaz, ezért mértékkel az erre érzékenyek is fogyaszthatják.

Hogy miért ghít fogyasszunk a hagyományos margarin helyett? Mert teljesen tiszta és nem tartalmaz semmilyen adalékanyagot. Ezen kívül akár egy, másfél évig is eláll hűvös helyen, vagy a hűtőben. Segíti az emésztést, a tápanyagok felszívódását. Tisztítja a májat, az epevezetéket. Igen gazdag antioxidánsokban, ráadásul sok esszenciális zsírsavat tartalmaz. A-, D-, E-, illetve K-vitamiban gazdag. Erősíti az immunrendszert, gyulladáscsökkentő.

Az elkészítése igen egyszerű. A vajat lassú tűzön melegítjük, s figyelmes kevergetés közben hagyjuk gyöngyözni. A nem kívánatos tej maradványok általában az edény alján megtapadnak, de habbal együtt is leszűrhetjük. Minél tovább főzzük a vajat, annál erősebb színe és aromája lesz. Főzés közben észrevehetjük, ahogy folyamatosan tisztul a vaj, és szép lassan aranyszínűvé válik. Ezután szűrjük le, majd öntsük egy zárható edénybe, üvegbe. Hűtőben, kamrában sokáig eltartható.

Fotó:
pixabay.com

Légy nagyon óvatos a villámdiétával

A nagymértékű fogyást ígérő diéták mindig gyanúsak. A divatfogyókúrák ígéreteiben csak úgy röpködnek a kilók, amelyek gyors eredményt hoznak tömérdek mellékhatással. Az a pár plusz kiló nem ettől fog eltűnni, egészségünkben viszont könnyen kárt tehetünk.

Egészségtudatosan, de boldogan

Egészséges-e a tej? Együnk-e húst? Mennyi szénhidrát fogyasztása ideális? Kerüljük el a glutént? Kevés zsírt együnk magasabb szénhidrátbevitellel, vagy alacsony szénhidráttartalom mellett sok húst és zsírt fogyasszunk? És így tovább…

Lépcsőfokok a táplálkozási piramis legmagasabb szintjéhez

A helyes étrenddel fittséget, jó alakot és egészséges életet élhetünk, tele lehetünk energiával a nap folyamán. Kevesen ehetnek meg büntetlenül bármennyit, ha tudni szeretnéd, miből mennyit szabad enned, akkor érdekes lehet számodra a következő cikk.

Értékes ételek, amiket nem eszünk

Mindenkinek megvannak a kedvelt, bevált, gyakran elkészített vagy étteremben rendelt ételei, s természetesen azok is, amelyeket kevésbé szeret. Számos olyan tápanyagról lemondunk azonban, ami fontos lenne, hogy alkalmanként a tányérunkra kerüljön.

Attól, mert „mentes”, még nem fogyaszt

Nagy divat manapság a „mentes” étrend. Való igaz, a mentes ételek ugyan tehermentesítik a szervezetet számos allergén élelmiszertől, megszüntethetnek fennálló gyulladásokat, gyomorproblémákat, azonban biztos benne mindenki, hogy ettől fogyni is fog? Csak kérdezem.