Menü

Májusra elfáradnak a gyerekek az iskolában

Kevesebb, mint egy hónap múlva itt van az iskolai nyári szünet. A szülők talán már kinézték a táborokat és lebeszélték a nagyszülőkkel, hogy mikor tudnak vigyázni az unokákra. A gyerekek pedig már vágják a centit. Tervezgetik a nyarat, és szívesebben foglalkoznak az iskolai kirándulással, mint a tanulással.

Pedig év végén bele kell húzni, hogy szép jegyek szerepeljen a bizonyítványban. A követelmények azonban egyre magasabbak, amiket elvárnak a gyerekektől. A tananyag nehezebb, korábban kell bonyolult összefüggésekről tanulni. Több különórára járnak: sport, zene, nyelvtanulás – nehéz a választás. Nem csoda hát, hogy a szünidő közeledtével nehezebben koncentrálnak csemetéink.

Figyeljünk hát oda rájuk jobban ebben az időszakban! Ha kell, tanuljunk velük kicsit többet, hiszen ilyenkorra az önállóan tanuló gyerekek teljesítménye is csökkenhet. Az iskolán kívüli elfoglaltságokban is lehetünk megengedőbbek: talán nem baj, ha ebben a pár hétben kevesebb délutáni tevékenységre kötelezzük őket.

Érdemes gyakrabban konzultálni ebben az időszakban gyerekünk tanáraival, osztályfőnökével, ha azt szeretnénk, hogy ne rontsa le év végére a jegyeit. Kitalálhatunk plusz motivációs tényezőket a teljesítményük javítására. Nem kell viszont feltétlenül új telefont ígérni év végére: egészséges lelkületű gyermekünk örül valamilyen kellemes programnak is, amit együtt tölt a család.

Ha kamaszkorú gyermekünk van, akkor csökkenthetjük elvárásainkat a házimunkában való segítség terén is. Ahogy a felnőttnek sem egyszerű munka és túlóra mellett háztartást vezetni, vagy főiskolára járni, úgy a tinédzsereknek is megterhelő lehet, hogy az év végi hajrá mellett még szülei is hathatós közreműködést várnak el tőle az otthoni tevékenységekben.

Hagyjuk hát kicsit tovább aludni a gyermekeket hétvégén, és biztosítsuk számukra a kikapcsolódás lehetőségét. Itt a jó idő, menjünk velük kirándulni, kerékpározni, de néha toleráljuk azt is, ha a digitális világban kívánnak kikapcsolódni. Hiszen mi is így teszünk, ha ezt a cikket olvassuk… 

Fotó:
pixabay.com

Alvás a gyerekkel – együtt vagy külön?

Együtt vagy külön aludjunk? Legyen-e külön szobája a gyereknek? Gyermeket nevelő szülők körében ez az egyik legmegosztóbb kérdés. Két határozottan elkülönülő tábor áll egymással szemben.

Mi az az SZMK és mit takar az OSZSZ?

Általában az első szülői értekezleten október táján kéri fel az osztályfőnök a szülőket, hogy válasszanak maguk közül SZMK azaz Szülői Munkaközösségi tagokat és ugyanezt teszi az ovónő is az ovis szülőin, amikor OSZSZ (Óvodai Szülői Szervezet) tagokat választ.

Mindent a diszprexiáról

A programozott mozgásokban, melyek a csecsemő idegrendszeri érésétől függnek (pl.: kúszás, mászás), általában még nincsenek feltűnő eltérések. Később a kisdedkorban fejlődik a szenzoros érzékelés és integráció (szenzomotorika: az észlelés és a cselekvés egysége). A fejlődési diszpraxia a szenzoros integráció zavarainak egyfajta megnyilvánulása.

Ártalmatlannak tűnő, ám veszélyes dolgok a kiságyban

Lehet, hogy veszélytelennek, ártalmatlannak tűnő játékok és kiegészítők, ám valójában veszélyes dolgok, amiket feltétlen tartsunk távol a kiságytól, mikor a babánkat letesszük aludni.

Tényleg létezik a középső gyerek szindróma?

Okos elsőszülött vagy elhanyagolt középső esetleg traumatizált legkisebb gyerek? Mit mutatnak a statisztikák a születési sorrendről és a gyermek tulajdonságairól, habitusáról.