Menü

Vegye komolyan, ha kalimpál a szíve, ne adjon esélyt a stroke-nak

  • Dátum: 2014.07.03., 22:38

Szélütés", "gutaütés", "a szél érte": századok óta velünk élő szavak, az agyi vérkeringési zavar szinonimái. Ki ne hallott volna arról a betegségről, melyet a köznyelv--helytelenül--"agyvérzésnek" nevez. Sokan még mindig nem ismerik fel a szélütés tüneteit, még mindig vannak, akik nincsenek tisztában az időablak fontosságával, a rizikófaktorok jelentőségével. Ezért több orvos szakmai társaság közös felvilágosító kampányt indított.

A Magyar Kardiológusok Társasága /MKT/, a Magyar Stroke Társaság /MST/  egymással karöltve útjára indította a „Szívvel a stroke ellen” elnevezésű, társadalmi célú felvilágosító kampányát, amely nemcsak a stroke, hanem a pitvarfibrilláció tüneteire kívánja felhívni a lakosság figyelmét.

A stroke a harmadik leggyakrabban halált okozó betegség.  Európában, éves viszonylatban 1.4 millió halálesetet regisztrálnak. Hazánkban 200-250 ezren élnek a betegség árnyékában, évente mintegy 40-50 ezer ember kerül a stroke központokba, ebből 15 ezren halnak meg szélütés következtében.

A statisztikai adatok szerint a szélütést túlélők 48 százaléka féloldali bénulásban, 12-18 százalék beszédzavarban szenved. 22 százalék járásképtelen, 24-53 százalék részben vagy teljesen mások segítségére szorul, 32 százaléka pedig depresszióval küzd - ismertette az aggasztó számokat Prof. Dr. Bereczki Dániel a Magyar Stroke Társaság /MST/ elnöke.

A stroke nemcsak az idősek betegsége, egyre inkább sújtja a fiatalokat is, ugyanakkor a férfiakat öt évvel hamarabb üti meg a guta, mint a nőket.

A stroke nem csak a modernkor pestise, hiszen a múltban is nem egy esetet regisztráltak. Ki ne halott volna Kinizsi Pálról? A legendás erejű, kenyérmezei hősről, Mátyás kedvenc hadvezéréről, aki könnyedén felemelt egy malomkövet, majd "agyvérzést" kapott. Szent László királyunk halálát is a történelmi dokumentumok alapján valószínűleg stroke okozta. Nem véletlen, hogy több amerikai elnök Adams, Tyler, Fillmore, A.  Johnson, Arthur, Harding, halt meg agyi keringészavarban.

A sors furcsa fintora, hogy 1945-ben jaltai tárgyalások egyik fontos egyénisége, Roosevelt, szintén stroke áldozata lett, A krónika szerint Szapolyai János 1540 nyarán szintén szélütést kapott. Lenin is ebben a betegségben szenvedett. A gutaütés enyhébb formái azonban mások  életében csak múló epizódok. Idősebb George Bush, Jean-Paul Belmondo, Sharon Stone és sokan mások visszatérnek a pályájukra és   betegség ellenére tovább dolgoznak. Nem régibben Serene Branson, a CBS műsorvezetője éppen a Grammy-díjátadóról tudósított, amikor az agyvérzés egyik tünete, a zavaros beszéd jelentkezett nála. Hamar kórházba került, teljesen fel is épült.  Lackfi János költő például 41 évesen kapott stroke-ot. Azt mondta, szerencséje volt, mert gyorsan észrevették. Az utóbbi esetek is azt bizonyítják, hogy mennyire fontos az időablak, mennyire fontos, hogy a beteg idejében kórházba kerüljön, megkapja az életmentő vérrögoldó kezelést, ezzel is esélyt adva a túlélésre.

Vannak olyan rizikófaktorok, amelyek jelentősen növelhetik a betegség kialakulásának esélyét. A stroke kockázati tényezői között a magas vérnyomás áll az első helyen. Kockázatot jelent még a cukorbetegség, az extrém túlsúly, a vér kóros zsírértékei, a dohányzás, a mértéktelen alkoholfogyasztás is valamint a pitvarfibrilláció.

A pitvarfibrilláció mintegy 6 millió embert érint Európában. A magyar lakosság több mint 1%-át, azaz több mint 100 000 diagnosztizált betegről tudnak. A 60 évesnél idősebb felnőttek 2-4%-ánál, míg a 80 év felettiek 10%-ánál jelentkezik. A nem diagnosztizált betegekkel együtt a betegek száma elérheti a 200 000 főt is. Statisztikai előrejelzések szerint az EU-ban a pitvarfibrilláló betegek száma 2050-re mintegy 2.5-szeresére nőhet, éppen ezért nagyon fontos, hogy mindenki felismerje a tüneteit.

Ez a betegség  sokszor  nem okoz látványos tüneteket, így nehezen felismerhető. Kialakulhat gyors, lassú, de akár normális szívműködés mellett is, tehát szinte bárki veszélyeztetett lehet. Pitvarfibrilláció esetén fokozott a vérrögök kialakulásának veszélye, ami a szélütés kockázatát ötszörösére növeli. - hangsúlyozta Dr. Kiss Róbert Gábor az MKT elnöke. A pitvarfibrilláció esetében a szívműködést szabályzó elektromos jelek kialszanak, ami a pitvar fibrillációjához, remegéséhez vezethet. Ennek következtében a pitvar nem képes ellátni pumpafunkcióját, és az artériákból a szívkamrába továbbítani a vért – tette hozzá.

Amint az MSTelnöke ugyanakkor  elmondta a stroke-nak három fő tünete van, a száj félrehúzódása, beszédzavar, féloldali végtaggyengeség. Bereczki Dániel szerint tisztában kell lenni azzal, hogy az agyérkatasztrófa nem fáj, ezért hajlamosak vagyunk várni, hogy a tünetek maguktól elmúljanak. A felmérések jól mutatják, hogy mennyire nem vesszük komolyan az első tüneteket, mi sem bizonyítja ezt jobban, minthogy a hétvégén a kórházak alig vesznek fel stroke-s betegeket, míg a hétfői napon ez a szám brutálisan megemelkedik.

A közvetlen mentőhívás jelentőségét a kampány során folyamatosan hangsúlyozzák a társaságok, a stroke ellátása során előforduló időveszteség tekintélyes része ugyanis a kórházig terjedő időszakban jellemző. Ilyenkor a kétségbeesett rokon, ismerős először a háziorvost hívja, mondván majd a családorvos értesíti a mentőket. Ezzel viszont sok idő vész feleslegesen kárba; olyan idő, amit a hatékony kezelésre lehetne fordítani.

A Társaságokat továbbra is segíti az Országos Mentőszolgálat (OMSZ). Győrfi Pál, az OMSZ szóvivője szerint az elmúlt évben érezhetően többen emelték fel a telefont és hívták a mentőket, mikor a stroke tüneteit észlelték,ugyanakkor  a téves riasztások aránya is csökkent. Ha a beteg 3-4 órán belül bekerül abba a kórházba, ahol a legjobban. el tudják látni, akkor nagy esély van a felépülésére, ha viszont hezitálnak, mondjuk, megvárják, míg másnap a háziorvos rendel,  az esély sajnos nullára csökken.  Éppen ezért nagyon fontos, hogy mindenki ismerje a szélütés tüneteit, valamint legyen tisztában az időtényező fontosságával, hiszen minden perc, minden másodperc számít. a gyorsaság érdekében. Az OMSZ mindent megtesz, hogy a stroke-ót kapott betegek időben a stroke-osztályra kerüljenek- fejezte be gondolatait a szóvivő.

A figyelemfelhívásban a Madách Színház és több vidéki színház is segítő kezet nyújt. Az ország neves színészei nem csak sajtótájékoztatók alkalmával hangsúlyozzák az azonnali mentőhívás, illetve megelőzés fontosságát, hanem maguk is tesznek a betegség prevenciója érdekében. A művészek vérnyomás-, vércukor- és koleszterinszint mérésen, valamint nyaki ultrahang vizsgálaton esnek át, hogy megtudják, mekkora mértékű náluk a stroke kialakulásának veszélye. A kampány során több budapesti fürdőben is lesznek szűrések, és felvilágosító előadások. A Széchenyi fürdőt követően, a Gellért, Dagály valamint a Rudas fürdőben várják az érdeklődőket. Ugyanakkor az országban számos polgármesteri hivatal dolgozói is élhetnek a lehetősséggel.

A „Szívvel a stroke ellen ” elnevezésű program mindenki számára hozzáférhető információkkal kívánja támogatni a beteg és az egészséges populációt egyaránt. A társaságok minden lehetséges módon szeretnék tájékoztatni a lakosságot a pitvarfibrilláció és a stroke  tüneteiről, hogy azokat felismerve hatékonyabban lehessen megelőzni a stroke kialakulását. Nem szabad elfelejteni, hogy a stroke hirtelen sújt le, mégis időnként előre jelzi „érkezését”.

Forrás, fotó:
Diamond Agency

Longevity, holisztikus szemlélet, egészségtudatosság

A tudatos fogyasztók, életmódváltók egyre nagyobb hangsúlyt fektetnek az egészségtudatos életmódra a hosszú teljes élet, azaz a longevity elérése érdekében, melynek jelenleg az egyik fő kihívása az egészséges étrend kialakítása.

Mikor nem mosunk helyesen fogat?

Egy szép fogsor nagyon vonzó tulajdonság, ám egészségünk szempontjából sem mindegy, hogy milyen állapotban vannak a fogaink. Ha egészségesek a fogaink, számos problémától megóvhatjuk magunkat. Ehhez viszont elengedhetetlen, hogy lehetőleg törekedjünk a helyes fogtisztításra, fogápolásra.

A stressz kevésbé ismert tünetei

Ki ne ismerné azokat a feszült helyzeteket, amikor mindenféle bajunk van?! Gyomorgörcs, hasmenés, fejfájás, az ember megőrjíti a stresszes élet. Ám vannak tünetek, amikről sokszor nem is gondolnánk, hogy a stressz okozza.

Vízkúra, a japánok ezt is mesterfokon űzik

Rengeteg egészséges módszert leshetünk el a japánoktól, mindezt az életmódjuk, étkezésük, nézeteik és kultúrájuk teszi lehetővé. A víz fogyasztása alapfeltétele létünknek, a japánok viszont ezt is tökélyre fejlesztették.

Érdekességek a hajunkról

A hajunk sok mindent elárul rólunk, a személyiségünkről, hangulatunkról, egészségi állapotunkról, stílusunkról, a megjelenésünk fontos és látványos része, jöjjön most néhány izgalmas dolog a hajról, amit eddig talán nem is hallottunk még.